Durmak bilmeyen olaylar gecesi...

Gittikçe daha da belirginleşen durum artık, Ortadoğu'da yaşanılanların Avrupaya etkisinin çok daha hızlı ve sarsıcı olduğu.

Google Haberlere Abone ol

KÖLN - Rus Büyük elçisi Karlov'a dün akşam saatlerinde yapılan suikasti anlayamadan Almanya saati ile 21.30 sularında Berlin'de Breitscheidplatz'da kurulu Noel pazarına bir kamyonla girildi. Berlin polisinin verdiği bilgilere göre 12 kişi hayatını kaybetti ve 50'nin üzerinde yaralı var.

Araç, tam netleşmemekle beraber bir kamyon firmasına ait. Polonya plakalı ve çalıntı. Pazarın yakınında bulunan kiliseye çarparak durmuş ve çarpmadan dolayı şoförün yanında oturan kişi hayatını kaybetti. Sürücüsü önce kaçtı fakat daha sonra polis olayın yaşandığı yerin yakınlarında bir şüpheliyi gözaltına alındığını duyurdu. Frankfurter Allgemeine haberine göre kamyonda ölü bulunan kişi Polonya uyruklu ama yakalanan kişinin uyruğuyla ilgili bir açıklama henüz bu yazıyı yazdığım esnada yapılmamıştı.

DİKKATLİ AÇIKLAMALAR

Berlin polisinin yaptığı ilk açıklama, bu olayın arkasındaki sebeplerin ne olduğunun bilinmediği yönünde oldu. Bir kaza mı saldırı mı netleşmedi ya da kamuoyuna bu bilgi henüz verilmek istenmiyor. Berlin Belediye Başkanı Michael Müller olay yerinde incelemelerde bulundu ama olayla ilgili bir bilgi vermedi. Berlin İçişleri senatörü Andreas Geisel ARD televizyonuna yaptığı açıklamada: "Kaza veya saldırı olabilir" demekle yetindi.

Görgü tanıkları kazadan önce bir patlama sesi duyduklarını söylediler.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck başta olmak üzere birçok politikacı üzüntülerini dile getirdi.

Elde verili bilgiler çok az, sabaha karşı açıklama yapan Almanya Hristiyan Demokratlar (CDU)'dan olan İçişleri bakanı Karl Ernst Thomas de Maizière gece geç saatlerde ARD kanalına yaptığı açıklamada: "Her ne kadar bu şekilde düşünmek istemesem de bir saldırı gibi görünüyor" dedi.

Muhtemelen eğer gerçekten bir saldırı olduğu netleştiyse de Berlin polisi bu bilgiyi sıcağı sıcağına paylaşmak istemiyor çünkü: Bu olay Almanya'da olası ırkçı saldırılara sebebiyet verirse bir felaketin tetikleyicisi olur. Durum çok yüksek bir risk barındırıyor, bu nedenle de yetkililer soğukkanlı ve temkinli yaklaşmak zorundalar.

Yaşanılanlar 14 Temmuz'da Fransa'nın Nice kentindeki milli kutlamalara yapılan saldırıyı hatırlatıyor. Orada da kitlenin üzerine sürülen bir kamyon 84 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

İNSANLAR NOEL PAZARLARINDAN UZAK DURACAK

23 Aralık'a kadar Almanya'da geleneksel Noel pazarları kurulu kalır. Ülkenin her yerinde bu pazarlar kurulur hediyelik eşya, yiyecek ve içecek satılır. İnsanlar için buluşma ve birlikte vakit geçirme noktalarıdır. Ayrıca Avrupa'nın ve dünyanın birçok yerinden turistler bu tarihte Alman'yaya gelmeyi biraz da bu pazarların tarihsel ve etnik havasını solumak için tercih ederler. Büyük ihtimalle artık insanlar Noel pazarlarından uzak duracaklar ve tüm bu olup biten yılbaşı kutlamalarını da etkileyecektir. Ekonomik açıdan zararı da olacaktır ama en önemlisi eğer bir saldırı olduğu netleşirse, 'Avrupa'nın en güvenli ülkesi' olarak bilinen Almanya da artık bu pozisyonunu yavaş yavaş kaybediyor demektir.

VE ZÜRİH...

Yine dün akşam saatlerinde İsviçre'nin Zürih kentinde bir camiiye kimliği henüz tespit edilemeyen bir kişi tarafından silahlı saldırı yapıldı. Olayda üç kişi yaralandı. Saldırının neden yapıldığı ile ilgili bir bilgi veremedi Zürih polisi.

Gittikçe daha da belirginleşen durum artık, Ortadoğu'da yaşanılanların Avrupa'ya etkisinin çok daha hızlı ve sarsıcı olduğu.

Batı ülkelerinin kafalarını ellerinin arasına alıp Ortadoğu politikalarını tekrar tekrar gözden geçirmesi gün geçtikçe daha da aciliyet arz ediyor. Uyuyan dev zaten çoktan uyanmıştı ve artık batıya doğru çok daha hızlı yol alıyor.