Haberciler kendi medyasını kurdu: 1 Haber Var

'Tek sesli medya'ya itiraz edenler yeni bir internet yayını kurdu. Bölgeden geçtiği haberlerle dikkat çeken 1 Haber Var'ı Serdar Altan’a sorduk.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - 1 Haber Var, Kanun Hükmünde Kararname ile işsiz kalan gazeteci ve televizyoncuların kurduğu bir haber portalı. Diyarbakır’da sekiz gazetecinin bir araya gelerek kurduğu 1 Haber Var, internet üzerinden radyo ve televizyon yayıncılığı için kolları sıvamış durumda.

Eylül ayında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çok sayıda gazete, televizyon, dergi ve haber ajansı kapatılmış, çok sayıda gazeteci işsiz kalmıştı. Diyarbakır’da bazı gazeteciler çalıştıkları kurumların kapatılmasını protesto etmek için Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde 3 gün süren bir oturma eylemi başlatmıştı. Ancak ne oturma eylemi ne de Ankara’da siyasi parti temsilcileriyle kurulan temas, yayın kuruluşlarının yeniden açılması için yeterli olmamıştı.

KHK ile cezalandırılan sadece yayın kuruluşları değildi elbette, izleyiciler, dinleyiciler, okurlar da habersiz bırakılarak, dolaylı da olsa paylarına düşen cezayı aldı. Televizyon ve radyoların, haber ajanslarının kapalı kaldığı süreçte siyasetçiler, belediye başkanları tutuklandı, binlerce kamu çalışanı ya açığa alındı ya da ihraç edildi.

1 Haber Var, tek sesli medyaya bir itiraz olarak, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da yayın hayatına başladı. Bölgeden geçtiği haberlerle dikkat çeken 1 Haber Var nasıl bir proje? Nasıl bir habercilik tasarlıyor? 1 Haber Var Platformu üyesi Serdar Altan’la 1 Haber Var’ı konuştuk.

HABER İÇİN YENİ BİR MECRA

Serdar Altan, kapatılmadan önce Van Tv’nin Yayın Koordinatörü olarak çalışıyordu. Televizyon katılınca yüzlerce meslektaşı gibi işsiz kalmıştı. Van Tv’nin katılmasından yaklaşık 3 ay sonra, çalıştıkları yayın kuruluşları kapatılınca işsiz kalan arkadaşlarıyla 1 Haber Var’ı kurdular.

Çalıştıkları kurumların kapatılmış olmasını antidemokratik bulduğunu dile getiren Serdar Altan, bu süreci şöyle değerlendirdi: “Emek verdiğimiz televizyonlar, ajanslar, radyolar kapatıldı. Bu elbette kişisel olarak bizi çok üzdü. Ama aynı zamanda bizim izleyicilerimizin de haber alma hakkı gasp edildi. 28 Eylül’de yayınlanan KHK ile onlarca yayın kuruluşu susturuldu. Bu süreçte parti eş başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları tutuklandı. Belediyelere kayyım atandı. Binlerce insan sorgusuz sualsiz gözaltına alındı, binlerce çalışan işsiz kaldı. Bölgedeki gelişmeleri duyuracak bir mecra yoktu. 1 Haber Var, siyasi iktidar tarafından medyada yaratılan bu boşluğu doldurmak için oluşturulmuş bir platform.”

1 Haber Var’da şimdilik 8 kişilik bir ekip var. Serdar Altan bununla yetinmeyeceklerini söyleyerek hedeflerini şöyle anlattı: “Şimdilik 8 kişi hazırlıyor 1 Haber Var’ı. Özel haberler hazırlıyoruz ve ajanslardan da yararlanıyoruz. Ancak özellikle bölge illerinde bir muhabir ağı oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca İstanbul, Ankara, Adana gibi illerde temsilcilikler açmayı tasarlıyoruz. Bunları yamak ekonomik nedenlerle biraz zaman alabilir, ama ileride gerçekleştireceğimize inanıyoruz.”

RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI 

1 Haber Var ayrıca internet üzerinden radyo ve televizyon yayıncılığı yapmaya da hazırlanıyor. Radyo test yayınına başlamış bile. Serdar Altan, tasarladıkları radyo yayıncılığı hakkında şu bilgileri verdi: “Radyomuz test yayınına başladı. Şimdilik sadece müzik yayınlıyoruz. Yakın zamanda normal yayına başladığında siyasetten ekonomiye kadar çeşitli programlara yer vereceğiz.”

İnternet üzerinden televizyon yayıncılığını da deneyeceklerini söyleyen Altan, “Televizyon yayıncılığı radyoya göre daha güç, ancak teknik hazırlıklara başladık, çok uzak olmayan bir zamanda bunu da gerçekleştireceğiz” dedi.

İnternet yayıncılığının dünyada yaygınlaştığına dikkat çeken Altan, Türkiye’nin de bu konuda ilerleme kaydettiğini ifade etti.

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana yüzlerce gazetecinin gözaltına alındığını, yüzlercesinin işsiz kaldığını hatırlatan Altan, “Mevcut koşullarda siyasi iktidarın gerçek habercilik yapmayı engellemeye çalıştığını görüyoruz. 1 Haber Var, bu engelleri aşarak okurlarına ve dinleyicilerine gerçek haberi ulaştırmaya çalışacak” dedi.