Şirvan’da 3 işçi hâlâ toprak altında
Ciner Grubu’na ait bakır madeninden bir işçinin daha cesedi çıkartıldı. Böylece toprak altında kalan 16 işçiden 13'ünün cenazesine ulaşılmış oldu. 3 ailenin bekleyişi sürüyor.
DİYARBAKIR - Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan bakır madeninde 17 Kasım’da meydana gelen heyelanda toprak altında kalan işçilerden Nusret Bayazalma'nın cansız bedenine ulaşıldı.
Arama kurtarma çalışmalarının hızlı yapılmadığını öne süren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Besime Konca, “İlk günden beri olayın takipçisi olduk. Arama kurtarma çalışmalarının yeterince hızlı yapılmadığını gözlemledik. İşçileri kurtarmak için devlet hiçbir şey yapmadı. İşçiler kendi arkadaşlarını kurtarmaya çalıştı” dedi.
Konca, Şirvan’da devletin kendini göstermeye çalıştığını ifade ederek, “Devlet, bakanların ve Emine Erdoğan’ın maden köyüne gelişini organize etti. İşçilerin çıkarılması için hiçbir şey yapmadı” iddiasında bulundu.
İşçilerin işten çıkarılmasını da eleştiren Besime Konca, “Hâlâ göçük altında işçiler varken, diğer işçilerin işten çıkarılması başka bir mağduriyete neden oldu. Bu konuları parlamentoda da dile getirdik” şeklinde konuştu.
Şirvan’ın Maden köyünde meydana gelen facianın hem hükümetin hem de kamuoyunun gündeminden düştüğünü anlatan Konca, “Parti olarak 3 işçinin unutulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
İŞÇİLER ÇIKARILDI, ARAMA ÇALIŞMALARI DURDU
Ciner Grubu’na bağlı Park Elektrik A.Ş, kendisine bağlı çalışan 4 taşeron firmayla yollarını ayırdı. Taşerona çalışan işçiler de işsiz kaldı. İşten çıkarıldıkları halde isimlerinin yazılmasını istemeyen işçiler, işten çıkarılışlarını, “Gece telefon edip, ‘yarın işe gelmeyin’ dediler. Yaklaşık 250 işçi, bir gecede işsiz kaldı” şeklinde ifade ettiler.
İşten çıkarılmalarına gerekçe olarak Ciner Grubu’nun taşeron firmalarla ilişkisini bitirmesine bağlayan işçiler, kış aylarında başka şehirde iş bulmalarının kendileri için zor olduğunu anlattılar. “Ciner bizi mahvetti. Maaşsız, sigortasız kaldık. Siirt’te zaten iş yok, başka yerde de kışın iş bulmak zor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.”
İşten çıkarılmalarla birlikte, göçük altında kalan 3 işçiyi arama çalışmalarının da durma noktasına geldiğini aktaran işçiler, şunları söylediler: “Taşeron firmaların iş makinelerini, kamyonlarını kullanarak arama yapıyorduk. Göçük altında kalanlar bizim arkadaşlarımızdı ve gönüllü çalışıyorduk. Ancak işçiler işten çıkarılınca, arama çalışmaları da durma noktasına geldi. Sadece 2-3 iş makinesi arama çalışmasını yürütüyor.”
HEYELAN TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR
Maden çıkarılan dağa kar yağdığını belirten işçiler, ağır kış koşullarının da çalışmaları etkilediğine dikkat çektiler. Heyelan tehlikesinin devam ettiğini hatırlatan işçiler, arama çalışması yürüten işçilerin de can güvenliklerinden endişe ettiğini söylediler. İşçilerin aktardığına göre Ciner Park A.Ş için çalışan iş makinesi operatörlerinden biri, çalışma koşullarının güvenli olmadığını ileri sürdüğü için işten çıkarıldı.
İşçilerin belirttiğine göre göçük altında kalan 3 işçiyi arama çalışması ağır aksak devam ederken, göçük altında kalan işçilerin aileleri de bekleyişlerini sürdürüyor. Ailelerin arama çalışmasının ağır ilerlemesinden şikayetçi olduğunu dile getiren işçiler, aileler hakkında şu bilgileri paylaştılar: “Ama ne yapsınlar, kime şikayet edecekler, onlar da bilmiyor. 17 Kasım’dan beri çocuklarının çıkarılmasını bekliyorlar. Hepsi perişan durumda.”
FACİAYLA İLGİLİ 5 KİŞİ TUTUKLANDI
Göçük altında kalan 3 işçi için arama çalışmaları devam ederken yürütülen soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılan, aralarında iş güvenliği uzmanlarının da bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Siirt Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan 5 kişiden 4'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gözaltı ve ardından gerçekleşen tutuklamaların yeni hazırlanan bilirkişi raporundan sonra gerçekleştiği belirtildi. Soruşturma kapsamında daha önce maden sahası işletme müdürü tutuklanmıştı. Böylelikle maden faciası ile ilgili tutuklananların sayısı 5'e çıktı.
Üç kişi daha tutuklandı
Faciayla ilgili soruşturma kapsamında olayda ihmali olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan daimi nezaretçiler S.G. ve B.K. da dün tutuklandı. Savcılıktaki ifadelerinden sonra tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye çıkarılan S.G. ve B.K. tutuklanırken maden ocağının işletme müdür yardımcısı İ.M.M, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Böylece maden ocağı faciasında tutuklu sayısı 7'ye yükselmiş oldu. Daha önce işletme müdürü M.O, iş güvenliği uzmanı M.K. ve S.K, başmühendis S.K. ile şantiye şefi K.Y. tutuklanmıştı.