Sur’da Bismillah’ı bakan çekti!

Çatışmalar nedeniyle büyük hasar gören Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yeniden inşa çalışmaları bugün düzenlenen törenle başlatıldı. 'Sur için Bismillah' sloganıyla duyurulan tören, Başbakan Binali Yıldırım'ın 'yoğun programı' gerekçesiyle gelememesi nedeniyle, Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 103 gün süren operasyonlar nedeniyle harabeye dönen ilçenin yeniden inşası için hükümet tarafından yürütülen çalışmaların startı bugün verildi.

Geçen yıl yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle Sur’da büyük yıkım yaşanmıştı. Sur’un 6 mahallesinde evlerin yıkımı devam ettiği için hâlâ girilemiyor.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, yıkım işlemi tamamlandıktan sonra “Sur’u Toledo yapacağız” demişti.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan ve yerli, yabancı binlerce turistin yoğun ilgisini çeken tarihi Sur ilçesinde birçok tescilli yapı Sur’daki çatışmalı süreçte zarar gördü.

YILDIRIM YERİNE ÖZHASEKİ

Bilboordlarda Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’a geleceği ve Sur’un yeniden inşası için ilk kazmayı vuracağı “Sur için Bismillah” sloganıyla duyurulmuştu. Ancak Başbakan Yıldırım’ın Diyarbakır ziyareti, 'yoğun programı' nedeniyle iptal edildi. Yıldırım’ın yerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Sur için Bismillah” dedi.

TMMOB’DAN İTİRAZ

TMMOB Diyarbakır Şubesi Başkanı Şerefhan Aydın, hükümetin hazırladığı Sur projesinin kentin kurumlarıyla paylaşılmadığını, dolayısıyla Sur’da yürütülen çalışmalar hakkında kimsenin bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Sur’da 6 karakolun inşa edildiğine dikkat çeken Aydın, bilboordlarda yer alan fotoğraflar, bu 6 karakol arasındaki bağlantı yollarının genişletildiğini görüyoruz. Güvenlikçi anlayış nedeniyle tarihi dokunun tahrip edildiği fotoğraflardan bile anlaşılıyor” dedi.

Şerefhan Aydın, kentin diğer kurumlarıyla birlikte hükümetin projesine itiraz etmeye hazırlandıklarını da belirtti.