Başkan'ın eski şirketinden 'zorla' kentsel dönüşüm!

Albayraklar sitesinde yaşayan yurttaşlar inşaat şirketinin evlerini 'zorla' yıktığını söylüyor. Bağcılar Belediyesi'ni suçlayan site sakinleri yıkımı yapan Başak İnşaat'ın mevcut belediye başkanının eski şirketi olduğunu belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Bağcılar'daki Albayrak sitesinde Başak İnşaat Taahhüt Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yıkım için 716 daireden 618 daire sahibi ile anlaşma sağladı. Şirket '6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'da belirtilen 2/3 çoğunluk sağlandığını belirterek kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptı. Ancak mülklerini vermek istemeyen 98 hak sahibi önlerine ne olduğu belli olmayan sözleşmeler konduğunu öne sürdü. Ailesiyle birlikte yaşadığı evi yıktırmak istemediğini belirten Berk Öztürk, hafriyatçı oldukları iddia edilen kişiler tarafından darp edildi. Bağcılar Devlet Hastanesi'nden darp raporu alan Öztürk, gittiği hastanede sağ gözünden yaralandığına dair darp raporu aldı. Avukatları aracılığıyla mahkemeye başvuran 15 kişi ise Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

ŞİRKETİN ESKİ ORTAĞI ŞİMDİKİ BELEDİYE BAŞKANI

Başak İnşaat Taahhüt Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin İstanbul Ticaret Odası kayıtlarındaki firma sicil bilgilerinde 10 yıldır Bağcılar Belediye Başkanı olan Lokman Çağırıcı'nın ismi geçiyor. Firmanın eski ortaklarından Çağırcı'nın yıkım gerçekleştirilen parsellere Başak A.Ş dışında hiçbir müteahhiti veya firmayı sokmadan kamu gücünü ve belediye gücünü kullanarak mülk sahiplerine sözleşmeler imzalattığı iddia ediliyor. Avukat Hürriyet Azak, konuyla ilgili gerekli soruşturmanın yapılarak müvekkil şikayetlerinin dinlenmesi, Bağcılar Belediyesine acil yazı yazdırılarak yıkım, söküm işlemlerinin durdurulması ve kamu davası açılması için Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına şikâyet dilekçesi yazdı. Azak ayrıca, belediye başkanının 1 yıl önce bu inşaat firmasından istifa ettiğini de kaydetti.

'Bağcılarda düşerek ölen işçiyi delil bırakmamak için yaktılar''Bağcılarda düşerek ölen işçiyi delil bırakmamak için yaktılar'

'KESİNTİLER MADDE KAPSAMINDA'

Mahallelinin, 'Kış ayında elektriğimizi, suyumuzu doğalgazımızı kesip bizi dışarı attılar ve darp edildik' iddialarını sormak için aradığımız Bağcılar Belediyesi'nin basın birimi ''3/2 oranında anlaşma sağlandığı için kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırıldı. Elektrik, su, doğalgaz kesintileri de madde kapsamında devam eden bir çalışmadır” açıklaması yaptı.

'SOPAYLA DARP ETTİLER'

Albayraklar Sitesi'nde ailesi ile birlikte oturan 19 yaşındaki Berk Öztürk 27 Ekim'de sabah saatlerinde bir grubun binaları yıkmak istemesi nedeniyle tartışma yaşandığını belirtiyor. Öztürk, ellerinde demir çubuk ve sopalar bulunan grubun kendisini Bağcılar'da bulunan Akademi Tıp Merkezi önüne kadar kovaladıklarını ve burada darp edildiğini söylüyor: “Firma yetkilileri bize içi boş bir sözleşme gösterip evlerimizi yıkmak istedi. Buna karşı çıkınca tartışma yaşandı. Ellerinde demir çubuk ve sopalarla bize saldırdılar o sırada beni Akademi Tıp Merkezi'nin önünde sopalarla darp ettiler. Bağcılar Devlet Hastanesi'nden göz altı morluğu ve sol omuzumda sopa izi oluştuğuna dair darp raporu çıkardım.”

'BELEDİYE ONLARA ELEKTRİK VE SU VERMEYİN DEDİ'

Yaşadığı dairede 8 gündür elektrik, su ve doğalgazın kesildiğini aktaran bir başka yurttaş ise 36 yaşındaki Tolga Avcı. Bina içerisinde asansörlerin söküldüğünü ve ortalığın moloz yığınları ile dolduğunu söyleyen Avcı; 'Bu soğukta doğal gazımızı kestiler' diyor ve ekliyor: “Elektiriğimizin neden kesildiğini öğrenmek için BEDAŞ'a (Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş) gittim. Buradaki yetkililer bana 'Bağcılar Belediyesi onlara elektrik vermeyin' dedi. Yan komşum çocuğuyla birlikte benimle aynı durumu yaşıyor. Bu soğukta doğalgazımızı bile kestiler. Komşularımız ısınmamız için bizi evlerine davet ediyor.”

'40 BİN TL BORÇLANDIRIP KÜÇÜK  BİR DAİRE VERECEKLER'

Evlerini kentsel dönüşüme vermek istemeyen 28 yaşındaki Erkan Sevinç ise gerekçesini şöyle açıklıyor: "Bir sözleşme veriyorlar sözleşmede bizim lehimize tek bir cümle yok. Ayrıca bizi 40 bin TL borçlandırarak 70 metrekarelik küçük bir daire verecekler. Bunu kabul etmiyoruz.”

'BELEDİYENİN GÜCÜ KULLANILIYOR'

Albayraklar Sitesi'nden 15 kişinin avukatı Hürriyet Azak, Başak A.Ş'nin belediyenin gücünü kullandığını ileri sürüyor: “Bağcılar Belediye Başkanı, Başak A.Ş'nin eski ortağı. Bütün bunlar sicil kayıtlarında mevcuttur. Başak A.Ş buraya başka hiçbir müteahhiti veya firmayı sokmadan, kamu gücünü ve belediye gücünü kullanarak maliklerin büyük çoğunluğuna sözleşme imzalatmış. Sözleşme imzalanır imzalanmaz, vatandaşın arsasının yarısını hemen alıyorlar ve vatandaşları 40 bin TL borçlandırıyorlar. Sözleşmeye imza atmayanlar evlerinde sussuz, doğalgazsız ve elektriksiz yaşıyor. İlgili kurumlara dilekçeleri verdik.”