IŞİD'den kaçanlar için Suriye'nin kuzeyinde kamp kuruldu
Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'den kaçan militanları ve rehin alınanlar için bir kamp kuruldu. Kampta tutulan 300 kişi arasında birçok Avrupa ülkesi vatandaşı da var. Ayrıca, Batılı istihbarat servislerinin Suriye'de yeraltı raylı sistem kurmaya başladığı bildiriliyor.
DUVAR - Suriye'nin kuzeyinde eski IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanlarının ve ailelerinin alıkonulduğu bir kamp kurdu. IŞİD'den kaçanlar ve rehin alınan IŞİD'lilerden oluşan yaklaşık 300 kişinin tutulduğu kampı, Ceyş el-Tahrir adlı örgüt yönetiyor. Bu 300 kişi arasında birçok Avrupa ülkesi vatandaşı da bulunuyor.
BBC'ye konuşan Ceyş el-Tahrir'in komutanlarından Muhammed el-Ghabi, "Rehabilite etmeye ve ruh hallerini değiştirmeye çalıştık. Evlerine dönmek isteyenlere elçiliklerini aramalarına ve bizim vasıtamızla onlarla koordine olmalarına izin verildi" dedi.
Kampta tutulanlar arasında Fransa, Hollanda, Polonya vatandaşları da bulunuyor. Ayrıca Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinden gelen savaşçılar da mevcut.
IŞİD PARÇALANIYOR MU?
El-Ghabi, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin ÖSO'yla yürüttüğü 'Fırat Kalkanı Operasyonu' nedeniyle kampa katılanların sayısının arttığını söyledi ve ekledi: "Konuştuğumuz, IŞİD'den ayrılan kişiler, örgütün son yedi veya sekiz aydır parçalara ayrıldığını söyledi. Ancak Fırat Kalkanı Operasyonu IŞİD'i daha fazla aşındırdı ve güçlerimizin hızlı ilerleyişini takiben IŞİD'in parçalanmasının önünü açtı."
El-Ghabi kamptan ayrılmak isteyenler için ise şunları söyledi: "Geri dönmek istemeyenler ya da savaş suçu işlemiş olanlar şeriat mahkemesine havale edildi. Bu mahkeme İslami hukuka göre işliyor ve işlenen suçun ağırlığına göre cezalandırma yapıyor. Bu kişilerin bazıları infaz edilebilir."
AVRUPA-GAZİANTEP-SURİYE HATTI
BBC'nin edindiği bilgilere göre, hapishanenin temel imkânları bulunuyor ve mahkumlar kendilerine iyi bakıldığını söylüyor. Ancak birçoğu ayrılmak istediğini belirtiyor.
Ebu Sumail adını veren bir IŞİD militanı ise örgüte nasıl katıldığını anlattı. Sumail iki yıl önce, yaşadığı Hollanda'dan ayrılarak önce Belçika'ya sonra Gaziantep'e gitmiş. Ancak Suriye'ye girmesi, Hollanda'dan ayrılmasından daha kolay olmuş.
'İŞİD BİZE KÖTÜ DAVRANDI'
IŞİD'in kontrolündeki topraklardaki hayatla ilgili hayal kırıklığına dair konuşurken, "Bize, özellikle başka bir ülkeden gelen insanlara çok kötü davranıyorlar" dedi ve ekledi: "Bizim için orada yaşamak çok zor. Bu, bizim hayat tarzımız değil. Zira biz birçok şeye alışmışız. Sonra oraya geliyoruz ve size doğrudan kötü davranıyorlar. Onlara hayatınızı veriyorsunuz ve böylece onlar da hayatınızı kontrol etmeye başlıyor. Sizi kötü şeyler için kullanıyorlar."
YERALTINDA RAYLI SİSTEM
BBC'nin haberinde ayrıca, Suriye'de, diğer örgütler ile İngiltere ve Avrupa istihbarat servisleriyle, IŞİD destekçilerini bulmak, yakalamak ve geri getirmek için yeraltından ray döşenmekte olduğu bilgisi verildi.