Times: Putin ve Erdoğan Suriye'yi paylaşmaya başladı

Putin ve Erdoğan'ın Suriye'de anlaştığı öne sürüldü. İddiaya göre, Erdoğan silahlı isyancılarla arabuluculuk karşılığı Suriye'nin kuzeyinde tampon bölge oluşturuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz gazetesi The Times, Türkiye'yle Rusya'nın Suriye'nin kuzeyinde bölgelerde kontrolün kimde olacağı konusunda anlaşmaya başladığını yazdı. Haberde, Türkiye'nin kendi içinde yaşadığı sorunlar ve dış politikada oluşan yeni reel politik durum nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye konusunda tavır değiştirmek zorunda kaldığı ve yeniden arabulucu rolü üstlenmeye başladığı öne sürüldü.

'TSK, EL BAB'DA DURACAK'

Buna göre, Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le son birkaç haftada yaptığı üç telefon görüşmesinde, Suriye'deki son durum ve Halep'le ilgili gelişmeler de ele alındı. Times, Türkiye'nin Rusya'nın üstü kapalı onayıyla, sınırın Suriye tarafında 'yarı kalıcı bir tampon bölge' oluşturmayı başardığını belirterek, "Türk askerleri ve desteklediği militanlar) şimdi de Halep ile Rakka arasında IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) elinde kalan son kasaba olan El Bab'a doğru ilerliyor. Türk hükümet kaynakları, bu kasabada ilerleyişi durduracaklarını ve işi diplomatik sürece devredeceklerini söylüyor" ifadesini kullandı.

'TAMPON BÖLGE ŞEKİLLENİYOR'

Times'a konuşan hükümete yakın bir kaynak ise Türkiye'nin Suriye'deki stratejik misyonunun 'rejimle karşı karşıya gelmek değil, sınırına bitişik 'terörden arındırılmış' bir bölge yaratmak' olduğunu ifade etti.

Haberde, Rusya'nın hava desteğiyle Suriye ordusunun Halep'teki ilerlemelerinin Beşar Esad'ın savaşı kazanmasına yardımcı olacağı ve Türkiye'nin de istediği şekilde doğu-batı yönünde, Azaz ve Cerablus arasında yaklaşık 90; güneye doğru da yaklaşık 30 kilometrelik bir alanda tampon bölgeye yaratmaya başladığı vurgulandı.

'EL NUSRA TÜRKİYE SINIRINA ÇEKİLEBİLİR'

Londra'da Arapça yayımlanan El Şark el Ewsat gazetesiyse, Ankara'da yapılan görüşmeler sonucunda ateşkes ilan edilirse, Şam'ın Fethi Cephesi savaşçılarının (eski adıyla El Nusra Cephesi) Doğu Halep'ten ayrılıp Türkiye sınırındaki İdlib'e çekileceğini iddia etti. (BBC Türkçe)