'Danışman' dekan için soruşturma!

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Muharrem Özen, özel bir hukuk bürosunun web sitesinde danışman olarak tanıtıldığı ortaya çıkınca üniversite yönetimi Özen hakkında ön inceleme başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Cenk Yiğiter’in Ankara Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Muharrem Özen’in özel bir hukuk bürosunda ‘danışman’ olarak tanıtıldığını görmesi üzerine konuyu Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ne iletmesiyle Ankara Üniversitesi konuyla ilgili olarak ön inceleme başlattı.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 36. maddesine göre hukuk fakültelerinde idari görevde bulunan akademisyenlerin özel hukuk bürolarında çalışması yasal değil.

dilekce-2

KONU YÖK’E BİLDİRİLDİ

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Erkan İbiş, Hukuk Fakültesi’nden Dr. Cenk Yiğiter’in BİMER’e yaptığı şikayet üzerine, Dekan Vekili Özen hakkındaki iddialarla ilgili ön inceleme yapıldığını YÖK’e bildirdi. Prof. Muharrem Özen, Hukuk Fakültesi Dekan Vekiliyken, özel bir hukuk firması olan Koçali Hukuk Bürosu’nun internet sitesinde (http://www.kocalihukuk.org) ‘danışman’ olarak gösteriliyordu. Bunun ortaya çıkması üzerine Dekan Vekili Özen, Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinin iç yazışma platformunda bir açıklama yaparak iddiaların asılsız olduğunu öne sürdü

. Açıklamasında, söz konusu avukatlık bürosunda yaklaşık 8 yıl önce danışman olduğunu ve bunu fakültenin döner sermaye işletmesi üzerinden yaptığını öne süren Özen, 7 yıl önce ilgili büroyla herhangi bir ilişkisi kalmadığını belirtti. Avukatlık bürosunun internet sitesinde adının görünmesini, web sitesinin güncellenmemesine bağlayan Prof. Dr. Özen, Dr. Cenk Yiğiter hakkında da gerekli hukuki girişimleri başlatacağını söyledi. Yiğiter ise Duvar’a yaptığı açıklamalarda Özen’in danışman olarak görünen hukuk bürosu hakkında şikayetçi olması gerektiğini ifade etti.

HUKUK BÜROSU: BİZDEN KAYNAKLANDI

Konunun basında yer almasının ardından Dekan vekili Özen’in danışman olarak görüldüğü hukuk bürosunun sahibi Av. Kaan Koçali de bir açıklama yaparak, hatanın kendilerinden kaynaklandığını, ‘şirketin web sitesinin uzun süredir güncellenmediğini’ belirtmişti.

Ancak sitenin “whois” kaydında, 2012 yılında yayına girdiği ve son olarak Mayıs 2016 tarihinde güncellendiği ortaya çıktı. Üstelik web.archive.org kayıtlarına gör

e, Muharrem Özen’in unvanı siteye 2013 yılında ‘doçent’ olarak girilmiş; Ocak 2016’da unvan ‘profesör’ olarak güncellendi.

‘KONU ADALET BAKANLIĞI’NI DA İLGİLENDİRİYOR’

Başbakanlık İletişim Merkezi’

ne 2’nci kez başvuruda bulunan Yiğiter, bu durumun sadece Ankara Üniversitesi’ni değil, aynı zamanda yargıyı, baroları ve Adalet Bakanlığı’nı da ilgilendirdiğini söylüyor: “2547 sayılı Kanun’a göre, bir öğretim üyesinin bir özel hukuk bürosuna danışmanlık etmesi mümkündür. Ancak bu şekilde bir faaliyet yürüten öğretim üyesi rektör, dekan, müdür makamlarında görev alamaz. Ayrıca, hukuk fakültelerine yargıdan bilirkişilik dosyaları gelmektedir. Bu dosyaların dağıtımını yapan, bu dosyalara bilirkişilik yapacak olan öğretim elemanlarının idari amiri konumunda bulunan bir kişinin bir özel hukuk bürosunun danışmanı olarak tanıtılıyor olması da konunun yargıyı ilgilendiren diğer boyutudur. Bu anlamda konu sadece YÖK’ü, Ankara Üniversitesi’ni değil; yargıyı, dolayısıyla, Baroları ve Adalet Bakanlığı’nı da ilgilendiriyor. Dekan Vekili Muharrem Özen, dekan vekili olmadan önce de Ankara Üniversitesi’nin hukuk müşaviri olarak görev yaptı. Şu anda da aynı zamanda Ankara Üniversitesi Etik Koordinatörlüğü görevini sürdürüyor. Bu süreler zarfında, üniversitenin taraf olduğu pek çok davada da özel hukuk büroları taraf olmuşlardır. Dekan vekili Muharrem Bey, kamuoyuna yaptığı açıklamada, konuyu gündeme taşıdığım için benimle ilgili olarak yasal yollara başvuracağını söylemişti.”

‘DİSİPLİN KURULUNDA OY

KULLANAMAZ’

Yaklaşık 4 yıldır web sitesinde ‘danışman’ olarak tanıtılan Özen’in bugüne kadar büro hakkında herhangi bir şikayette bulunmadığını söyleyen Yiğiter, aynı zamanda Özen’in konuyu Baro’ya iletmesi gerektiğini de ifade ediyor: “Bu konuyu gündeme getirdiğim zaman, Google’a “Muharrem Özen” yazıldığında bu büroya ait web sitesi arama sonuçlarında ikinci sonuç olarak gözüküyordu, şu anda da üçüncü sonuç olarak hâlâ çıkmaktadır. Bunca zamandır, 2012’den beri, Muharrem Özen’i kimsenin bu konuda uyarmamış olması da, bunca süre arama sonuçlarında bu kadar yukarıda çıkan bu siteyi kendisinin fark etmemiş olması da ayrıca ilginçtir. Dekan Vekili Muharrem Özen, ben kendisi hakkında bu şekilde şikayetçi olmuşken, hakkımda ‘kamu görevlisine ve akademik nezakete yakışmayan beyanda bulunmak’ suçlamasıyla, disiplin amirim olarak, bir disiplin cezası kararı vermiş bulunuyor. Ayrıca hakkımda rektör tarafından verilen başka bir disiplin cezasına yaptığım itirazın görüşüldüğü kurulda da aleyhime oy kullandı. Ankara Üniversitesi Etik Koordinatörlüğü görevi de yapan bir hukuk dekanının, kendisi hakkında şikayette bulunan bir kişinin itirazının görüşüldüğü bir kurulda bulunmasının ve oy kullanmasının etik olarak doğru olmadığını da izah etmek bana düştü.”