'Trump'ın danışmanının Gülen makalesi lobi faaliyeti'
Amerikan basını, müstakbel başkan Trump'ın danışmanı Flynn'in 'Fethullah Gülen'i iade edelim' dediği makale bir iddia ortaya attı. Buna göre, Flynn'in sahibi olduğu şirket Türkiye hükümeti için lobi yapıyor...
DUVAR - ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump'ın olası bakanları arasında adı geçen Michael Flynn'in, 'Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiği' yönündeki ses getiren makalesini nasıl kaleme aldığıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Amerikan basını, Flynn'in sahibi olduğu lobi şirketinin, DEİK'e bağlı Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Ekim Alptekin tarafından Türkiye hükümeti adına lobi yapması için 'kiralandığını' öne sürdü. Alptekin, makaleyi yazması için Flynn'e para ödendiği iddiasını reddetti.
Amerikan siyasetinde etkili olan Politico sitesindeki haberde yer alan iddialar şöyle:
- Trump'ın kampanya sürecinde en üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarından biri olan Flynn'in adı, yeni yönetimin savunma bakanı veya ulusal güvenlik danışmanı olarak geçiyor. Emekli bir asker olan Flynn, 2014'te hükümetteki görevinden ayrılması sonrası Flynn Intel Group isimli lobi firmasını kurmuştu.
'ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİNDE ETKİLİ İSİM'
- Flynn'in yardımcılarından Robert Kelley'nin anlattığına göre, bu lobi şirketinin müşterilerinden biri de, Hollanda merkezli danışmanlık firması Inovo BV.
- Inovo BV'nin özelliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) altında faaliyet gösteren Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Ekim Alptekin tarafından 2005 yılında kurulmuş olması. Politico, Alptekin'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son ABD ziyaretinin organizasyonunda etkili olduğunu yazdı.
'FLYNN'İN KENDİ GÖRÜŞLERİ'
- Flynn'in sözcüsü Politico'nun sorularını yanıtlamazken, hem Kelley hem de Alptekin Inovo'nun Türkiye hükümetiyle bağlantılı olduğunu reddetti. Kelley, "Flynn Intel Group şirketinin Türkiye hükümetiyle hiçbir ticari ilişkisi yoktur ve Michael Flynn'in dış politika ile ulusal güvenlik meselelerine ilişkin kamuoyuna yaptığı açıklamalar tamamen kendi görüşlerini yansıtmaktadır" dedi. Kelley, Flynn'in makalesinin lobi anlaşmasıyla bağlantılı olup olmadığını bilmediğini de söyledi.
ALPTEKİN: BANA SORSAYDI KARŞI ÇIKARDIM
- TAİK Başkanı Alptekin ise Politico'ya e-posta üzerinden yaptığı açıklamada iddiayı reddederek, makalenin kendi talebiyle yazılmadığını söyledi: "Eğer bana bunu yayımlayıp yayımlamamayı sorsaydı, bir dizi sebepten ötürü karşı çıkardım. Fakat zaten General Flynn'in ulusal güvenlik meselelerinde fikrini paylaşmadan önce kimseye danıştığını da sanmıyorum." Alptekin şu ifadeleri de kullandı: "Transatlantik ilişkinin geleceği konusunda endişeliyim. Türkiye hükümetinin politikalarıyla kesinlikle bir bağlantım yok."
MAKALEDE NE YAZIYORDU?
Flynn, seçim günü The Hill sitesinde yayımlanan makalesinde, Amerikan hükümetinin Fethullah Gülen'i barındırmaması gerektiğini vurgulayarak, Barack Obama yönetimine sert eleştiriler yöneltmişti. Makalede, Gülen 'Türkiye'nin Usame bin Ladin'i', 15 Temmuz askeri darbe girişimi de 'Türkiye'nin 11 Eylül'ü' olarak niteleniyordu.
Trump'ın danışmanı: Gülen'i vermeliyiz
ABD İÇİN DE TARTIŞMALI
Haberde Amerikan iç siyasetini ilgilendiren bir diğer mesele de tartışmaya açıldı. Donald Trump, kampanya sürecinde yönetiminin yabancı hükümetler tarafından lobi faaliyetlerine 'alet edilmeyeceği' vaadinde bulunmuş; lobi firmalarını kendisinden uzak tutacağını söylemişti. Politico, Trump'ın bu sözünden şimdiden geri adım attığı görüşünde.
'SKANDAL KOKUYOR'
Politico, 'Avrupa merkezli bir kuruluş üzerinden hükümet bağlantılı lobicilik faaliyeti' diye nitelediği bu ifşaatın, Trump'ın kampanya sürecinde yaşanan 'bir skandalı hatırlattığını' da yazdı. Trump'ın seçim kampanyası ekibinin başındaki Paul Manafort, Ukrayna'da Rusya yanlısı bir siyasi partinin danışmanı olarak Brüksel merkezli bir düşünce kuruluşu üzerinden ABD adına lobi faaliyeti yaptığı ortaya çıkınca görevinden ayrılmıştı. (Dış Haberler)