6 filmde 'FETÖ' çözümlemesi

Darbe Komisyonu'nun raporuna 'FETÖ' filmleri de girdi. Örgütün 6 sinema filmindeki 'subliminal' mesajların çözüldüğü öne sürülen raporda, iki filmde Hz. Muhammed’den (SAV) hiç bahsedilmemesi 'dikkat çekici' bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu taslak raporunda, 'FETÖ'nün legal görünümlü faaliyet alanları içinde sinema filmleri' başlıklı bölüme de yer verildi. Rapora göre Gülen cemaati, sinemada kendini göstermeye 2009 yılında başladı. Sırasıyla Kelebek (2009), Eşrefpaşalılar (2010), Allah’ın Sadık Kulu: Barla (2011), Selam (2013), Birleşen Gönüller ve Selam: Bahara Yolculuk (2015) filmleri gösterime girdi.

6 FİLMİ 7 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

Altı film için yaklaşık yedi milyon bilet satıldığının altı çizilen raporda, Türkiye’de film başına düşen ortalama izleyici 100 bin civarındayken, bu izleyici sayısının yakalanması dikkat çekici bulundu.

TEK TEK FİLM ÇÖZÜMLEMESİ YAPILDI

Gülen cemaatinin sinema filmlerinde temel hikâyenin de hizmet hareketi olduğu vurgulanan raporda, filmler üzerinde “subliminal” mesajlar verildiği öne sürülerek, tek tek film çözümlemesi yapıldı. Raporda bu çözümlemeler şöyle yer aldı:

KELEBEK FİLMİNDE ABD ILIMLI İSLAM PROPAGANDASI

"Filmde, Mevlânâ’nın görüşlerinden etkilenmiş bir cemaatin yurtdışı faaliyetleri anlatılmıştır. Cemaat üyeleri Afganistan’da eğitim ve sağlık hizmetleri vermektedirler. ABD’yle yakın ilişkisi olan cemaatin, önemli hizmetlerinden biri de ABD’ye öğrenci göndermektir. Filmin ilginç yanlarından birisi, cemaat/tarikat üyelerinin terör konusunda eski ABD Başkanı Bush ile aynı fikirde olmalarıdır. Tek suçlu, El Kaide ve Taliban gibi örgütlerdir. ABD, masum ve mazlûmdur. Bu yönüyle film, Amerikancı ılımlı İslâm propagandası yapmaktadır.

EŞREFPAŞALILAR'DAKİ 'O', GÜLEN Mİ?

Hikâyenin kahramanı, idealist bir imamdır. Film boyunca 'hoca' olarak anılır. Söz konusu 'Hoca' camiye uğramayan mahalleliyi değiştirmeye çalışır. Filmdeki hocanın Fethullah Gülen’i temsil ettiğine dair ipuçları vardır. Filmin bir sahnesinde, “Başkalarının Günahına Ağlayan Adam” kitabı gösterilir. Filmin sonundaki "Teşekkürler" listesinin en başında yer alan "O’na” ibaresinin Gülen’e bir atıf olduğu basında iddia edilmiştir. Kelebek ve Eşrefpaşalılar filmlerinde Hz. Muhammed’den (SAV) hiç bahsedilmemesi dikkat çekicidir.

SELAM'DA DİNLER ARASI DİYALOG MESAJI

Bir hizmet hikâyesinden yola çıkan “Selam” filminde, kilise, haç, Hristiyan cenâzesi görüntüleriyle dialog mesajı verilmiştir. İrina Radovic’in cenâze törenine katılan Adem Hoca’nın şu sözleri filmin mesajını yeterince açıklamaktadır:

“Çağrı filminde çok içli bir yer vardır hocam. Habeş kıralı asası ile yeri çizerde, işte sizinle bizim aramızda ki fark bu çizgi kadar der ya İrina Radovic’le bizim aramızda ki fark işte o çizgi kadar hocam. Ben o çizgiyi geçip gidemem.”

Bu sözler söylenirken haç ve hilâl yan yana gösterilmiştir.

'BİRLEŞEN GÖNÜLLER'DE İSRAİL VE RUSYA'YA ZEYTİN DALI

Filmde Ahıska Türklerine ait olan ve Niyazi Sanlı’nın 'Aşka Son Bakış' romanından uyarlanan gerçek bir aşk hikâyesi anlatılmıştır. Hikâyenin aslında Ruslar yüzünden ayrı düşen Niyaz ve Cennet, filmde Almanlar yüzünden ayrı düşmektedirler. Cennetin esir olduğu kamptaki sahneler, holokost filmi sahneleri ile aynıdır. Cennet, Kırgızistan’da bulunma sebebini, 'Şartlar mecbur etti, sürüklendik buraya' şeklinde açıklamaktadır. Ahıskalılar, 14 Kasım 1944’de Stalin’in emriyle Kırgızistan’a sürüldükleri hâlde filmde bundan bahsedilmemiştir. 1944’de Batum’da başlayan ve Ahıska Türklerine âit olan bir hikâyenin, 1942’de Kuzey Kafkasya’da yaşanmış olarak anlatılması dikkat çekicidir. Ahıska Türklerine yapılan zulmün holokost filmine çevrilmesi ve Rus zulmünden bahsedilmemesini, hem İsrail’e hem Rusya’ya uzatılan zeytin dalı olarak görmek mümkündür. Film hakkında Zaman gazetesinde çıkan bir yazıda, çalışma kampı sahnelerinin, Piyanist ve Hayat Güzeldir gibi holokost filmleri sahnelerine benzemesi övülmüştür.

HİZMET ELEMANI VE SAİD-İ NURSİ'NİN HAYATI

'Selam: Bahara Yolculuk' filmi, hizmet için yurtdışına giden öğretmenleri konu almıştır.

'Allah’ın Sadık Kulu: Barla' filmi, Said-i Nursî’nin Barla’da geçen sürgün hayatını animasyon olarak anlatmıştır.

Etiketler film FETÖ subliminal