Kış saati geri gelecek mi?
CHP'li Barış Yarkadaş, Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. "Saat ayarı psikolojimizi de, ekonomimizi de çökertti. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?" dedi.
DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan uygulamayı Meclis gündemine taşıdı.
Kararın mutlaka yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Yarkadaş,"Uygulama ekonomiye büyük zarar vermiş durumda. Karar nedeniyle birçok şehirde milyonlarca öğrencinin yanı sıra erken saatte mesaiye başlayan milyonlarca vatandaş, kış günlerinde henüz güneş doğmadan evlerinden çıkmak zorunda kalıyor. Kışın güne bir saat daha erken başlıyor oluşumuz, tasarruf anlamına gelmiyor. Uygulamanın devamında finans, spor, turizm, ulaştırma ve sağlık alanında birçok problemle karşı karşı kalacağız. Saat ayarı psikolojimizi de ekonomimizi de çökertti" ifadesini kullandı.
‘AVRUPA İLE SAAT FARKI ARTTI’
Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu ifadelere yer verildi:
Yaz saati uygulamasıyla birçok şehrimizde milyonlarca öğrencinin yanı sıra erken saatte mesaiye başlayan milyonlarca vatandaş, kış günlerinde henüz güneş doğmadan evlerinden çıkmak zorunda kalmaktadır. Yeni saat hesaplamasında Iğdır’dan geçen boylam esas alınmış ve Türkiye ile Suudi Arabistan arasında da saat farkı kalmamıştır. Saat hesaplamasında İzmit’in üzerinden geçen 30. boylam (GMT+2) yerine Iğdır’dan geçen 45. (GMT+3) boylam esas alınmıştır. Bu durum da 60 dakikalık saat farkına neden olmuştur. Daha önce bir saat fark olan Orta Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki saat farkı 2 saate, daha önce 2 saat fark olan İngiltere ile ise 3 saate çıkmıştır. Suudi Arabistan, Irak ve İran gibi ülkelerle ise saat farkı kalmamıştır.
İHRACATTA BÜYÜK ZARAR
Ekonomik olarak ise sadece şu örneği vermek yeterlidir: Avrupa ile ortaya çıkacak zaman farkıyla mesai uyumsuzluğunun artması nedeniyle 13 milyar dolarlık ihracat zararı yaşanacaktır. Yıllık 18 milyar dolar düzeyindeki hazır giyim ihracatının yüzde 75'inin AB ülkelerine yapıldığı düşünüldüğünde bu uygulamanın ekonomik ve sosyal yönlerinin boyutu oldukça büyüktür.
Bu çerçevede;
1- Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?
2- Bu uygulamayla ne kadar enerji tasarrufu sağlanmıştır?
3- 2012 yılında hükümet bugün aldığına benzer bir Bakanlar Kurulu kararı almış ve kış saatine geçildikten sonra bir daha yaz saati uygulanmaması ile ilgili kararname Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Daha sonra ise bu uygulamadan geri dönülmüş, yaz saati-kış saati uygulaması devam etmiştir. Bugün aynı Enerji Bakanlığı neden 2012’dekinin tam tersi bir karar almıştır. Bunun gerekçesi nedir?
4- Türkiye’nin dünya üzerindeki coğrafi konumu düşünüldüğünde GMT +3 diliminde olmak Türk ekonomisine zarar getirmemekte midir? Bu uygulama ekonomideki kötü gidişin nedenlerinden biri midir?
5- Bu değişiklikteki asıl amacın, Suudi Arabistan saat dilimini kullanarak, namaz saatlerini Mekke ve Medine’ye göre ayarlamak olduğu iddiaları doğru mudur?