Şırnak’ta eğitim bir kez daha erteleniyor

Şırnak merkezde çalışan 270 öğretmen köylerde görevlendirildi. Eğitim Sen Şırnak Şubesi Eşbaşkanı Sehat Uğur, bu görevlendirmenin Şırnak’ta en azından bu dönem okulların açılmayacağı anlamına geldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Sokağa çıkma yasağının 14 Mart’tan bu yana devam ettiği Şırnak’ta eğitim bu yıl için mümkün görünmüyor. Türkiye’deki bütün okullar 19 Eylül’de eğitim-öğretim için kapılarını açarken Şırnak’ta okulların 15-20 Ekim tarihleri arasında açılacağı duyurulmuştu.

Eğitim-Sen Şırnak Şubesi Eşbaşkanı Serhat Uğur’un verdiği bilgiye göre, yasağın hala devam ettiği şehirde sadece sekiz okul sağlam durumda. Diğerleri ya yıkıldı ya da polis ve asker tarafından karargah olarak kullanılıyor. Uğur, 270 öğretmenin köylerde görevlendirilmesi uygulamasının ise en azından bu dönem Şırnak’ta eğitim- öğretimin gerçekleşmeyeceği anlamına geldiğini söylüyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA DEVAM

10 binin üzerinde Şırnaklı’nın Şırnak yakınlarında kurdukları çadırlarda yaşadığını hatırlatan Uğur, “Valilik tarafından 15-20 Ekim tarihleri arasında okulların açılacağı yönünde verilen bilgi, çadırlarda yaşayan insanlarda yasağın bu tarihte kalkacağı umudunu yaratmıştı. Kış bastırmadan insanlar Şırnak’a geri dönecek, öğrenciler sağlam kalan okullarına gideceklerdi. Ancak 270 öğretmenin Şırnak’ın köylerinde görevlendirilmesi bu umudu bitirdi” diyor.

Serhat Uğur bu umudun neden bittiğini ise şöyle açıklıyor: “Çünkü görevlendirmeler 3 ve 6 aylık yapılır. Şırnak merkezde çalışan öğretmenler çevre köylerde görevlendirildi. Bu görevlendirme, Şırnak’ta sokağa çıkmanın en az üç ay daha devam edeceği anlamına geliyor. Dolayısıyla okullar da üç ay daha kapalı olacak, öğrenciler Şırnak’ta kullanılabilir durumdaki okullarda eğitim göremeyecek."

MİSAFİR ÖĞRENCİ

Şırnaklı öğrencilere daha önce istedikleri okullarda “misafir öğrenci” olarak eğitim görebileceklerinin bildirildiğini söyleyen Serhat Uğur, bu uygulamanın sorunu çözmekten uzak olduğunu kaydetti ve ekledi: “Çevre köylerdeki okullar mevcut öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede değil. Şırnak merkezden misafir öğrencilerin bu okullara gitmesi, bu okullarda eğitimi tamamen imkansız hale getirecektir.”

ŞIRNAKLILAR ŞEHİRLERİNİ TERK ETMEK İSTEMİYOR

“Şırnaklılar Şırnak’tan ayrılmak istemiyor, kendi şehirlerinde yaşamak istiyorlar” diyen Uğur, konuyla ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti: “Bu nedenle 10 binden fazla insan aylardır çadırlarda yaşıyor. Sokağa çıkma yasağı bittiğinde şehirlerine dönecek, yaralarını sarmaya çalışacaklar. Önümüz kış ve Şırnak’ta kışlar çok sert geçiyor. Şırnaklıların yaşadığı sıkıntılara herkesin duyarlılık göstermesi gerekiyor."