'Belediye Roma Parkı'nda suç işledi'
Beyoğlu Belediyesi'nin Roma Parkı ile ilgili açıklamalarına üç dernekten yalanlama geldi. "Belediye açık bir suç işledi" denildi.
DUVAR - Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Beyoğlu Kent Savunması ve Cihangir Güzelleştirme Derneği, Cihangir Roma Parkı'na ilişkin bir açıklama yayınladı. Belediyenin 1 Kasım tarihli kazı çalışması nedeniyle açık bir suç işlediğinin altını çizen üç örgüt, açıklamasında şunları kaydetti: "Bu açıklamanın hazırlandığı sırada kazıların müze denetiminde yapılması hakkında bir kurul kararı olduğu ve bu kararın altında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi temsilcilerinin imzası bulunduğu halde 01.11.2016 tarihinde alanda müze denetimi dışında iş makineleri kazı yapmış, arkeolojik katmanların önemli bir kısmı müze tespiti ve denetimi olmadan ortadan kaldırılmıştır ve böylece açıkça suç işlenmiştir."
'İNŞAATI MEŞRULAŞTIRMAZ'
Beyoğlu Belediyesi'nin 29 Ekim'de yaptığı açıklamalara yanıt verilen açıklamada semt halkının mücadelesi ve alanda çıkan arkeolojik bulgular nedeniyle kazının şimdilik durdurulduğu hatırlatıldı. Belediyenin "inşaat alanı arkeolojik alan değil, arkeolojik alanın sınırında" açıklamasına itiraz eden açıklama metninde, "İnşaat alanının plandaki arkeolojik park alanının sınırında olması bu alanın arkeolojik katmanlar içermediği anlamına gelmez, bu durum inşaatı asla meşrulaştırmaz" denildi.
Arkeolojik park ve sergi alanı olarak belirlenen alanın çevresiyle bir bütün olarak değerlendirilmesinin çağdaş, evrensel ve bilimsel koruma ilkelerinin gereği olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: "2009 yılından beri 'arkeolojik park ve sergi alanı' olarak belirlenen alana dair hiçbir çalışma yapmayan kamu yönetiminin ilk icraatının bir sosyal tesis olması düşündürücüdür. Biz, bu tesis inşa edilmeden önce bölgenin arkeolojik park alanı olarak değerlendirilmesini, İstanbul’un tarihsel topografyasından karakteristik bir parça olarak günümüze ulaşan bu alanın kültür varlıklarını, Boğaziçi’nin florasını, setlerini ve kent halkının kullanım biçimini gözeterek bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmasını istiyoruz. Bunun için gerekli çalışmalar yapılmadan da alana fiziki hiçbir müdahalede bulundurmayacağımızı ilan ediyoruz."
'RUHSAT OLMADAN GİRİLDİ'
Belediyenin ruhsat vermeden önce iş makinelerinin 20 Ekim'de alana girdiğine dikkat çekilen açıklamada, inşaatın ruhsatsız başladığı, tepkiler üzerine ruhsat belgesi hazırlandığı kaydedildi, "İnşaat tabelası, başladıktan 3 gün sonra yerine konmuştur. Bu durum açıkça suç teşkil etmektedir. Beyoğlu Belediyesi, ilçe sınırlarındaki ruhsat verdiği her inşaatın uygulamasından bizzat sorumludur. Buradan gerekli mercileri göreve çağırıyoruz" denildi.
'BELEDİYE AĞZIYLA İTİRAF EDİYOR'
İnşaat çalışması için İSKİ, İGDAŞ ve BEDAŞ gibi kurumlarla hangi yazışmaların yapıldığının açıklanmasını isteyen 3 örgütün açıklamasında, "Belediyenin açıklamasında bu alanın 10 yıldır kötü kullanımı sebebiyle şikayet edildiği belirtiliyor. Bu, belediyenin açıklamasının en ciddiyetsiz tarafını oluşturuyor. Belediye, 10 yıldır Beyoğlu’nun ve bütün İstanbul’un gözbebeği gibi bakması gereken bir alana sahip çıkmadığını, temizlik yapmadığını, ışıklandırma yapmayarak güvenlik açığı oluşturduğunu kendi ağzıyla itiraf etmiş bulunuyor. Peki bu neden yapılıyor? Bizce nedeni açık. Bu alanı böyle bakımsız ve güvenliksiz bırakarak hedefledikleri daha rantabl projelere, inşaatlara kapı aralansın istiyorlar. Üstelik, belediyenin tek projesi bu da değil. Söz konusu alana 4 adet sosyal tesis düşünüyorlar. Ama bunu düşünürken, bunca yıldır bu alana en ufak bir hizmeti dahi götürmüyorlar" denildi. (HABER MERKEZİ)