'Çözüm süreci diye bir şey yoktur'

Başbakan Binali Yıldırım gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye'de 'Kürt sorununun milletle çözüleceğini' belirten Başbakan, "Cerablus da dahil, bütün alanın YPG ve PYD'den temizlenmesi lazım" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yıldırım, dün başlayan Cerablus harekatına ilişkin "Kendi sınırlarımızı emniyet altına almak açısından operasyon yaptık" dedi. Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

SINIRLARIMIZDA TEHDİT OLUŞTU

Bölgede terör gruplarının mahallinde etkisiz hale getirme kararına vardık. DAEŞ'liler buradan çıkarılınca kuzeye, Cerablus'a geldiler. Bu sefer bizim bu tarafa saldırmaya başladılar. Bir yandan da onların arkasından PYD-YPG unsurları da gelmeye başladı ve ciddi anlamda sınırlarımızda tehdit oluştu. Bunun üzerine böyle bir harekatı yapmaya karar verdik. Operasyonun zamanlaması tamamen oradaki durumun gittikçe kritik hale gelmesiyle ilgilidir. Barzani ya da ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın gelmesiyle yorumlamak farklı olur. Öyle bir şey yok

'FIRAT'IN BATISI' SÖZÜ

ABD konuyla ilgili çünkü Cerablus'un geri alınması konusunda etkin rol oynadı. Mücadele başlarken bize verilen söz vardı. PYD ve YPG unsurları Fırat'ın batısına geçmeyecek dendi. Bunlar da geçince, bizim sınırımıza doğru gelip bir yandan da Afrin tarafına doğru hareket ettikleri için burada bu adımları atmaktan başka çare kalmadı.

MUHATABIMIZ MİLLET

Çözüm süreci diye bir şey yok. Çözüm millette, terör örgütüyle çözüm olmaz. Bizim muhatabımız millet.

'BÜTÜN ALAN PYD'DEN TEMİZLENECEK'

Rejim muhalifleri kontrolü aldılar. Ayrıca ABD ve ona bağlı koalisyon güçleri var. Bir de Rusya sisteme dahil oldu. İran bir şekilde işin içinde. Dolayısıyla işin içine karışan çok ülke var. Ana mantık da DAEŞ'le mücadele etmek, Suriye'nin gelecekte toprak bütünlüğünü bozmadan bütün etnik grupları, Kürt, Arap hepsinin birlikte yaşayacağı Suriye inşa etmek. Bu bölgede Suriyeliler olacak. Topraklarında gözümüz yok. Bizim hassasiyetimiz, oldubittiye getirilerek PYD'liler tarafından işgal edilmemesi. Tamamen bu bölgeden, daha güneye doğru devam ediyor. Cerablus da dahil, bütün alanın YPG ve PYD'den temizlenmesi lazım. YPG ve PYD unsurlarının nehrin doğusuna geçmeli. Başka çaresi yok. (Kaynak: Cumhuriyet)