'Kadıköy'ün nüfusu dörde katlanacak'
Kadıköy Mimarlar Odası ve Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer, Kadıköy Fikirtepe'de kentsel dönüşümle birlikte alt yapı sorunları ve nüfus artışının bölgeyi olumsuz yönde etkileyeceğini söylüyor. Yüceer'e göre ilçenin nüfusu dörde katlanacak.
DUVAR - Kadıköy'ün Fikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim mahallelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarında aradan geçen 5 seneye rağmen kentsel dönüşüme alınan 60 adanın yüzde 20'si bitmek üzere. Kadıköy Mimarlar Odası Başkanı ve Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer, Kadıköy'de Kentsel Tasarım Planı'nın yapılmadığını söylüyor. Fikirtepe Derneği başkanı Sabır Karakoçoğlu ise, 134 hektarlık bir alana yapılacak projelerin içinde eğitim, trafik gibi sorunların artacağını söylüyor ve bu ihtiyaçların nasıl giderileceğine dair hiçbir çalışma yapılmadığı için duruma tepki gösteriyor.
'60 ADADA DİNİ TESİS ALANLARI YAPILACAK'
Fikirtepe'nin 5 yıl önceki nüfusunun 35 bin olduğunu söyleyen Yüceer, kentsel dönüşümle birlikte bu nüfusun dörde katlanacağını söylüyor. Yüceer, dönüşüme alınan 60 ada içerisinde park, okul ve otopark gibi alanların açılması gerektiğini belirterek ekliyor: “Bundan 5 yıl öncesine kadar Fikirtepe 35 bin nüfusa sahipti. Şu an Fikirtepe'nin nüfusunun 200 bin olacağını düşünüyoruz. Bu sayı Kadıköy'ün nüfusunun dörde katlanacağı anlamına geliyor. Bu nüfus artışı ile birlikte altyapı ve donatım yetersizliği, nüfus artışı ile ilgili davalar açtık. Bu alanlarda okul, park gibi alanların açılacağını söylemişlerdi. Şu an her alanda dini tesis alanı açılacak. Bu adalar üzerinde 60 tane cami yapılacak. İlk önce yol, park, okul gibi alanların oluşturulması gerekir. Kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı yer Kadıköy'dür. Ama şu an Kadıköy'de daire satışlarında çok büyük bir düşüş yaşanıyor. Bu da yükselen binaların satışının yapılamayacağı ve sonuçta bu çalışmaların aksayacağı anlamına geliyor. Fikirtepe'de yaşayan 35 bin nüfus orada yaşayamayacak çünkü yeni planlarla yapılmaya çalışılan kentsel dönüşüm bu insanların ne sosyolojik ne de kültürel yapısıyla uyuşmuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlığın Kentsel Tasarım Projesi yapmaları gerekiyor. Eğitim, park, yol, otopark, insanların nefes alabileceği yeşil alanlar bunların hiçbirinin bir planı yok.”
Kadıköylüleri yakan 'piyango'!
'MASTER PLANI YOK'
Fikirtepe Derneği başkanı Sabır Karakoçoğlu ise, 2010 yılından beri Fikirtepe'de master planı olmadığını şöyle anlatıyor: “2010 yılından beri Fikirtepe'nin master planı yok. 134 hektarlık bir alana yapılacak projelerin içinde kaç tane okul, kreş var bunlar bilinmiyor. Nüfusu dörde katlanacak bir bölgede sağlık, eğitim, ulaşım, dini ve kültürel ihtiyaçlar nasıl giderilecek? Bunların hiçbirini kimse bilmiyor. Yaşlılar ve sakatlar için konforlu bir yaşam sunulacak mı? Kimse bu soruları sormuyor. Çünkü müteahhidin ne yapacağı belli değil. İşin kötüsü müteahhit de bunları bilmiyor. Durum bu kadar belirsiz. Geri kalan ömrümüz devletin bizlere sunacağı kısıtlı imkanlarla yaşamak olacak.”