15 Temmuz'da gözaltına alınan askeri öğrencilerin aileleri nöbete başladı

Darbe teşebbüsü mağduru oldukların belirten askeri okul öğrencilerinin aileleri, Ankara Sincan Cezaevi önünde nöbet tutuyor. Bayramda çocuklarının serbest bırakılmasını isteyen aileler seslerini duyurana kadar eyleme devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik  [email protected]

ANKARA - Darbe girişimi gecesi gözaltına alınan ve tutuklanan 280 Jandarma stajyer teğmen ile 155 Kara Harp Okulu kursiyer öğrencisi halen Sincan Cezaevi'nde. "Çocuklarımızın masum olduğunu devlet de biliyor ama OHAL nedeniyle içerideler" diyen aileler, bayramda çocuklarına kavuşma talebiyle cezaevi önünde nöbete başladı. DUVAR, o ailelerle konuştu.

'POLİSİ ARAYIP BİZİ KURTARIN DEMİŞLER'

Kara Harp Okulu'ndan 155 kursiyer öğrencinin ailesi adına konuşan Elif Kukul şunları anlattı:

"Ağabeyim Mustafa Kemal Kukul, o gece helikopterlerle Genelkurmay'a indirilen 155 kursiyerden biriydi. Bunun bir darbe teşebbüsü olduğunu anlayınca polisi arayarak bizi kurtarın diyorlar. Polise teslim oldular ama 7 gün boyunca Polis Akademisi'nin spor salonunda yattılar. Sonra da Sincan Cezaevi'ne getirildiler. 46 gün oldu tutuklanalı. Bizler evlatlarımızı anne ocağından peygamber ocağına yolladık. Onları ölümün kucağına kalkan yapanlarla aynı şekilde yargılanıyorlar. Bu çocukların silahları boştu ve çok şükür hepsinin balistik raporu da telefonları da temiz çıktı. OHAL'den dolayı beklediğimizi söylüyorlar. Bayramda çifte sevinç yaşamak, evlatlarımıza, kardeşlerimize kavuşmak istiyoruz. Birileri sesimizi duyana kadar buradayız."

Kursiyer öğrencilerin 30 Ağustos'ta rütbe takmayı beklerken bu olayları yaşadığını söyleyen Elif Kukul, "Olay gecesi ağabeyim kendisi aradı. Haberlere bak, neler oluyor? Bize tüfeklerimizi verip zorla helikopterlere bindiriyorlar dedi. Vatana ve millete ihanet edeceklerinden zerre şüphe duymadık. Onlar yeminlerine sadık kaldılar" diye konuştu.

'DARBE OLDUĞUNU ANLAYINCA KAÇMIŞLAR'

15 Temmuz akşamı darbeci komutanlar tarafından "tatbikat" veya "terör tehdidi" denilerek yönlendirilmek istenen 280 jandarma stajyer teğmenin ailesi adına ise Murat Cihan konuştu. Oğlu Uğur Cihan'ın Beytepe Jandarma Okulları'nda olduğunu söyleyen baba Murat Cihan o geceyi anlattı:

"Komutanı oğluma ve arkadaşlarına gece eğitimi var demiş. Silah dağıtmışlar. Mühimmat da dağıtınca 'Hayırdır komutanım?' diye sormuş çocuklar. Terör saldırısı olma ihtimaline karşı okulda bekleyeceğiz demiş komutan. Uğur'u okulun 3 No'lu nizamiyesine sevk etmişler. Telefonlarını da almışlar. Orası ıssız bir yer. Oğlum ve arkadaşı gece ağacın dibinde uyumuşlar. Üşüyünce bekleyen otobüsün içine girip sabah 05 00'e kadar uyumuşlar. Bölük komutanı telefonunu bırakmayan bir askere ulaşıp darbe oluyor, kaçın demiş. Çocuklar yatakhaneye gidip üstlerini değiştirmiş. 9 kişi bir arabaya binmişler ve oradan kaçarken nizamiyede İl Jandarma'dan bir albay arabayı durdurmuş. Sonra polisler gelip gözaltına almış."

280 stajyer teğmenin hepsinin ihraç edildiğini söyleyen baba Murat Cihan, "Burada o kadar çok trajik hikâye var ki, bu çocukların hepsi masum. Şarjörlerini silahlarına takmamışlar bile" ifadelerini kullandı. (DUVAR)