'İkinci kolumu KHK ile kopardılar'

Burdur Cezaevi'nde, 5 Temmuz 2000'de mahkûmlara yönelik operasyonda cezaevi duvarını yıkmaya çalışan dozerin kepçe darbesiyle kolu koparılan Veli Saçılık, son çıkan KHK ile görevinden ihraç edildi. Saçılık, 'Bugün öbür kolumu da kopardılar' dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kamuoyu onu cezaevinde kolu kopan mahkûm olarak tanıdı. 2000 yılında bildiri dağıttığı için gözaltına alınarak tutuklanan Veli Saçılık Burdur E tipi Cezaevi'nde mahkûmlara yönelik operasyon sırasında duvarı yıkmaya çalışan bir dozerin kepçe darbesi sonucu kolunu kaybetmişti. Kopan kolu sokakta bir köpeğin ağzında bulunan, sonrasında kamu mülküne zarar verdiği için kendisinden tazminat istenen Veli Saçılık bugün de memuriyetten atıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü'nde sosyolog olarak görev yapan ve Sağlık Emekçileri Sendikası üyesi olan Saçılık, bu gün çıkan KHK ile ihracını Duvar'a, "Öbür kolumu da kopardılar" sözleriyle değerlendirdi.

'MAAŞININ ÇEKMEDİĞİ KISMINA EL KONULDU'

İhraç edildiğini öğrendikten sonra banka hesabına giren Saçılık, maaşının çekmediği kısmına da el konulduğunu gördüğünü anlattı. Saçılık, "Bu bizleri açlığa mahkum etmek için bir hamle. Son kuruşuna kadar hak ettiğim maaşımı elimden alacakları ne yaptım? 6 yaşında kızım var, kızımı kreşe gönderemeyeceğim" dedi.

Gördüğü işkenceleri hatırlatan, kolunun kopması sonrası verdiği mücadelelere dikkat çeken Saçılık, "Bunca yaşadıklarıma rağmen hiçbir ayrıcalık olmaksızın tüm sınavları kazanarak dişimle tırnağımla geldim. Dişimle tırnağımla geldiğim yeri geri alacağım" diye konuştu.

AİHM, TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİ

Veli Saçılık, öğrencilik yıllarında bildiri dağıttığı gerekçesiyle gözaltına alındı, örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklandı. 5 Temmuz 2000’deki Burdur E tipi Cezaevi'nde mahkûmlara yönelik operasyonda, iş makinesinin cezaevine girmesi sonucu kolu kopan Saçılık cezası tamamlandıktan sonra açtığı tazminat davasını kazandı.

Ancak Maliye Bakanlığı, cezaevi operasyonundan 13 yıl sonra Veli Saçılık’a tazminat davası açtı, operasyon sırasında duvarları yıkılan hapishanenin zararını ödemesini talep etti. Adalet Bakanlığı da Saçılık'ın kazandığı tazminatı geri istedi. Tüm bu süreçler sonunda AİHM, Türkiye'yi mahkûm etti.