'Kozanlı Ömer'in kayıp dosyası bulundu' iddiası

Cemaatin 'emniyet' imamı olduğu öne sürülen Kozanlı Ömer'in emniyette kaybolan dosyası ABD'den istendi. FBI'ın dosyayı Ankara'ya gönderdiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Gülen cemaatinin 'emniyet imamı' olduğu belirtilen 'Kozanlı Ömer' lakaplı Osman Hilmi Özdil’e ait kayıp dosyanın bulunduğu öne sürüldü.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında adı bir kez daha gündeme gelen Osman Hilmi Özdil, 2007’de cemaatin MİT imamı olduğu iddia edilen ‘Sinan’ lakaplı Murat Karabulut’la birlikte Fethullah Gülen'le görüşmek için ABD’ye gitmişti.

FBI EL KOYDU

Dönüş sırasında New York’taki John F. Kennedy Havaalanı'nda yapılan aramada ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) görevlileri, Özdil’in yanındaki belgelerin bir kısmıyla dizüstü bilgisayarına el koydu.

FBI görevlileri, bilgisayarın imajını aldıktan sonra diğer belgeleri Özdil’e iade etti. Özdil, Türkiye’ye döndükten sonra ABD Güvenlik makamları FBI’ın el koyduğu belge ve kayıtları resmi yazışmayla Türkiye’ye gönderdi. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na gönderilen belgeler ve kayıtların daha sonra kaybolduğu anlaşıldı.

Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre 17-25 Aralık süreci sonrasında Emniyet İstihbarat Dairesi’nde yapılan araştırmalarda söz konusu belgeler bulunamadı. Bu belgelerde Ergenekon soruşturmaları döneminde tutuklanan bazı kişilerle ilgili soruşturmalardan önce hazırlanan isim listesinin bulunduğu öne sürülüyordu.

İddiaya göre  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu belgeleri bulmak için soruşturma başlattı. Kayıp olduğu anlaşılan ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Dairesi’nin arşivine resmi kaydı yapılmayan dosya FBI’dan tekrar istendi. FBI'ın bu dosyayı gönderdiği belirtiliyor.

'26 ŞÜPHELİ VAR'

Milliyet'in haberine göre belge ve kayıtların Ankara'ya ulaşmasıyla birlikte başlatılan araştırmalarda, evrakın EGM İstihbarat Dairesi’nce ne zaman ve kim tarafından teslim alındığı belirlendi. Bu tespitlerin ardından savcılık 26 kişilik şüpheli listesi hazırladı. Dosyada Ergenekon soruşturmalarında haklarında soruşturma açılan bazı isimlerin adlarının bulunduğu şifreli listenin yanı sıra çok sayıda kartvizit ve bağlantı kurulan isimlerle ilgili bilgilerin bulunduğu da haberde yer alan bilgiler arasında.

Savcılığın talimatı sonrasında, KOM Dairesi Başkanlığı, halen İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan 5 polisi FETÖ’ye yardım ve FETÖ üyeliği iddiasıyla gözaltına aldı. Gözaltı süreci tamamlanan istihbaratçı polisler, hafta başında çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

RAMAZAN AKYÜREK DE VAR

Savcılığın hazırladığı soruşturma dosyasında Gülen ve halen firari olan eski emniyet imamı Özdil’in yanı sıra haklarında açılan değişik davalarda sanık konumundaki eski daire başkanı Ramazan Akyürek, yardımcısı Recep Güven’le birlikte aynı dönemde dairede görevli olan Ufuk Gürsoy Yavuz, Ali Osman Öztürk, Yunus Hazar, Lokman Kırcılı gibi isimlerin de sanık olarak yer aldığı öğrenildi.

Sanıklardan Yavuz’un adı, EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda Yurtdışı İlişkiler Şube Müdürü olarak görev yaptığı sırada Ergenekon soruşturmaları sürecinde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ndeki güvenlik makamlarına Ergenekon soruşturmalarıyla ilgili bilgilendirme yaptığı iddiasıyla gündeme gelmişti.