Ankara Barosu'ndan Tugay Bek açıklaması
Ankara Barosu, gözaltında olan avukat Tugay Bek'le ilgili açıklama yaptı. Bek'in serbest bırakılmasını talep eden Ankara Barosu, hak ihlalleri alanında çalışan avukatlara yönelik gözaltılar nedeniyle kaygı duyuklarını belirtti.
ANKARA - Adana'da gözaltına alınan avukat Tugay Bek'le ilgili olarak Ankara Barosu yazılı açıklama yaptı. Bek'in 5 gündür gözaltında tutulmasını "adil yargılanma hakkının ihlali" olarak değerlendiren Ankara Barosu, Bek'in işkenceye maruz kalmasına tepki gösterdi.
Avukat Tugay Bek'in gözaltına alınmasının meşru bir gerekçesi olmadığı savunulan açıklamada, "Herhangi bir meşru gerekçe olmadan 4 gündür gözaltında tutulması, adil yargılanma hakkının ihlalidir. Meslektaşımızın bir an önce yasal işlemlerin tamamlanarak serbest bırakılmasını talep ediyoruz" denildi.
Barolar Birliği'ne avukat Tugay Bek tepkisi
'10 EKİM KATLİAMI DAVASININ NOTLARINA EL KONULDU'
Tugay Bek, insan hakları alanında hukuki mücadele veren bir avukat olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Hak ihlalleri alanında çalışan meslektaşlarımıza dönük artan oranda hukuksuz gözaltı ve tutuklama işlemlerini kaygı ile izlemekteyiz. Hiçbir meslektaşımız, savunmanlığını aldığı müvekkilleri üzerinden soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulamaz. Savunma hakkı, insan hak ve özgürlüklerinin gerçekleşmesi için gözardı edilemeyecek temel haklardandır.
Avukat Tugay Bek gözaltında darp edildi
Gözaltı işlemi sırasında, 10 Ekim Katliamı Davası'nda kamu görevlilerinin sorumluluğu hakkında tuttuğu notlarına da hukuka aykırı bir biçimde el konulmuştur. Meslektaşımızın notlarının bir an önce kendisine iade edilmesi sağlanmalıdır.
'İŞKENCE SUÇDUR, KABUL EDİLEMEZ'
Ayrıca bugün (dün) Adli Tıp'a götürülürken meslektaşımıza ters kelepçe takıldığı ve hatta darp edildiği bilgisi de tarafımıza ulaşmıştır. AİHM, güvenlik riski olmadığı ve başka önlemlerle güvenlik riskinin giderilebileceği durumlarda ters kelepçe uygulamasını işkence olarak kabul etmektedir. Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz. İnsan hak ve özgürlüklerini düzenleyen uluslararası sözleşmeler, işkence yasağının hiçbir koşulda askıya alınamayacağını düzenlemektedir.
İşkence bir insanlık suçudur ve hiçbir koşulda kabul edilmesi mümkün değildir. Meslektaşımızın bir an önce yasal işlemlerin tamamlanarak serbest bırakılmasını ve yetkilileri işkence edenler hakkında yasal işlem yapmaya davet ediyoruz." (DUVAR)