Ahmet Altan cezaevi kapısında konuştu
Kardeşi Mehmet Altan'ın tutuklanmasına Ahmet Altan'dan tepki geldi. Serbest bırakılan Altan soruşturmanın yönünden saptığını söyledi.
DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Gazeteci-Yazar Ahmet Altan serbest bırakılırken kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ise "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklandı.
'SORUŞTURMA YOLUNDAN SAPTI'
Ahmet Altan, adliye çıkışı yaptığı açıklamada, “Mehmet Altan’ın bugün tutuklanması, 15 Temmuz’la ilgili soruşturmanın tamamen yolundan saptırılması, ciddiyetinden uzaklaştırılması ve esas sorumlulara gidilmesinin engellenmesidir. Bu ülke bizim, korkmuyoruz; sonuna kadar hukuku ve demokrasiyi savunacağız” diye konuştu.
'SÜBLİMİNAL KELİMESİ SKANDAL'
İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nde hakim karşısına çıkan Mehmet Altan ifadesinde, "Fethullah Gülen'i tanırım. Yüz yüze bir heyetle gazetecilik amacıyla görüşmüşlüğüm vardır. Fethullah Gülen'in nihai hedefinin ne olduğunu bilmiyorum. Hakkımdaki örgüt üyeliği iddiasını kabul etmiyorum. Gülen'in elini öptüğüme dair iddiada bulunulmuş ise de iddia sahibi özür dilemiştir. Evimde 6 adet bir dolarlık banknot bulunmuştur. Bunlardan birisi 1990 yılında basılmıştır ve kullanılmayacak vaziyettedir. Diğer 5 adet bir dolarlık banknot ise cüzdanımda bulundu. Bu paraları yurtdışına çıktığımda kullanıyordum. 2012 yılında gazetede yazılar yazıyordum. 2016 yılının Ocak ayına kadar herhangi bir gazetede çalışmadım. Bu tarihten sonra "Özgür Düşünce" isimli gazetede köşe yazarlığı yaptım. Bu gazete 15 Temmuz tarihinden önce kendiliğinden kapanmıştır. Ben gazetenin kimin kontrolünde olduğunu bilmiyorum. Benim darbe girişimine katılmam söz konusu değildir. Darbe aleyhine kitaplar yazmıştım. 28 Şubat sürecinde mağdur olduğum için şahsım komisyona davet edilmiştir. 14 Temmuz 2016 günü "Can Erzincan TV'deki programda dile getirdiğim husus yasama, yürütme, yargıya ilişkindir. Darbe olacağından haberim yoktu. O televizyon konuşmasından kastettiğim yapı devlet organlarıdır. Sübliminal kelimesinin anlamı insan bilincinin algılamadığı mesajları bilinç altına yerleştirme anlamına gelmektedir. Bu durum skandal niteliktedir. Bilinçaltına hükmetmem nedeniyle tutuklanmam isteniyor" dedi.
'DARBECİLERE HEP KARŞI ÇIKTIM'
Serbest bırakılan Ahmet Altan'ın ise ifadesinde şunları dediği öğrenildi: "Hayatım boyunca darbecilere karşı çıkmışımdır. Bu nedenle darbecilerle birlikte olmam mümkün değildir. Yazmış olduğum iki adet yazıda kötü gidişatı eleştirmeye yöneliktir. Yazılardan bir kısmı alınmıştır bu yüzden farklı anlam yüklenmiştir. yazdığım yazılar uyarı yazılarıdır. Basın özgürlüğü kapsamındadır. Ben Ağır Ceza Mahkemesi'nde şu an 52 yıl hapis istemiyle yargılanmaktayım ona rağmen kaçmadım. Halen buradayım. Örgüt üyesi değilim. İddiaları kabul etmiyorum. Fetullah Gülen ile hiç görüşmedim. Kendisini sadece basından tanırım. Amacının ne olduğunu bilmiyorum. Darbe girişimini FETÖ Terör Örgütünün gerçekleştirdiğini Genelkurmay Başkanının açıklamalarından biliyorum. Savunmam bundan ibarettir."
MAHKEMEDEN 'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ' TANIMI
Mahkeme 7 sayfalık kararında Ahmet Altan'ın serbest bırakılmasına ve her hafta pazar günleri ikametine en yakın polis karakoluna giderek imza atmasına karar vererek yurt dışına çıkış yasağı koydu. Mehmet Altan ile ilgili bölümde ise şu ifadelere yer verdi: Şüpheli basın mensubu olması nedeniyle gazeteci faaliyeti çerçevesinde görüşlerini ifade ettiğini belirtmiştir. Ancak her özgürlük gibi basın özgürlüğü de sınırsız değildir. Bizzat Anayasa'da ve Basın Kanunu'nda basın özgürlüğünün sınırları belirlenmiştir. Basın özgürlüğü kamu yararını hedeflemelidir. Bu anlamda olmak üzere kamuoyunu ilgilendirmeyen, güncel olmayan, gerçeğe aykırı olan, kişisel kin ve intikam aracı olarak kullanılan sansasyon amacına hizmet eden, kendisine rakip olan kişi ya da kurumları çökertmeye çalışan açıklamalar kamu yararına yönelik olamaz. Askeri darbeye zemin hazırlamak maksadıyla propaganda mahiyetinde yıllar boyunca süreklilik arz edecek şekilde görüş bildirmek, yayın yapmak ve tek yanlı olarak bilgilendirmelerde bulunmanın 'Haberleşme Hürriyeti', 'Düşünce ve kanaat hürriyeti ile düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti' kapsamında değerlendirilmesi konusunda herhangi bir izahata gerek bulunmamaktadır."
