Kapatılan kanallar Meclis gündeminde
CHP Milletvekili Eren Erdem, OHAL kapsamında 12 TV kanalı ve radyonun kapatılmasının ardından TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu. Erdem, KHK'lerle darbecilerin değil, muhalif bileşenlerin hedef alındığını söyledi.
DUVAR - OHAL kapsamında çıkartılan KHK'lerle dün aralarında Hayatın Sesi, TV10, İMC TV ve Yön Radyo’nun da bulunduğu 12 TV kanalı ve radyo kapatıldı. Medyaya yönelik kapatma kararlarını 'darbecilik' olarak nitelendiren CHP Milletvekili Eren Erdem TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Gerçekgündem'de yer alan habere göre, KHK'lerle toplumsal muhalefetin hedef alındığı belirtilen önergede, şu uyarılarda bulunuldu:
“Toplumsal muhalefeti susturmaya yönelik girişimlerin başında darbecilerle uzaktan yakından ilişkisi olmayan bazı medya kuruluşlarına karşı başlatılan cezalandırma ve kapatma girişimleri bulunmaktadır. En son olağanüstü hal kapsamında çıkarılan KHK’larla, aralarında çizgi film kanalının da bulunduğu Hayatın Sesi TV, TV10, İMC TV, Denge TV, Zarok TV, Yön Radyo gibi 12’ye yakın TV ve radyo kanalının yayınını durdurulmuştur.
Yazılı, görsel veya sosyal medyada internet haberciliği yapan bu medya organlarının, hiçbir somut belge veya delil olmaksızın tamamen iktidarın keyfiliği üzerine kapatılması demokrasiye karşı yapılmış bir darbedir. Medyanın iktidarın kontrolüne geçtiği ve basın emekçilerinin objektif haber yapma kaygısının ve korkusunun olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez.
Faşist darbe girişiminden sonra OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla birlikte, sendikalara, medyaya, akademisyenlere karşı iktidarın aldığı kararlar, artık açık şekilde görülmektedir ki, gerçek darbecileri değil, muhalif bileşenleri hedef almaktadır.
İMC, Hayatın Sesi ve Özgür Radyo internette karardı!
12 Eylül darbesinin hemen akabinde de cunta medyayı hedef almış ve sendikalar, partiler ve STK’lar gibi o günün en önemli yayın organı gazeteler, ‘milli güvenlik’ bahanesiyle kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Zira 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi de başarılı olsaydı, bahsi geçen TV kanalları ve radyo yayınları yine aynı gerekçeyle kapatılacaktı...”
'ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN' ÇAĞRISI
Halkın haber alma özgürlüğünü korumanın ve medyanın tektipleştirilmesinin engellenme çabasının, aynı zamanda darbeye karşı mücadeleyi ve demokrasiyi savunmak anlamı da taşıdığını belirten Erdem, Meclis Başkanlığı’ndan anayasanın 98’inci maddesi ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak, konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını talep etti.