'Başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AK Parti ve MHP'nin kendi aralarında yaptıkları görüşmenin bana düşen boyutu 'Hayırlı olsun' temennisinde bulunmaktır. Başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı olması benim açımdan önemli değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareketinden önce havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifi taslağına ilişkin "Yapılan çalışmanın başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin MHP'ye ilettiği ve içerisinde 'cumhurbaşkanlığı' ifadesinin geçtiği belirtilen teklifin tatmin edici olup olmadığı sorulan Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: "Şu anda gerek AK Parti gerekse MHP'nin kendi aralarında yapmakta olduğu bu çalışmanın, görüşmenin öncelikle cumhurbaşkanı olarak bana düşen boyutu, hayırlı olsun temennisinde bulunmaktır. Yapılan çalışmanın başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Yeter ki burada her iki siyasi parti, milletimize neyi takdim edecektir; bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir. Bu, parlamentoya götürüldükten sonra 367 yakalanır mı, yakalanmaz mı veya sadece referandum kararı mı çıkar; bunu o süreçte göreceğiz. Ondan sonraki süreç ise milletimin vereceği karardır. Cumhurbaşkanlığı'na parlamentodan geçtikten sonra gelmesi söz konusudur. O zaman görmüş oluruz ve ona göre de değerlendirmemizi yaparız. Şu anda böyle bir değerlendirme yapmam söz konusu değil"

'PARTİYLE İLİŞKİYİ KESMEK DOĞRU DEĞİL'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesilmesinin doğru olmayacağını da belirterek, "Partisiyle beraber bu yolu yürümesi şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak" dedi.

'MÜNBİÇ' AÇIKLAMASI

PYD'nin Münbiç'ten temizlenmesi konusunda Türkiye'nin istediği noktaya gelinip gelinmediği sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Münbiç'te de koalisyon güçlerinin başta Amerika olmak üzere verdikleri söz, bugün yarın o da fazla sürmeyecek, onlar da doğuya gerek PYD gerekse YPG'nin gitmesi söz konusuydu. Bu sözlerini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Biz o sözün de gerçekleşeceğini bekliyoruz, ümit ediyoruz" dedi.

'ALMANYA'YI DA VURACAK'

Avrupa ülkelerinin terör örgütlerine yönelik tutumunu eleştiren Erdoğan, "Sadece Almanya değil, batı şu anda teröre yataklık yapıyor. Bunu Avrupa Parlamentosu'nun binasında görüyoruz. Teröristlerin yaptıkları gösterilerde görüyoruz. Bunlara verilen desteklerde bunu görüyoruz. Bir taraftan PKK'yı terör örgütü ilan edecekseniz, terör örgütü ilan ettiğiniz bu örgüt mensuplarına müsamaha ile bakacak hatta onlara örtülü veya örtüsüz, dolaylı veya dolaysız destek vereceksiniz. Bu nasıl dostluk, bu nasıl samimiyet, bu nasıl dürüstlük; böyle bir şey olabilir?" ifadelerini kullandı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Ankara temasları üzerinden, Almanya'nın PKK ile mücadele konusunda politikasında herhangi bir değişiklik beklenip beklenmediği sorulan Erdoğan, şöyle yanıt verdi: "Terörle mücadeleyi hep ifade ediyorlar ama artık biz bu ifadelere pek sıcak bakmıyoruz. Biz uygulama istiyoruz. 4 bin dosyanın numarasını MİT'te olan kayıtlarını daha önce Sayın Şansölye'ye verdim.  Bunca zamandır siz bu işi bu kadar gevşek tutarsanız yarın bumerang gibi dönecektir, Almanya'yı da vuracaktır. Bundan hiç şüphem yok"

BELÇİKA'YA TEPKİ

Belçika'nın 'PKK ve FETÖ terör örgütlerinin bir merkezi haline geldiğini' dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Belçika şu anda bu işin adeta önemli bir merkezi sadece PKK değil, FETÖ'nün de önemli bir merkezi. Ne oldu? Kısa bir süre önce çok ciddi bir terör eylemiyle karşı karşıya kaldılar. Ama bunun devamı gelir. Bugün bize yarın onlara" açıklamasında bulundu.

'MURSİ' KARARINA İLK YORUM

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi ve diğer 26 sanık hakkında mahkeme tarafından Haziran 2015'te verilen idam kararının, temyiz mahkemesi tarafından bozulmasına ilişkin görüşleri sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Bunu olumlu gördüm, dersem bu herhalde çok ciddi bir sözde rüşvet olur. Zira atılan adım bir defa dürüst bir adım değildi. Bu insanlar yaklaşık 3 yıldır içeride. Bunların aileleri hepsi mağdur durumda. Yeniden yargılanma yolunun açılması değil, onların bir an önce serbest bırakılması aslolandır."

İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE KEMAL ÖKEM ATANDI

Türkiye'nin İsrail'e büyükelçi olarak, Başbakan Binali Yıldırım'ın Dışişleri Danışmanı Kemal Ökem'in atandığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail'le ilgili olarak bu konuda da Sayın Başbakan'ımızın Dışişleri Danışmanı Kemal Ökem Bey'i biz de İsrail'e büyükelçi olarak atıyoruz. Onlar da büyükelçilerini atadılar. Dün zannediyorum görevine başlamış olması lazım" dedi.

'KİMSE BİZE DERS VERMEYE KALKMASIN'

Avrupa ülkelerinden Türkiye'deki idam tartışmalarına ilişkin gelen tepkileri değerlendiren Erdoğan, "İdam konusu milletimizin talebidir. Bir taraftan demokrasi diyeceksiniz. Demokrasi nedir? Milletin talebine saygı duymaktır. Eğer parlamento milletin bu talebini uygun bulursa bu bana geldiği zaman ben bunu onarım. Hükümetimizin açıklaması ayrıca nedir? Biz buna rağmen bunu aynen anayasada olduğu gibi yine milletimize götürürüz. Milletimizden bunun onayına üst düzeyde alırız. Millet bunu onadıktan sonra Avrupalı şunu demiş, bunu demiş. Bu bizi ilgilendirmez. Kimse bize noktada farklı bir ders vermeye kalkmasın" diye konuştu.

'TRUMP SANDIKTAN ÇIKTI, SAYGI DUYUN'

ABD'de Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından başlayan Trump karşıtı protestolara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Eğer bir yerde huzur varsa, barış varsa, ekonomi her şey iyi gidiyorsa batı hemen oraya saldırmaya başlıyor. Şu an Amerika'da olanları görüyorsunuz. İstedikleri başkan olmadı diye Sayın Trump'a nasıl saldırdıkları ortada. Sandıktan çıktı, bir saygı duyun." (DHA)