MHP'li Mehmet Erdoğan: 15 Temmuz’un karanlık noktaları aydınlatılamadı

Darbe Komisyonu’nun MHP’li tek üyesi Mehmet Erdoğan, “Komisyon bitti ama darbe gecesinin karanlıkta kalan birçok noktası aydınlatılamadı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun süre uzatımı istemeden çalışmalarını sonlandırmasına dönük tepkiler sürüyor. 15 kişilik Komisyon’un tek MHP’li üyesi Mehmet Erdoğan, 3 aylık çalışmayı değerlendirdi.

Komisyon Başkanı Reşat Petek’in “Çok çalıştık” yönündeki açıklamaların ilk dönem için doğrulayan Erdoğan, ama bu temponun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra düştüğünü belirterek, “Son dönemi neredeyse boş geçirdik” dedi. Erdoğan, Komisyon’un eksik kalan çalışmalarını şöyle sıraladı:

“O gecenin kilit isimleri Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı dinlenmeliydi. Bu konuyla ilgili istihbarat varsa kuvvet komutanları neden görev başına çağrılmadı? Neden hepsi düğündeydi? İstihbarat yoksa bu da ayrı bir konu.

Öncelikle Yurtta Sulh Konseyi’ne imza atan Partigöç, Genelkurmay Başkanını derdest eden Dişli gibi isimlerin dinlenmesi gerekirdi. Komisyon bitti ama bunların hiçbirini dinleyemedik. O gecede karanlıktaki birçok nokta aydınlatılamadı.”

'BİR DEVLETİ DAİM KILACAK ŞEY ADALETTİR'

MHP’li Erdoğan, darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılmasıyla ilgili adım atılmamasını eleştirdi. Yurtta Sulh Konseyi’nin kimlerden oluştuğu, darbe başarılı olsa kimlerin iktidarı devralacağı gibi konularla ilgili de bilgi edinemediklerini belirten Erdoğan, ByLock ısrarıyla ilgili de şunları söyledi:

“ByLock listelerini isterken, 100 bin kişilik liste getirilsin istemedik. Siyaset ve üst bürokrasideki isimler önemli. Şimdi hemşireyi, polisi, öğretmeni ByLock'cu diye cezaevine at, milletvekili müsteşar görevine devam etsin. Bu adaletin yerini bulmasına engel bir durum. Bir devleti daim kılacak şey adalettir. Soruşturmanın gizliliğine sığındılar ama birçok iddianamede 'ByLock kullandığı tespit edilen isimler' deniliyor. ByLock varsa ve bu suç unsuru ise, bunu gizlemek kabul edilemez. Sonuçta örgüt üyeliğiyle ilgili en somut verilerden biri bu.”

Komisyon çalışmasında belediyelerle ilgili çalışmaların eksik kaldığını anlatan Erdoğan, “Belediyelere ne kadar kaynak aktarıldığını kendi bakanları açıkladı. Komisyon bu iddialarla ilgili de hiçbir şey yapmadı” dedi.

'DEVLETE YOL HARİTASI ÇIKTI'

Yeni kurulan onlarca üniversite, bu üniversitelere aktarılan kaynaklar, verilen kadrolarla ilgili de bir şey yapılmadığını söyleyen Erdoğan, elde edilen bilgilerin de bundan sonrası için önemli mesajlar taşıdığını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“3 ayın sonunda yine de elimizde önemli bilgiler de var. İçişleri eski Bakanı Efkan Ala’nın bakanlıktaki cemaat örgütlenmesiyle ilgili sözleri, Genelkurmay Başkanı Özkök’ün MGK’nın tavsiye kararıyla ilgili sözleri az şey değil. Siyasi boyut eksik kaldı ama devlete ne yapması gerektiği konusunda bir yol haritası çıktı. Diyanet İşleri eski Başkanı Bardakoğlu’nun Türkiye’nin sadece FETÖ değil diğer yapıları da izlemesi gerektiğini söylemesi önemliydi.”

'ORTAYA ÇIKARMAZSAN NASIL TEMİZLENECEK'

Erdoğan, Komisyon Başkanı Petek’in “Hala risk var. Tam temizlenmediler” sözleriyle ilgili de “Ortaya çıkarmazsan nasıl temizleyeceksin. Öğretmen var, polis memuru var ama yukarısı yok. Şimdi 'polisleri temizleyeceğiz' deniyor. Eski içişleri bakanları partide, müsteşarlarınız, genel müdürleriniz, onların yardımcıları hepsi terfi ediyor. Selçuk Özdağ kapatılan medya organlarını ziyaret eden CHP’li milletvekillerini deşifre edelim demişti. Edelim ama açarken şov yapanları da deşifre edelim” dedi.