Ankara Barosu'ndan Anayasa Mahkemesi'ne KHK başvurusu
Ankara Barosu, 676 sayılı KHK'nin savunma hakkı ile ilgili maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Avukatlar başvuruyla ilgili olarak mahkeme önünde basın açıklaması yaptı.
ANKARA - Ankara Barosu, 676 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) savunma hakkına getirdiği kısıtlamalar için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.
Başvuru dilekçesini, Ankara Barosu adına Başkan Hakan Canduran Anayasa Mahkemesi'ne sundu. Başvuru sırasında Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyeleri ile baroya kayıtlı avukatlar da hazır bulundu.
Başvuru dilekçesinde "Bireylerin savunma hakkını hiçe sayan 676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. maddeleriyle savunma hakkının, hak arama hürriyetinin ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğinin saptanmasını saygılarımla arz ve talep ederim" denildi.
Avukatlara önemli kısıtlamalar geldi
Anayasa Mahkemesi önünde bir basın açıklaması yapan Hakan Canduran, şunları söyledi:
'ADİL YARGILANMA HAKKI İHLAL EDİLMEKTEDİR'
"Savunma hakkının temsilcisi olan biz avukatlar, bugünlerde çok zor bir dönemden geçiyoruz. Savunma hakkı, hukuki güvenlik ilkesi, hak arama hürriyeti ve adil yargılanma hakkı, Olağanüstü Hal bahanesi ile ihlal edilmektedir.
En son 29 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan 676 sayılı KHK'yla;
Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından yürütülen kovuşturmalarda en çok 3 avukatın hazır bulundurulabileceği hükmü getirilmiş;
Sanığın duruşmaya getirerek hazır ettiği tanığın "davayı uzatma amacı taşıdığı" gibi bir gerekçe gösterilerek reddedilmesinin yolu açılmış;
Avukatın mazeretsiz duruşmayı terk etmesi halinde duruşmada avukatın bulunması gerektiği kuralının aksine hakimin celseye devamına imkan sağlanmış;
Hükümlülerin avukatıyla görüşmesinin 6 ay süreyle yasaklanabileceği düzenlemesi getirilmiş;
Şüphelilerin avukatlarıyla yapacakları görüşmelerin hakim kararıyla teknik cihazlarla sesli ve görüntülü olarak kaydedilebilmesi olanaklı kılınmış;
Hükümlüyle avukat arasında paylaşılan belgelere el konulması mümkün hale getirilmiş;
Gözaltına alınan şüphelilerin avukatıyla görüşmesine hakim kararıyla 24 saat süre ile kısıtlama getirilmiş;
Terör suçlarından yargılanan veya soruşturulan şüpheli veya sanığın avukatı hakkında aynı suçlardan soruşturma veya kovuşturma açılması halinde avukatlık görevinden yasaklanabilmesi için uygun şartlar oluşturulmuştur.
'HUKUK VE DEMOKRASİ SIKINTIYA GİRER'
Saydığım tüm bu değişiklikler, şüpheli, sanık ve avukatlar aleyhine savunma hakkının kısıtlanmasıdır. Ve Ankara Barosu olarak buna sessiz kalmamız mümkün değildir.
Suç ve ceza tehdidi altında savunma gerekeni söyleyemez ve yapamaz hale getirilirse hak arama özgürlüğünün işleyişi; hukuk ve demokrasi sıkıntıya girer.
Hukuk uygulamalarını değerlendirmek, hukuku savunmak ve daha demokratik bir hukuk düzeni oluşturma savaşı vermek, baroların görevidir.
Avukatlık, özgür ve serbest düşüncenin, bilginin ve cesaretin mesleğidir.
Bu nedenle savunma hakkını işlevsiz kılmaya çalışan 676 Sayılı KHK hükümlerinin savunma hakkını, adil yargılama hakkını ve hak arama hürriyetini ihlal ettiğinin saptanması için bugün Anayasa Mahkemesi'ne resmi başvurumuzu yaptık.
Yüce Türk Adaleti'ne, bağımsız yargıya güveniyoruz. Sayın mahkemenin talebimiz doğrultusunda karar vermesini bekliyoruz." (DUVAR)