Mehmet Altan'ı tutuklama gerekçeleri:
Kararda, "17 -21 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen operasyonlardan sonra FETÖ silahlı terör örgütünün açıktan meşru hükümeti devirmek suretiyle ülke yönetimini ele geçirmeye çalıştığı, şüphelinin bilgi birikimi, eğitim durumu ve sosyal statüleri gereğince kolaylıkla bilebilecek durumda olmalarına rağmen, yine herkesçe malum olduğu üzere örgüt kontrolünde olan televizyon programlarında örgütü açıkça destekledikleri, yine çeşitli medya organlarında yazdıkları yazılarda da örgütün amacı doğrultusunda hareket ettikleri bu bağlamda ülkemizde ve dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirilen askeri darbelere zemin hazırlanırken silah zoruyla devrilmesi hedeflenen yöneticilerin 'Diktatör olduğu', 'Hukuk tanımadığı' algısının oluşturulmaya çalışıldığı yine fiili olarak ülkeyi yönetenlerin her ne yolla olursa olsun iktidardan gitmesi gerektiği anlayışının he ülke içerisinde hem de uluslararası toplumda yerleştirilmeye çalışıldığı şüphelinin yazdığı yazı ve televizyon konuşmalarıyla bu algının oluşmasına katkıda bulunduğu dosyadaki delillerden anlaşılmıştır. Şüphelinin de aralarında bulunduğu örgüt üyelerinin özellikle Cumhurbaşkanı'nın 'Diktatör olduğu hukuk tanımadığı' algısını yaygınlaştırmak suretiyle her ne yolla olursa olsun iktidarı bırakması gerektiği propagandası yaparak toplumu askeri darbeye karşı çıkmamak üzere yönlendirmeyi amaçlamışlardır" denildi.
'AÇIKÇA DARBE ÇAĞRISINDA BULUNDUKLARI...'
Kararda, "Cuntacılar tarafından TRT'de silah zoruyla okutulan bildiride de 'Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli vatandaşları Türkiye'deki devletin temel nitelikleri ve hayati kurumları açısından önemli bir tehdit haline gelmiş, Türk Silahlı Kuvvetleri'de dahil olmak üzere devletin tüm kurumları ideolojik saiklerle idare edilmeye başlanmış ve dolayısıyla görevlerini yapamaz hale getirilmiştir. Gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içerisinde olan Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri tarafından temel hak ve hürriyetler zedelenmiş kuvvetler ayrılığına dayalı laik ve demokratik hukuk düzeni ortadan kaldırılmıştır. Devletimizin uluslararası ortamda hak ettiği itibarını yitirmiş ve evrensel insan haklarının gözardı edildiği korkuya dayalı otokrasiyle yönetilen bir ülke haline getirilmiştir' denilmek suretiyle bahsi geçen hususlar askeri darbeye gerekçe yapılmıştır. Şüphelinin gerek bilgi birikimi, gerek eğitim durumu ve sosyal statüsü gereğince bilebilecek durumda olmasına rağmen ülke yönetimini ele geçirmeye çalışan ve meşru hükümete karşı açıktan mücadeleye girişen FETÖ Silahlı terör örgütünün yayın organlarında ve bu örgütün amaçlarına uygun şekilde beyanda bulunmak suretiyle destek olduğu anlaşıldığından 14 Temmuz günü Can Erzincan TV'de yayınlanan programda açıkça darbe çağrısında bulundukları dosya kapsamındaki tüm delillerden anlaşılmaktadır. Şüphelinin üzerine yüklenen 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve 'Terör örgütüne üye olmak' suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin var olduğu kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verildi.
'KAÇMA ŞÜPHESİ VAR'
"FETÖ / PDY silahlı terör örgütü mensuplarının fırsat bulduklarında yasal ve gayri yasal yollarla yurt dışına kaçtıkları daha önceden yapılan soruşturma dosyası içeriklerinden görüldüğü tespit edilmiştir" denilen kararda şu ifadelere yer verildi: "Şüphelinin üzerine yüklenen suç için kanunda öngörülen cezanın miktarı, şüphelinin üzerine yüklenen suçun kanun maddesinde belirtilen hürriyeti bağlayıcı cezanın alt ve üst sınırına göre ileride yapılacak yargılama sonucunda verilebilecek muhtemel ceza miktarı ile suçun Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100/ 3 madde ve fıkrasında sayılan suçlardan olması nazara alındığında serbest kalması halinde kaçacağı yönünde şüphe bulunduğu varsayılmıştır. Şüpheli hakkında adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının ve bu suretle şüphelinin serbest kalmasının suçun hiçbir karanlık nokta kalmadan tüm unsurlarıyla ortaya konulması suretiyle aydınlatılması, böylece soruşturmanın ve şüpheli hakkında atılı suçtanaçılması muhtamel kamu davasının kovuşturmasının selametle sonuçlandırılması bakımından sakıncalı olacağı, maddede sayılan adli kontrol tedbirlerinin hiçbirinin bu sakıncaları giderme ve ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçları bertaraf edebilme niteliğine haiz olmadığı kanaatine varılmıştır." Mahkeme Mehmet Altan'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklanmasına karar verdi.
BABASINI BÖYLE BEKLEDİ