Başkanlık Meclis'te... Nasıl izlenecek?
Meclis, anayasa mesaisinde. Bakanlar tam kadro. Meclis TV’ye izin çıkmayınca “Vekil TV”den görüşmeler canlı olarak veriliyor.
ANKARA - AK Parti’nin MHP desteğiyle Meclis’e sunduğu Anayasa değişikliği teklifinin görüşüleceği Genel Kurul çalışmaları başladı.
Meclis'te grubu bulunan 4 partinin de yoğun katılım gösterdiği görüşmelere kabine üyelerinin katılımı da yüksek oldu. 4 Başbakan Yardımcısı ile bakanların büyük kısmı Genel Kurul’da hazır bulundu.
VEKİL TV YAYINA BAŞLADI
CHP ve HDP, anayasa değişikliği görüşmelerinin canlı yayınlanması için Meclis Başkanlığı’na başvuru yapmıştı. Ancak bu öneri kabul edilmedi. CHP Milletvekili Ali Şeker daha önceden duyurduğu gibi canlı yayın için sistemini hazırladı. TBMM Genel Kurul Salonu'ndaki CHP sıralarında oturan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, bir kamera, ekran ve 3G cihazıyla oturumu internet üzerinden canlı yayında vermeye başladı. Anayasa görüşmeleri, Şeker'in Periscope hesabı üzerinden izlenebiliyor.
"Egemenliği Kayıtsız Şartsız Birine Verelim Anayasası" Dayatması TBMM Görüşmeleri 1. GÜN – 2. YAYIN https://t.co/mh9tm8BMO2
— Ali ŞEKER (@draliseker) January 9, 2017
'Vekil TV' Meclis'ten 4G bağlantıya hazırlanıyor
USUL TARTIŞMASI AÇILDI
Genel Kurulu, AK Partili Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın açtı. Açılışın hemen ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, gündem dışı söz talebinde bulundu. Aydın’ın bunu reddetmesi üzerine usul tartışması açıldı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti’nin 2000’den 2012’ye kadar bütün programlarında parlamenter sistem olduğunu belirterek “Şimdi başınıza taş mı düştü? Bombalar yağarken parlamenter sisteme sahip çıkıldığı söylenirken bugün neden bunu kaldırmaya çalışıyorsunuz?” diye sordu.
AK PARTİ'DEN MHP’YE ALKIŞ
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Meclis Başkanvekili Aydın’ın tutumu lehinde söz aldı. Akçay’ı konuşmasının sonunda AK Parti grubu milletvekilleri de alkışladı.
HDP adına söz alan Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Meclis Başkanlığına gönderdiği önergeyi okudu. HDP grubunun ayakta alkışladığı Demirtaş’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“Parlamento’nun 11 üyesi hukuk dışı yollarla siyaseten 'rehin' alınmışken, bizlerin Parlamento’da görüşlerimizi ifade etme ve Anayasa değişikliği oylamasında oy kullanma hakkımız fiilen gasp edilmişken yapılacak bu görüşme ve oylamalar daha başından itibaren tartışmalı, hukuka aykırı ve meşruiyeti tartışmalı olacaktır. Tutuklanmış olmamız yasama ve denetleme yetkilerimizin hiçbir şekilde kısıtlanmasına yol açamaz. Yetki, hak ve sorumluluklarımız açısından Parlamento’daki diğer milletvekillerinden en küçük bir farkımız yoktur. Bu çerçevede, Anayasa değişikliği görüşmelerinde benim ve tutuklu bulunan diğer 10 milletvekili arkadaşımın her oylamada gizli oy kullanma hakkı vardır. Başkanlığımızın bizlerin Anayasa değişikliğinin her oylamasında gizli oy kullanabilmesi için gerekli tedbirleri almasını ve bunu sağlayacak imkanları yaratmadan oylamaya geçilmemesini arz ve teklif ederiz. Aksi durum İç Tüzüğe ve Anayasa’ya açıkça aykırılık teşkil edecektir.”
Meclis Genel Kurulu’nda söz alan CHP ve HDP Grup Başkanvekilleri ayrıca Meclis kapısındaki eyleme polis müdahalesini kınadı.
Meclis önünde başkanlık protestosu
ANAYASA TEKLİFİ 5 SAAT RÖTARLA BAŞLADI
Meclis Genel Kurulu, anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmelere 5 saat gecikmeli başladı. İlk söz CHP’nin oldu. CHP adına Antalya Milletvekili konuştu. Hükümet adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP adına Osman Baydemir, MHP adına Mehmet Parsak, Anayasa Komisyonu adına Başkan Mustafa Şentop ve AK Parti grubu adına en son Başbakan Binali Yıldırım söz alacak.
Anayasa görüşmelerinin kritik ilk gün oturumunu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de izliyor.