Ankara Kadın Platformu: Cinsel istismarda tehlike geçmedi

Kadın örgütleri cinsel istismar önergesinden vazgeçilmesinin yetmeyeceğini, tasarının geri çekilmesi gerektiğini belirtiyor. Ankara Kadın Platformu 26 Kasım'da eyleme çağırıyor.

Google Haberlere Abone ol

Atlas Yanar  [email protected]

ANKARA- Yüksel caddesinde bir araya gelen Ankara Kadın Platformu bileşenleri, hükümetin çocuk istismarı suçunda cezasızlığın önünü açan önergede geri adım atması üzerine Yüksel Caddesi'nde bir açıklama yaparak “12 yaşında rıza aranmaz, elini çocuklardan yasanı Meclisten çek!” dedi.

Ankara Kadın Platformu adına açıklama yapan Yurdagül Cabat, tasarının hâlâ komisyonda görüşüldüğünü söyleyerek, “Anayasa Mahkemesi kararlarıyla cinsel istismar suçuna ilişkin Ceza Kanunu düzenlemeleri iptal edildi, fakat tehlike geçmedi. Bu önerge hükümet tarafından ne kadar parlatılırsa parlatılsın, üzerinde hangi değişiklik yapılırsa yapılsın kabul edilemez. Devlet, hukuku, işlenmiş bir suçun üzerini örtmek için kullanamaz” dedi.

'EVLİLİK YAŞININ 12’YE DÜŞÜRÜLMESİNE KAPI ARALANIYOR'

Önergeden vazgeçilmesinin yetmeyeceğini, tasarının geri çekilmesi gerektiğini dile getiren Cabat, “Tasarının, 12 yaşından küçük çocuklara yönelik tecavüz suçunun cezasında, cezanın artırılmasına yönelik olduğu öne sürülse de tasarıyla yaş kademelendirilmesi yapılmakta, cinsel ilişkiye rıza yaşı ile evlilik yaşının 12 yaşa düşürülmesine kapı aralanmaktadır” dedi.

Yurdagül Cabat, cinsel ilişkiye rıza yaşının 15'ten 12'ye düşürüleceğini, süren davalardaki ve bundan sonraki istismarlarda faillerin “Çocuğun rızası vardı” diyerek kurtulacağını belirtti. Cabat, “Bu yasayla Türkiye'deki kız çocuklarının 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasının yasal zemini hazırlanmış olacaktır” dedi.

KADINLAR 26 KASIM’DA YİNE SOKAKTA

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için kadınları sokağa çağırdı. Kadınlar, şiddetle mücadele ve dayanışma için 26 Kasım Cumartesi günü 14.30'da Kolej Meydanında buluşacak.