Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: Tabiatın intikam aldığı dönemler başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, sıcaklık ve karbon salınımındaki artışın "felaket habercisi" olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Toprak üzerindeki sıcaklık artışının 2 dereceye doğru ilerlediğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, karbon salınımının yüzde 42 arttığını belirtti. Özhaseki, "Bunlar felaketin habercisi" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Projesi'nin temel atma törenine katıldı. Törene AK Parti Milletvekili Mustafa Köse, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, ilçe belediye başkanları ve kaymakamlar ile vatandaşlar katıldı.

'TABİATIN İNTİKAM ALDIĞI DÖNMELER BAŞLIYOR'

Sanayi devrimiyle insanların şehirlere akın ettiğine dikkat çeken Bakan Özhaseki, şehirdeki atıkların çoğaldığını, bu nedenle de toprak ve suyun kirletildiğini, tabiatın bozulduğunu söyledi. Eskilerin hava, su, toprak ve enerjinin dengesinin bozulmaması tavsiyesinde bulunduğunu ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti:

"Tabiatın insanlardan intikam aldığı dönemler başlıyor. Her şey denge üzerinde, dengeyi bozduğumuzda başımıza felaketler geliyor. Tabiatın dilinden konuşan bir medeniyetin varisleriyiz. Hiç kimsenin geçmişinde 'fidan gibi gençler' sözü yoktur. 'Yaş kesen baş keser' diye bir söz de kimsede yoktur. Günümüzde bu işleri ihmal ettiğimizi düşünüyorum. Geçmişimizde emanet kavramı vardır. Emanete hıyanet yapılmaz. Bu can bize emanettir, çocuklar, eşler emanettir, çevre de Allah'ın bize emanetidir. Bu emaneti kötüye kullanmamak, onu tahrip etmemek, aşırı tüketmemek gerekiyor."

'ÜLKELER SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİYOR'

Nüfus arttıkça daha çok atık oluşacağını dile getiren Özhaseki, raporlara göre toprak üzerindeki sıcaklığın 1 derece arttığını, 2 dereceye doğru da hızlandığını aktardı. Karbon salınımının yüzde 42 arttığını belirten Özhaseki, "Bunlar felaketin habercisi. Aslında birçok ülke dünyayı çok fazla kirlettiği halde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. Çin dünyayı yüzde 25, ABD ve Avrupa yüzde 15'er kirletiyor. Biz binde 7 kirletiyoruz. Bunu daha da azaltmak için projeler üretiyoruz" dedi. (ANTALYA/DHA)