Vice News muhabirlerine 82 yıl hapis istemi

Diyarbakır'da belgesel çekmek için bulunan Vice News muhabirleri hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Gazeteciler için toplam 82 yıl hapis cezası isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sokağa çıkma yasakları başladığı zaman Kürt illerine belgesel çekmek için giden ABD merkezli haber sitesi Vice News muhabirleri hakkında 'örgüt üyesi olmak' ve 'örgüte finansal destek sağlamak' iddialarıyla 15 yıldan 67.5 yıla kadar hapis cezası istendi. Muhabirler Philip Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury hakkında toplam istenen ceza 82 yıl.

Evrensel'in haberine göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, defalarca sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği Cizre, Silopi, Nusaybin ve Sur gibi ilçelerde yaşananlara ilişkin belgesel çekimi yapmak amacıyla geldikleri Diyarbakır’da 28 Ağustos 2015’te gözaltına alınıp tutuklanan ve tepkiler üzerine serbest bırakılan, Amerika merkezli Vice News Muhabiri Jacop Philip John Gıngell Hanrahan ve Kameraman Phılıp John Pendlebury, Tercüman Mohamed İsmael Rasool ile Rehber Abdurrahman Direkçi hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, “Örgüte bilerek isteyerek yardımda bulunmak suretiyle üye olmak”, “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun’a muhalefet” ve “Terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlanan gazeteciler için, 15 yıldan 67 buçuk yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 'IŞİD'E ELEMAN KAZANDIRMA' SUÇLAMASI 

Gazeteciler hakkında hazırlanan 27 sayfalık iddianamede, savcı yasalarda basın ve ifade özgürlüğünün “ulusal güvenlik” gerekçesi ile sınırlandırılabileceğini savundu. İddianamede Diyarbakır’a gelerek otele yerleşen gazetecilerin "IŞİD ve diğer yasa dışı örgütlere eleman kazandırmaya”, "askeri birlikler ve emniyet binalarına bombalı saldırı düzenlenmesi için canlı bomba ayarlamaya" çalıştıkları iddia edildi. Ayrıca Muhabir Jacop Philip John Gingell Hanraman konakladığı otelde yapılan aramalarda bulunan, 6 bin 480 TL ve çantasında bulunan 1545 TL’nin de “örgüt mensuplarına” verilmek üzere getirildiği ileri sürüldü.

 İNSANLARLA GÖRÜŞMEK DELİL 

Gingell’e ait olduğu ileri sürülen ajanda üzerinde bulunan zafer işareti suç delili olarak gösterilen iddianamede, Gingell’in belgesel çekimi için gittiği Cizre’de görüştüğü haber kaynaklarının telefon numaralarını, çatışmalarda yaşamını yitirenlerin isimlerini ajandasına not etmesi suç sayıldı.

İddianamede, Gingel hakkında sunulan iddialar ile birlikte sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar da eklenerek 67 buçuk yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi. Kameraman Philip John Pendlebury’in, çektiği görüntülerin suç sayıldığı iddianamede, Pendlebury’in de 15 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede iki gazeteciye toplamda 82 yıl hapis cezası istendi.

 REHBERLİK SUÇ SAYILDI 

Gazetecilere tercümanlık yapan Irak vatandaşı Mohamed İsmael Rasool için 30 yıla kadar hapis cezası istenirken, gazetecilere rehberlik yapan Abdurrahman Direkçi’nin ise gazetecilere Türkiye içinde seyahat etmesine yardımcı olduğu gerekçesi ile suçlandığı görüldü.

İddianamede Phılıp John Pendlebury ve Jacop Philip John Gıngell Hanrahan’ın eylemlerinin gazetecilik olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı savunuldu. Tercüman Mohamed İsmael Rasool hakkında yaptığı tercümanlık işine karşılık tahsil ettiği ücretleri Bank Asya üzerinden alması suç delili olarak gösterilerek, Today’s Zaman gazetesine gönderilen haberleri de suç sayıldı.

Gazetecilerin yargılanmasına önümüzdeki aylarda Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak. (HABER MERKEZİ)