Doktorlardan 'ateşkes' çağrısı

Suriye'de gönüllü olarak çalışan doktorlar bu gün Gaziantep'te toplantı düzenliyor. Doktorlar, acilen ateşkes ilan edilmesi ve Halep'e insani yardım koridoru açılması için çağrıda bulunacak.

Google Haberlere Abone ol

GAZİANTEP -  Suriye'nin Halep kentine, 14 Ekim’de saat 16.00 civarında düzenlenen bombardımanda kentte hala hizmet veren en büyük hastanelerden biri de ağır hasar gördü. Hastanedeki 35 hasta başka kliniklere sevk edildi. Şehirde ayakta kalan son beş sağlık tesisinden biri olan bu hastane UOSMM ve SAMS gibi sivil toplum örgütleri tarafından destekleniyordu.

Bölgede çalışan yardım gönüllüleri Halep'teki sivillere bakabilecek az sayıda yardım görevlisi kaldığını belirtiyor.  UOSSM Kanada Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Anas Al Kassem, saldırıların sivillerin yaşadığı bölgelerdeki sağlık tesislerini tahrip ederken tıbbi görevlilerde de kırılmalar yarattığını kaydediyor.

GAZİANTEP'TE TOPLANTI

Bölgedeki doktorlar, bu gün Gaziantep'te bir toplantı düzenleyerek, uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunacak, Toplantının konuşmacıları arasında yer alan doktorlardan UOSSM Yönetim Kurulu Üyesi ve cerrah olan Dr. Jad Salem, Suriye'de verdikleri hizmetleri ve yaşadıkları sorunları Duvar’a anlattı:

"UOSSM'nin (Union des Organisations de Secours et Soins Medicoux - Tıbbi Bakım ve Yardım Kuruluşları Birliği) amacı milliyet, etnik köken, cinsiyet, inanç ve siyasi eğilimlerine bakmaksızın bütün Suriye halkına ücretsiz tıbbi yardım sağlamak... Bütün dünyaya yayılmış Suriyeli doktorlar tarafından kurulan UOSSM International, kurulduğu 2012 yılından beri Suriye içinde 12 büyük hastane işletiyor ve 120 kliniğe destek veriyor. UOSSM, kuruluşundan beri Suriye’de 1 milyondan fazla tıbbi hizmet verdi."

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Uluslararası topluma Suriye için çağrıda bulunan Dr. Jad Salem, şöyle devam etti: "Bizler yardım gönüllüleri olarak acil bir ateşkes yapılması ve ilk yardım koridoru açılması için çağrımızı yineliyoruz. Vatandaşlardan duyarlı olup hükümetlerine ve uluslararası komitelere acilen harekete geçmeleri için baskı yapmalarını rica ediyoruz.  Halep’teki doktorlara ve sağlık personeline olan desteğimiz tamamen koşulsuzdur. Hastalarımız ve insanlık adına bizler acil olarak ateşkes ilan edilmesini ve uluslararası denetim altında bir yardım koridoru oluşturulmasını talep ediyoruz."

Bine yakın gönüllü sağlık çalışanı öldürüldü

Suriye'deki iç savaş mağdurlarına yardım etmek için bölgeye giden çok sayıda gönüllü sağlık personeli hayatını kaybetti:

-Bu yılın başından 115 tıbbi yardım gönüllüsü öldürüldü.

-Suriye’deki çatışmalar başladığından beri ölen sağlık görevlilerinin sayısı ise 800 civarında.

-Geçen 19 Eylül'de Suriye'de Arap Kızılay konvoyuna gerçekleştirilen saldırıda 14 yardım görevlisi öldü. 20 Eylül'de ise 5 UOSSM yardım gönüllüsü öldürüldü.