Gülen cemaatinin 40 yılı araştırılacak
TBMM, 11 Nisan 2012 tarihinde kurulan komisyondan 4 yıl sonra yeniden kurulan komisyonla, 15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla Gülen cemaatinin 40 yılını araştıracak. Komisyonun kamuoyuna ‘her türlü evrak ve belgeyi getirme' çağrısı yapması bekleniyor.
Hülya Karabağlı / [email protected]
ANKARA - Ak Partinin tatile girmeden hemen önce üyelerin isimlerini belirlemesiyle resmen kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimi Komisyonu işbaşı yapmak için 1 Ekim sonrasını bekliyor. 15 Kişilik Meclis Komisyonu'nda AK Parti’nin 17-25 Aralık operasyonlarına kadar ‘ortakları’ diye bakılan Fethullah Gülen cemaatini nasıl ortaya çıkaracakları merak konusu. Komisyon üyesi AK Partili Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Duvar’a, “Komisyon Fethullah Gülen cemaatinin 40 yılını araştıracak. İç ve dış saiklerini araştıracak. Bugüne kadar kendilerini nasıl sakladıkları, nasıl takiyye yaptıkları, sermayeyi nasıl ele geçirmeye çalıştıkları ve dizayn etme girişimleri araştırılacak” diyor. CHP ise komisyonun ilerleyen süreçte soruşturma komisyonuna dönüşebileceği mesajıyla dikkat çekiyor.
TSK’NIN GÜLEN BELGELERİ ORTAYA ÇIKMIŞTI
TBMM Genel Kurulu'nun 11 Nisan 2012 tarihli birleşimindeki komisyon, ''Demokrasiye müdahale eden tüm darbe ve muhtıralar ile demokrasiyi işlevsiz kılan diğer bütün girişim ve süreçlerin tüm boyutlarıyla araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi'' amacıyla kuruldu.
Komisyon 1420 sayfalık rapor hazırlamış, ancak bu rapor TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmediği için 'hükümsüz' sayılmıştı. Raporda, 28 Şubat sürecinde TSK bünyesinde hazırlanan, "Fethullah Gülen tarikatının TSK'ye sızma girişimine ait belgeler" yer almıştı. Ayrıca "17 Mart 1998 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından, MGK toplantısı dışında, dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’e verilen ‘İrtica Ne durumdadır’ başlıklı rapor" da Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nden Komisyona gönderilmişti.
AK PARTİ: CEMAATİN 40 YILI ARAŞTIRILACAK
15 Temmuz Komisyonu'nun çalışmaları hakkında ise AK Parti ve CHP temsilcileri şunları söyledi:
Selçuk Özdağ (AK Parti Milletvekili): Türkiye Cumhuriyetinin en uzun gecesinde yaşanan darbe girişimi, TSK’nin, Emniyet içindeki sağduyu sahipleri, demokrasiyi içselleştirmiş siyasilerin dik durması ve milletimiz tarafından gereği yapılarak durduruldu. En uzun gecenin sabahı aydınlık oldu ve TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kuruldu. Parlamento açıldığında komisyon da çalışmaya başlayacak. Komisyon Fethullah Gülen cemaatinin 40 yılını araştıracak. İç ve dış saiklerini araştıracak. Bugüne kadar kendilerini nasıl sakladıkları, nasıl takiyye yaptıkları, sermayeyi nasıl ele geçirmeye çalıştıkları ve dizayn etme girişimleri araştırılacak. Komisyon elde ettiği belgeleri yargıyla paylaşır. Ben buradan bir çağrı yapmak istiyorum; Bu cemaatin içerisinde samimi olarak yer alan ve 17-25 Aralık’tan sonra alenen gerçekleri gören ve 15 Temmuz’la birlikte sadece fiziki bağlarını değil gönül bağlarını da koparanlar bu üst yapıyla ilgili ellerinde ne varsa komisyonumuza getirsinler.
CHP: SORUŞTURMA KOMİSYONUNA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Aytun Çıray (CHP Milletvekili): Bu komisyon bir araştırma komisyonu olduğu için daha çok siyasi sorumlular üzerine odaklanacak. Ben bu komisyonun daha sonraki aşamasında soruşturma komisyonuna dönüştürülmesinden yanayım. Bu olayın bütün detayları aydınlatılmalı ki Türkiye, bundan sonra bu tür belalarla bir daha karşılaşmasın.
KOMİSYONDA KİMLER VAR
Araştırma Komisyonu’nun 15 üyesi şu milletvekillerinden oluşuyor:
AK Parti: Reşat Petek (Burdur), Serkan Bayram (Erzincan) , Emine Nur Günay (Eskişehir), Ravza Kavakcı Kan (İstanbul), Mihrimah Belma Satır (İstanbul), Burhanettin Uysal (Karabük), Hüseyin Kocabıyık (İzmir), Selçuk Özdağ (Manisa), Zekeriya Birkan (Bursa),
CHP: Zeynel Emre (İstanbul), Aykut Erdoğdu (İstanbul), Mustafa Sezgin Tanrıkulu (İstanbul), Aytun Çıray (İzmir)
HDP: Mithat Sancar (Mardin),
MHP: Mehmet Erdoğan (Muğla)
2012 KOMİSYONUNDA GÜLEN BELGELERİ
Bugün yeniden gündeme gelen Nisan 2012 tarihli komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş'ın başkanlığında kuruldu. Komisyon 160'tan fazla kişiyi dinledi. Genelkurmay belgelerinde, Gülen cemaati tarikat olarak nitelendirildi.
17 Ocak 1997'de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, Genelkurmay Başkanlığı'nda verilen, 'İrticai Faaliyetler Brifingi' metninde, Gülen hareketinin o dönemde, "448 yurt, 348 dershane, 182 okul ve 3 üniversiteye sahip olduğuna" dikkat çekilirken, ''Dini eğitim verilen çocukların yaşı giderek küçülmekte, anaokulu ve kreşler açmak suretiyle beşikten üniversiteye kadar kesintisiz ve etkin bir eğitim zinciri oluşturulmaktadır'' denilmişti.
1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sunulan raporda ise Gülen cemaatine ait eğitim kurumların dönemin parasıyla 350 trilyonluk bir ekonomiye denk geldiği belirtilmişti.
Söz konusu raporda, Gülen'in TSK'ya sızma girişimlerinde bulunduğu, yurt dışındaki okulların açılış törenlerine özellikle emekli generallerin davet edilerek, askere yakınlaşma gayretleri sarf edildiği ifade edilmişti.