'Bozcaada halkı yok sayılarak ihale açıldı'

Bozaada'daki koyların işletmeye açılması nedeniyle açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapılaşmaya izin verilmeyeceğini belirtti. Bozaada Forum'u ise ihalenin iptal edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bozaada'daki koyların ihalesiyle ilgili haberler üzerine açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakanlığı açıklamasına cevap veren Bozcaada Forum'u ise, koyların ihaleye açılması kararından vazgeçilmesini istedi.

'YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK'

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu alanın 1'inci ve 3'üncü derece Sit alanı olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Bakanlığımız (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) tarafından kiralama ihalesi yapılacak söz konusu alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Bahsi geçen alan kıyı alanı olup, tüm halkın kullanımına açıktır” denildi.

'KOYLARIN ŞEZLONGLARA, ŞEMSİYELERE VERİLMESİNİ İSTEMİYORUZ

Bakanlığın açıklamasının ardından Bozcaada Forum da bir açıklama yayınladı. Bakanlığın yapılaşmaya izin verilemeyeceği yönündeki garantisinin olumlu olarak değerlendirildiği açıklamada, "Bozcaadalılar bu koyların şezlonglara, şemsiyelere, işletmelere verilmesini istemiyorlar. Bugüne dek bakir kalan koylarının bu haliyle kalmasını istiyorlar. Bozcaadalılar kimseyi hırpalamadan bu isteklerini sunarken, bakir kumsalları hoyratça talan edecek bu ihalelere tüm kesimden insanlarıyla karşı çıkıyorlar" ifadelerine yer verildi.

'BOZCAADA BAKİRLİĞİNİ KORUDU'

Bozaada halkının çözülmesi istediği başka sorunları olduğu belirtilen açıklamada, koylar işletmeye açılırken ada halkının yok sayıldığı kaydedildi. Bozcaada Forum'un açıklaması şu şekilde sonlandı:

"Bozcaada bugünlere şezlonglarla, tesislerle değil; bağları, bakirliği, kendine has kimliği, ziyarete gelen turistlerin bagajlarında taşıdığı şemsiyesi, sepeti ile geldi. Bu özellikleriyle Avrupa'nın en iyileri arasında oldu. Bu farkıyla tüm turizm yerleri farklı arayışlara girerken Bozcaada kendi özelliğini, duruşunu bozmadı. Tarihini, kültürünü, yapısını ve en önemlisi bakirliğini korudu.

Bozcaada’nın şartları, kapasitesi, ekmeği, suyu, çöpü, sandalye sayısı ve kısaca her şeyi sınırlı. Çünkü unutulmamalı, burası bir 'ada'. Bozcaada ana karadaki herhangi bir yerden farklı olarak değerlendirilmeli. Şartlar ona göre belirlenmeli. Bakanlık bunu göz ardı etmemeli ve ihaleyi iptal etmelidir."

İHALENİN İPTALİ İÇİN İMZA KAMPANYASI

21 Kasım'da başlayacak ihale sürecinin iptali için Change.org sitesinde imza kampanyası başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne hitaben yazılan imza metninde, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bozcaada’nın geleceğini etkileyecek bu kadar önemli kararları almadan önce ada halkının ve ada severlerin fikir ve endişelerini göz ardı etmemesi gerektiğine inanıyoruz. Ege’deki iki adamızdan biri olan Bozcaada için yapılan bu ihalelerin iptal edilmesini talep ediyoruz" denildi.