25 Kasım: Mücadele ve dayanışma günü
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadın örgütleri kadın mücadelesini anlattı. Gazete Duvar’a konuşan kadın örgütlerinin ortak çağrısı kadınların mücadele ve dayanışmayı büyütmesi oldu.
Atlas Yanar [email protected]
ANKARA - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar sokaklarda buluşmaya hazırlanırken, kadın örgütleri 25 Kasım mücadele gününü anlatıyor.
“KUTLAMA DEĞİL MÜCADELE GÜNÜ”
Canan Güllü (Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı): 25 Kasım için kutlama demek yanlış çünkü kutlamalar güzellikler içindir. Biz kadın şiddetinin, tecavüzün gün geçtikçe arttığı bir ülke haline geldik. Türkiye’de ve dünyada kadının dünyayı oynatacağına dair bir söylem vardır, işte bu söylem yerini bulmuştur. Türkiye’de çağrı merkezlerinin geldiği bir kurumun çalışanı olarak onca gelen çağrıya, taleplere baktığımda kadının insan hakları mücadelesi bana umut veriyor.
'Zafer kazanamadık, çocukların başı yine belada'
“KADINLARIN SESİ DAHA ÇOCUKKEN KESİLMEK İSTENİYOR”
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği: Bu ortam bizleri soluksuz bir şekilde mücadeleye zorlarken, kadın ve insan hakları örgütleri olarak yoğun bir kayıp hissi yaşıyoruz. Çocuk evlilikleriyle mücadele ederken, kız çocukların istismarcısıyla evlendirilmelerini tartışır hale geldik. Kadınların sesi daha çocukken kesilmek isteniyor. Faili koruyan ve mağduru çaresizleştiren bu yaklaşımın toplumsallaşması projesi, bizleri bugün tekrar mücadele gücüyle doldurdu. Son yıllarda süre gelen kürtaj, üç çocuk ve kız çocukların erken yaşta istismarcısıyla evlendirilmesine yönelik gündemler ve bunların yasallaştırılma/normalleştirilme girişimleri “kadın”ların cinsiyet kimlikleriyle de baskı ve şiddete maruz bırakılmasına yönelik sistemli bir çabadır.
“OHAL’DE KADIN ÖRGÜTLERİ BASKI ALTINDA”
Ankara Kadın Dayanışma Vakfı: Bizleri yaşamsal olarak köşeye sıkıştıracak her politikaya daima karşı çıktık. Kadınları yalnızlaştırmaya, sessizleştirmeye ve güçsüzleştirmeye çalışanlara karşı sokakta, iş yerlerinde, evlerde ve gündelik ilişkilerimizde sesimizi kadın dayanışmasıyla yükselttik. Baskıları kabul etmiyor, dayanışmayı sürdürüyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın örgütlerinin kapatılarak kadın mücadelesinin baskı altına alınmaya çalışıldığı bu dönemde tüm kadınları korkmadan, yılmadan dayanışmaya, 25 Kasım'da sokağa çağırıyoruz!
“KADIN CİNAYETLERİ ARTTI”
Ayşen Kavas - Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ankara Temsilcisi: Şiddet o kadar artmış durumdaki Türkiye’de, kadın cinayetleri de temmuz ayından sonra yüzde yüz artmış durumda. Biz kadına yönelik şiddetle mücadele gününde de her zaman da bu şiddetin azalması, cinayetlerin olmaması için mücadele vermemize rağmen maalesef hem uygulamalardan hem de iktidarın tutumundan kaynaklı her defasında geriye çekilmek zorunda kalıyor. Temmuz ayından sonra Türkiye’de kadın cinayetleri yüzde yüz arttı.
NEDEN 25 KASIM?
1981 yılında düzenlenen Latin Amerika ve Karayip Feminist Buluşmaları’nın birincisinde, 25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti'ni yöneten Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veren ve öldürülen Mirabal Kızkardeşlerin anısına ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Gün’ olarak kabul edildi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla 1999’da ilan edildi.
Türkiye’de ilk 25 Kasım etkinliği Mor Çatı tarafından gerçekleştirildi. 90'lı yıllardan itibaren her 25 Kasım’da, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde çeşitli eylemler ve etkinlikler düzenleniyor, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı kadınlar açıklamalar yapıyor.
KADINLAR SOKAKTA BULUŞUYOR
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kadınlar yine alanlarda buluşuyor. Ankara’da 26 Kasım Cumartesi, saat 14:30’da Kolej Meydanı’nda toplanırken, İstanbul’da kadınlar 25 Kasım Cuma günü, saat 19:00’da Taksim Tünel meydanında bir araya geliyor.