Tuğrul Eryılmaz hakim karşısında
Özgür Gündem'in nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılan gazeteci Tuğrul Eryılmaz, 5 yıl hapis talebiyle yargılanıyor. Bu gün hakim karşısına çıkan Eryılmaz, "Gazeteciliğin evrensel kuralları ve değerlerine sahip çıktım, yani işimi yaptım. Bunun suç olduğunu düşünmüyorum" dedi.
DUVAR - OHAL kararnamesiyle kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma için başlatılan bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılan gazeteci Hasan Tuğrul Eryılmaz, 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle mahkemeye çıktı. Özgür Gündem'in sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, da Eryılmaz'la birlikte hakim karşısındaydı.
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Hasan Tuğrul Eryılmaz hazır bulundu. Tutuklu bulunan İnan Kızılkaya da jandarmalar tarafından duruşmaya getirildi.
'GAZETECİ HABER VERİR'
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Hasan Tuğrul Eryılmaz mahkemede şunları söyledi: "1974 yılında TRT Haber Merkezi'nde başladığım gazeteciliğimi, 3 yıl önce 'sarı nokta' isimli göz hastalığına yakalanıncaya kadar aktif olarak sürdürdüm. Bu uzun yılların 20'si iletişim fakültelerinde gazeteciliğe giriş ve haber dersleri vermekle geçti. Gazetecilik anlayışım Anglosaksonların toplumsal sorumluluk kuramına dayanır, yani klasiktir. Kısaca söylemek gerekirse gazeteci haber verir ve toplumda çatışma alanlarını tartışma alanlarına çekmek için elinden gelen çabayı gösterir."
Farklı düşüncelerin yok olmaması için dayanışmayı bir gazetecilik görevi bildiğini ve bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığını belirten Eryılmaz "Hukuk gibi gazeteciliğin de evrensel kuralları vardır. Ben de meslek hayatım oyunca bunlara bağlı kalmaya çalıştım. Bir gazetenin yazı işlerinde 3-5 saat oturarak o gazetenin yayın politikasının etkilenmeyeceğini herkesten daha iyi bilirim" dedi.
'İŞİMİ YAPTIM, BU SUÇ DEĞİL'
Gazetenin genel yayın yönetmenin, gazetenin 1. sayfası dışında bütün bölümlerini okumadığını belirten Eryılmaz şöyle devam etti: "En iyi bildiğim şey de gazetecinin tüm iktidarlara karşı bireylerin ve farklı toplulukların yanında olması evrensel ilkesini hiç aklımdan çıkarmadığımdır. Ana akımda çalıştığım 12 Eylül ve sonrası dönemlerde de bu ilkeyi hiç gözardı etmedim. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Mülkiyeliler Birliği dışında hiçbir örgütle üyelik bağım olmadı. Gazeteciliğin evrensel kuralları ve değerlerine sahip çıktım, yani işimi yaptım. Bunun suç olduğunu düşünmüyorum. Hakkımda beraat kararı verilmesini diliyorum" dedi.
Hakimin sorusu üzerine aylık ortalama 6 bin lira geliri olduğunu belirten Eryılmaz, hakkında verilecek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını isteyip istemeyeceğine, avukatıyla görüştükten sonra dana sonra karar vereceğini belirtti.
KIZILKAYA: ÖZGÜRLÜK ELEŞTİRİ HAKKINI İÇERİR
Gazetenin yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya savunmasında "Demokratik ülkelerde basın özgürlüğü olmazsa olmaz bir durumdur. Bu özgürlük eleştiri hakkını da içinde barındırır. Hakkımda verilecek kararın, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istiyorum" dedi.
Duruşma dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.
İDDİANAMEDEN
İddianamede, İnan Kızılkaya'nın yazı işleri müdürü, Hasan Tuğrul Eryılmaz'ın genel yayın yönetmeni olduğu "Özgür Gündem" gazetesinin 1 Haziran 2016 tarihli yayınının 5, 7 ve 11' inci sayfalarında kaleme alınan bazı yazıları işaret ediliyor. İddianamede "Terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak, terör örgütü propagandası yapmak" suçlarını işledikleri iddia edilen sanıkların 1- 5 yıl arasında hapis cezalarıyla cezalandırılmaları isteniyor. (İSTANBUL/DHA)