Hasta tutuklu Jiyan Öztürk tahliye edildi

Mardin'de yaklaşık 6 ay önce tutuklanan epilepsi hastası Jiyan Öztürk, Mardin E Tipi Cezaevi'nden tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin’de 6 ay önce gözaltına alınan zihinsel engelliler öğretmeni Jiyan Öztürk, epilepsi hastasıydı… Hastalığından dolayı sık sık nöbet geçiren Jiyan dün tahliye edildi.

'ÇOK MUTLUYUM'

Mardin’de 12 Mart günü gözaltına alınan zihinsel engelliler öğretmeni Jiyan Öztürk, 6 ay önce Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile tutuklandı. Dün akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edilen Öztürk, şunları söyledi:“Cezaevinde zor günler geçirdim. Annem dün görüşüme için cezaevine geldi. O sırada annemle görüşe gitmek üzereyken gardiyanlar tahliye edildiğimi söyledi. Çok mutluyum.”

NE OLMUŞTU?

Jiyan Öztürk, 12 Mart 2016’da, Mardin’de gözaltına alındı. 4 günlük gözaltı sürecinin ardından, önce savcılığa sonra da Mardin Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Öztürk tutuklandı. Epilepsi hastası olan Öztürk, sık sık nöbet geçirerek hafıza kaybı yaşıyordu.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Öztürk’ün durumunu TBMM’ye taşımıştı. İrmez, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a verdiği önergede;

– Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan hasta mahpus Jiyan Öztürk’ün tutuklanma gerekçesi nedir?

– Bakanlığınızın Jiyan Öztürk’ün sağlık durumunun iyileştirilmesi ile ilgili bir önlemi var mıdır?

– Jiyan Öztürk’ün tedavi hakkının engellenmesi Türkiye’nin taraf olduğu hangi uluslararası sözleşmelerin ihlalidir?

– Hasta bir bireyin cezaevinde tutulması anayasal bir suç ve evrensel hukuk ilkelerine de aykırılık teşkil ediyorken Jiyan Öztürk ve tüm hasta mahpusların cezaevlerinde tutulmasının gerekçesi nedir? Hasta mahpusların durumlarının düzeltilmesine ilişkin yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Var ise nelerdir?

– Adli Tıp Kurumu’nun ölümcül hastalar için bile raporlarını geciktirdiği, tutuklu mahpusların durumu ile örtüşmeyen, yanlı siyasi kararlara imza atabildiği görülmüştür. Buna binaen 2013 yılından itibaren rapor beklerken yaşamını yitiren hasta mahpus sayısı kaçtır? Bu durumu önlemek adına Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?

– 2003 yılından bu güne kadar yaşamını yitiren hasta mahpus sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı siyasi hasta mahpustur?

– Hasta mahpusların uğradığı keyfi uygulamaları ve hak ihlallerini önlemek adına bakanlığınızın yürütmekte olduğu çalışmalar var mıdır? Var ise nelerdir? sorularını yöneltmişti.

Jiyan'ın hayatı ne olacak?Jiyan'ın hayatı ne olacak?

Epilepsi hastası öğretmen 6 aydır cezaevindeEpilepsi hastası öğretmen 6 aydır cezaevinde