Alpay: Bunlar Voltaire davalarıdır

Bu gün 16 gazeteci ve yazar İstanbul'da hakim karşısına çıkıyor. Özgür Gündem'in nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katıldığı için yargılanan dilbilimci Necmiye Alpay'ın duruşması 14 Şubat'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan bir günlük nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına katılan 16 gazeteci, aydın, insan hakkı savunucusu ve siyasetçi bu gün hakim karşısına çıkıyor. 'Terör örgütü propagandası yapmak'la suçlanan gazetecilerin duruşmaları İstanbul Çağlayan Adliyesi'ndeki 14. ve 22. Ağır Ceza Mahkemelerinde yapılıyor.

Çağlayan Adileyesi'nde bu gün hakim karşısına çıkan isimlerden biri dilbilimci Necmiye Alpay'dı. Alpay, Özgür Gündem gazetesinin nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına katıldığı için yargılandığı davaya tutuklu bulunduğu cezaevinden getirildi.  Aynı davada yargılanan Özgür Gündem gazetesinin tutuklu Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da duruşma salonunda hazır bulundu. Kimlik tespitleri yapıldı. İddianame okundu.

Dilbilimci Necmiye Alpay ifadesinde, 24 saatliğine Özgür Gündem gazetesiyle 24 saatliğine nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığını söyleyerek, basın ve ifade özgürlüğünüamaç edindiği için mahkemede bulunduğunu söyledi.

'AMAÇ NE TERÖR NE DE PROPAGANDA'

Alpay ifadesinde şunları söyledi: "24 saatlik nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına katılarak amacım ne terör örgütünü savunmak ne de başka bir şey. Amacım sadece basının ifade özgürlüğünü savunmaktır. Söz konusu bir suç edimi değil bir Voltaire edimidir. Sosyalizm ifade özgürlüğünün yokluğundan dolayı yıkılmıştır. Türkiye'nin Kürt sorunu patlak vermiştir. Ayrıca zaman zaman basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılar arttığında yazarlar, gazeteciler ve insan hakları savunucular Voltaire edinmelerine başvurmak zaruriyetlerini hissetmişlerdir. Kaldı ki 24 saatliğine farklı siyasi görüşlerden birçok gazeteci, yazar, insan hakkı savunucusu 24 saatliğine aynı gazetenin yayın yönetemeni sıfatıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yaptı. Çünkü bu gazetenin çalışanları nefes alamaz durumda gelmişlerdir. Beraatimi talep ediyorum. Biz basının ifade özgürlüğü için böyle davrandık ayrıca başka mahkemede danışman sıfatıyla bulunduğum için tutuklu bulunmaktyım bunun bir tezat olduğumu düşünüyorum."

'BÜTÜN GAZETELER BU HABERLERİ VERDİ'

Alpay'dan sonra Özgür Gündem gazetesinin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın ifadesi alındı. Kızılkaya, yaptıkları bütün haberlerde toplumu ve kamuoyunu bilgilendirmenin amaç edindiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye'de günde süreli çıkan yaklaşık 20 gazete vardır. Bizim de gazetemiz onlardan biriydi. Amacımız Türkiye'de ve bölgede yaşananlara ilişkin dikkat çekmek. Yaşanan gelişmelere eleştirel bir bakış açısı getirmek. Bu anayasayla güvence altına alınmıştır. Türkiye'den ve uluslararası gazeteciler gelsin yaptığımız haberlerin haber olmadığını söylüyorlarsa bütün suçlamaları kabul ederim. 7 Haziran öncesi bütün gazeteler bu haberleri veriyorlardı bizim günahımız ne ? Bu bir ayıptır, Türkiye'nin ayıbıdır. Sedat Peker 'oluk oluk kan akıtacağız' diyor o bugün dışarıda ben ise bir gazeteci olarak içerideyim."

Duruşma 14 Şubat 2017 tarihine ertelendi.

ADLİYE GAZETECİLERE ÇALIŞIYOR

Bu gün gazeteci ve yazarlar Celal Başlangıç, Ömer Ağın, Hüseyin Güçlü, Emrullah Kurcan, Reyhan Çapan, Fehim Işık, Yıldırım Türker, Hasan Cemal, Jülide Kural, İlham Bakır, Kumru Başer, Murat Uyurkulak, Faruk Balıkçı da hakim karşısına çıkıyor.  (HABER MERKEZİ)

Necmiye Alpay'a doğum günüNecmiye Alpay'a doğum günü