Tuncel için yapılan itiraz reddedildi

Mahkeme, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkındaki tutuklama kararına yapılan itirazı reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in tutuklanmasına yapılan itiraz reddedildi. Tuncel’in avukatları, tutuklama kararının kaldırılarak tahliye edilmesi ve soruşturma dosyası için verilen gizlilik kararının kaldırılması için bir üst mahkeme olan Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu.

Tuncel, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla Diyarbakır Adliyesi’nde düzenlenen eylemde darp edilerek gözaltına alınmıştı. Sebahat Tuncel, 6 Kasım’da Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklanmıştı.

'GEREKÇE DTK TOPLANTILARINA KATILMAK'

DBP'nin avukatları Tuncel'in tutuklanmasına itiraz etti. Ancak mahkeme itirazı reddetti. DİHABER'e konuya ilişkin bilgi veren  DBP Genel Merkez Hukuk Komisyonu üyesi Şivan Cemil Özen soruşturmada Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) yasadışı olduğunun öne sürüldüğünü belirtti. Avukat Özen, Tuncel’in milletvekili olduğu 2010-2011 yılları arasında DTK toplantılarına katılmasının tutuklanma gerekçesi yapıldığını söyledi.

GİZLİLİK KARARI ALINDI

Özen, soruşturmada suçlamaya konu olan diğer konunun ise Tuncel’in siyasi parti faaliyetleri kapsamında 2015 Aralık ayından 2016 yılının Ağustos ayına kadar geçen dönemde yaptığı basın açıklamaları olduğunu kaydetti. Tuncel’in bu iki suçlama nedeniyle 'örgüt üyesi olduğu' iddiasıyla tutuklandığını hatırlatan Özen, “Müvekkilim Tuncel gözaltına alınmadan bir hafta önce hakkında açılan 5 ayrı soruşturma dosyası tek bir dosyada birleştirilerek, dosya için gizlilik kararı alınıyor. Ardından Diyarbakır Adliyesi önünde bir fiili bir durum yaratılarak gözaltına alınıp tutuklanıyor” dedi.

SAVCI VE HAKİMLER FETÖ’DEN TUTUKLU

Özen, Tuncel hakkında yürütülen DTK soruşturmasına başlatan, teknik takip kararı veren hakim ve savcıların birçoğunun FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında tutuklandığını ve meslekten ihraç edildiğini de söyledi. Avukat özen bu hakim ve savcıların verdiği kararların tartışmalı olduğunu savundu. Müvekkili Tuncel’in katıldığı siyasi parti faaliyetleri ile düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklandığını öne süren Özen, bu nedenle Tuncel hakkında verilen tutuklama kararının Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu iddia etti.