GOP'ta acele kamulaştırma: 300 bin kişi etkilenecek

Gaziosmanpaşa'da riskli alan ilanıyla birlikte yüz binlerce Gaziosmanpaşalı mağduriyet yaşıyor. Avukat Alp Tekin Ocak, daha önce riskli alan ilan edilen Yıldıztabya ve birçok mahallenin yeniden riskli alan ilan edildiğini söylüyor. Mahallede yaşayan Hakan Baykan ise, 'hakkımızı vermiyorlar' diyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm sıkıntısı bitmiyor. Değişen kentsel dönüşüm yönetmeliği ile hak sahipleri durumdan şikayetçi. Bakanlar Kurulu Gaziosmanpaşa için Acele Kamulaştırma kararını 10 Nisan 2016'da Resmi Gazete'de yayınlayarak kararı yürürlüğe sokmuştu. Mahallede yaşayan yurttaşlar bir araya gelerek 'acele kamulaştırma' kararının iptali için mahkemelere başvurdu. Daha önce riskli alan kararı iptal edilen Yıldıztabya, Mevlana, Pazariçi ve Karayolları mahalleleri için 14. Daire riskli alan kararlarını iptal etti. 17 Kasım'da Yıldıztabya mahallesinde tekrar 'riskli alan' kararı verildi. Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatı Alp Tekin Ocak, bu mahallelerde yaşayan vatandaşlara gönüllü hukuki destek veriyor. Acele kamulaştırma kararının 10 binin üzerinde bir parseli ilgilendirdiğini ve bu mahallelerin kentsel değer kazanmasıyla birlikte rant aracı haline getirilmek istendiğine dikkat çekiyor. Gaziosmanpaşa Kıraç sokakta yaşayan 53 yaşındaki Hakan Baykan ise, haklarının verilmediğini söyleyerek sözleşmeye imza atmayı düşünmediğini söylüyor.

'YÜZDE 80'İ KAMULAŞTIRILMAK İSTENİYOR'

Gaziosmanpaşa mahallesinde kentsel dönüşüm mağdurlarının gönüllü avukatlarından olan Alp Tekin Ocak, kentsel dönüşümle ilgili yeni gelişmelerin Gaziosmanpaşa'nın bazı mahallelerinde Danıştay'ın riskli alanı iptal etmesine rağmen bu sefer mahalle bazında yeniden riskli alanların ilan edildiğini söylüyor. Avukat Ocak, ilan edilen riskli alanların bu kez daha küçük parçalar halinde bölgenin yeniden riskli alan edildiğini belirterek şunları söylüyor: “Gaziosmanpaşa'daki büyük bir kentsel dönüşüm söz konusu. Bu durum yaklaşık 10 binin üzerinde bir parseli ilgilendiriyor. Bu da binlerce konut demek. Bu alanlar önce 6306 sayılı yasayla Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi çerçevesinde riskli alan ilan edildi. Mahallede yaşayan yurttaşlar tarafından bu mahallelerde kurulan kooperatif ve derneklerle bölgenin riskli alan edilmesine ilişkin iptal davaları açıldı. Danıştay 14'ncü Dairesi bu riskli alan davalarını kabul etti. Fakat şu an Gaziosmanpaşa ilçesinin yaklaşık yüzde 80'i kamulaştırılmak isteniyor.”

'MUĞLAK BİR AÇIKLAMA..'

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler 27 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve Bakanlar Kurulu kentsel dönüşümde söz sahibi oldu. Yönetmelikle birlikte 6306 sayılı yasaya ek olarak 1'nci maddenin eklendiğini aktaran Ocak, bu yasada yapılan değişiklikle "yüzde 65 ve daha fazla bir bölgede imara aykırı yapılaşma söz konusu ise buranın riskli alan ilan edilmesi uygundur" denildiğine dikkat çekerek bunun muğlak bir açıklama olduğunu söylüyor: “Burası denilen yer belli değil. Son dönemde yapılan 6306 sayılı yasaya ek olarak 1'nci madde eklendi. Bu 1'nci maddenin a fıkrasında Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanılan çatışmalar sonrası yıkılan kentlerle ilgili, 1'nci fıkranın b maddesi de Gaziosmanpaşa Mahallesi'ne benzeyen yerlerle ilgili olarak değişiklikler yapılması ön görülüyor.”

'REZİDANS VE AVM'LER YAPILMAK İSTENİYOR'

Gaziosmanpaşa'da yaşayanlar bir araya gelerek acele kamulaştırma kararının iptali için davalar açtı. 2 gün önce Yıldıztabya Mahallesi'nde ilan edilen riskli alan ilanına tepki gösteren ve yeni yönetmelikle birlikte Gaziosmanpaşa'da rezidanslar ve alışveriş merkezlerinin yapılmak istediğini aktaran Ocak, “Türkiye'nin içerisinde bulunduğu durumdan dolayı da yargı ağır işliyor. Mahkeme yürütmenin durdurmasına ilişkin detaylı bir ara karar oluşturmuş durumda. Ana karar geldikten sonra yürütmenin durdurulması yönündeki talebimiz incelenecek ve bu yönde bir karar verilecek” diyor.

'300 BİN KİŞİ ETKİLENECEK'

Acele kamulaştırmayla birlikte Gaziosmanpaşa'da yaşayan yaklaşık 300 bin insanın olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Bu durumun basına yansımadığını dile getiren Ocak son olarak şöyle konuştu: “Bu insanlar yerlerinden olacak ve büyük bir dönüşüm süreci başlayacak. Ülkenin durumundan kaynaklı olarak bu konu basında yer almıyor. Buralarda yaşayan insanlar zorla çıkartılacak ve değerlenmiş kentsel mekanlar rant aracı haline gelecek. Burada uluslararası sermayenin göz diktiği bir alan söz konusu. Mahkemeler bununla birlikte hukuka aykırılığa işaret ediyor. İdare de bu hukuka aykırı olan yönetmelik değişikliğinin arkasına sığınmaya çalışıyor.”

'HAKKIMIZ VERİLMEDİĞİ İÇİN İMZA ATMADIK'

Kırbaç sokağında annesiyle birlikte yaşayan 53 yaşındaki Hakan Baykan da bu durumundan etkilenen yüz binlerce kişinden biri. Riskli alan ilanıyla birlikte babasından kalma evin kamulaştırmaya alındığını aktaran Baykan duruma tepkili: “Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden bize belgeler gönderiyorlar. Hakkımız verilmediği için sözleşmeye imza atmadım. 170 metre kare bahçesi olan bir gecekondu da yaşıyorum. Evimi benden alırlarsa bana 60 metre karelik küçücük iki odayı verecekler. Hakkımızdan fazlasını istemiyoruz. Şu an ara sokaklarda lambalar bile yanmıyor. Komşularımız sözleşmelere imza atmadıkları için silahlı insanlar mahalleye gelip tehdit ediyorlar.”

'PSİKOLOJİK ANTLAŞMA SAĞLIYORLAR'

Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi'nden Korkmaz Aslan da Yenidoğan, Yıldıztabya ve Pazariçi mahallerinde yeniden riskli alan kararları verildiğini ve mahallede yaşayan yurttaşların sözleşmelere imza atmak istemediğini söylüyor: “Davalar açılınca belediye mahallede yaşayan yurttaşlara görüşmek için çağrılar yapıyor. İnsanları psikolojik olarak anlaşmaya hazırlıyorlar.”