Abdullah Gül, Fethullah Gülen mektubu için ricacı oldu
Dışişleri Bakanı olduğu 2004 yılında Fethullah Gülen için ABD Dışişleri Bakanlığı’na mektup yazdığını yalanlayan Abdullah Gül’ün, o mektubun iletilmesi için ‘özel ricada bulunduğunu’ belirten Dışişleri bürokratları, aynı tarihte Gülen’in pasaportunun uzatılması için de aracı olduklarını ifade ettiler.
ANKARA - TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu geçen hafta çalışmalarını tamamladı ve Komisyon Başkanı AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, 3 Ocak itibariyle Komisyonun görev süresini tamamladığını duyurdu.
Rapor yazımı sürerken önceki gün, 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Komisyonun sorularına verdiği yanıtlar NTV tarafından kamuoyuna duyuruldu. 27 soruya 9 sayfalık yanıt veren Gül'ün, “Gerek siyaset öncesi gerek siyaset-devlet hayatımda bu yapıyla veya lideri olan şahısla bir ilişkim olmadığı cihetiyle haklarında ne şahsi tecrübeye ne de kayda değer bir bilgiye sahip değilim” dediği belirtildi. Gül, bazı soruların "yanlış ve çarpıtılmış" haberlerden yola çıkılarak hazırlandığını fark ettiğini ifade etti.
Abdullah Gül, 2004 yılında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde, Washington Büyükelçisi olan Faruk Loğoğlu aracılığıyla, Fethullah Gülen’in ülkeye kabulünde yardım için, ABD yönetimine bir mektup yazdığı şeklindeki haberi yalanladı. Gül, “Söz konusu iddia tamamen yalan, yakışıksız, maksatlıdır” dedi.
Gül'ün yalanlaması doğruydu, çünkü mektubu Gülen’in avukatları yazmıştı. Ancak 2004 yılında dönemin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’nun o mektubu, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerine ilettiği de doğru. Hem de dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün özel ricasıyla…
'ÖZEL OLARAK İLETİRSENİZ SEVİNİRİM'
Gülen’in eğitime hizmet eden bir yardımsever olduğu vurgulanan o referans mektubunda hakkındaki tüm davalardan beraat ettiğinin altı çiziliyordu. Dışişleri Bakanlığı, "ABD Dışişleri Bakanlığı’na iletilmesini isteyen" kapak yazısıyla birlikte mektubu Washington Büyükelçiliği’ne gönderdiğinde tecrübeli diplomat Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı’na bir yazı yazarak konuyla ilgili Ankara’dan bilgilendirme talep etti.
Loğoğlu, ABD Dışişleri’nin böyle bir talebi yokken neden böyle bir referansa ihtiyaç duyulduğunu sordu. Sorusuna cevap gelmedi. 2 ay sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD’de iken Loğoğlu’ndan mektubun iletilmesi için özel ricada bulundu. Bunun üzerine Faruk Loğoğlu ilerleyen günlerde, resmi bir görüşmede, mektubu ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi Müsteşarı’na iletti. Mektubu teslim ederken "Büyükelçiliğin bu konuyla ilgili bir duruşu olmadığını, mektubun iletilmesinin Gül’ün özel ricasıyla gerçekleştiğini" de belirtti.
Bütün bu bilgi ve belgeler hem Dışişleri Bakanlığı’nın hem de Washington Büyükelçiliği’nin kayıtlarında mevcut. Tabii onlar da devletin diğer kurumlarındaki Gülen belgeleriyle aynı akıbete uğramadıysa.
‘GÜLEN’İN GRİ PASAPORTU VARDI’ İDDİASI
“Gülen için aynı dönemde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan başka bir ‘ricada’ bulundu mu?” sorusuna ise Dışişleri yetkilileri şu yanıtı veriyorlar:
“İçişleri Bakanlığı, Fethullah Gülen’in hakkındaki bütün davalardan beraat ettiği yönündeki belgeleri Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri bölümüne göndererek kendisine verilen ‘gri pasaportun’ süresinin uzatılması için gerekli yardımın yapılmasını talep etti. Gülen’e ‘hizmet pasaportu’ verilmişti. Dışişleri diplomatik pasaportlar dışında yetkili olmadığı için İçişleri bu işin takipçisi olmuştu.”
Fethullah Gülen’in Türkiye’den ayrıldığı ve bir daha dönmediği 1999 tarihinde ABD’ye ‘yeşil pasaport’ ile gittiği defalarca haber olmuş, kendisine bu pasaportun sahte belgelerle verildiği yazılmıştı. Ancak Gülen’in gri pasaportunun da bulunduğu haberi Dışişleri kökenli bürokratlar tarafından ilk kez dile getirildi. Bürokratlar, bu pasaportun da belge ve bilgilerinin devletin arşivlerinde halen saklı olduğunu ifade ediyorlar.
GRİ PASAPORT KİMLERE VERİLİR?
Gri pasaport, 5682 sayılı Pasaport Kanunu gereğince gri (hizmet damgalı) pasaport, kendisine diplomatik (kırmızı) veya hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselerden, "Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında, Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi bulunduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere verilir." (DUVAR)