İhraç edilen akademisyenlerin odalarını kilitlediler
İzmir'de KHK ile ihraç edilen 9 akademisyenin odaları kilitlendi. Akademisyenlerin avukatı Aysun Akşehirlioğlu arama gerekçesiyle böyle bir uygulama yapıldığını söylerken, "Hakikaten bir hukuk ucubesi ile karsı karşıyayız" dedi.
Nuray Almaç
İZMİR - İzmir’de, 679 sayılı KHK ile ihraç edilen 9 akademisyen için savcılıktan arama kararı çıkartılıyor. Barış Bildirgesini imzalayan akademisyenler, bugün Ege Üniversitesi’nde yaşanalar üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Ege Üniversitesi’nden ihraç edilen 'barış imzacısı' akademisyen dostlarımız odalarını bugün boşaltmayı planlıyordu. Fakat üniversiteye girişlerinin yasaklandığını, odalarının kilitlerinin değiştirildiğini ve Ege Üniversitesi Rektörlüğünün de dahiliyle savcılık talimatıyla odalarda arama yapılacağını öğrendik. Daha önce çeşitli KHK’lerle ihraç edilen imzacı meslektaşlarımızın karşılaşmadığı bu uygulama ilk kez İzmir’de, ilk kez Ege Üniversitesi’nde yapılıyor."
Akademisyenlerin öğrencileri ile vedalaşarak üniversiteden ayrılmak istedikleri belirtilen açıklamada, Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve İzmir Cumhuriyet Savcılığı’na bu uygulamaya son verilmesi çağrısı yapıldı.
'ARAMALARIN NE ZAMAN YAPILACAĞI BELİRSİZ'
Avukat Aysun Akşehirlioğlu, öğlen saatlerinde akademisyenler hakkında soruşturma başlatıldığını ve dosyanın Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderildiğini aktardı.
Akşehirlioğlu, "Hafta sonu dekanlık tarafından müvekkillerimiz aranarak pazartesi sabahı odalarına girmemeleri söylendiği için zaten bir arama yapılabileceğini düşünerek okula gidip aramada hazır bulunmak için beklemeye başlamıştık. Soruşturma başlatıldığı bilgisi üzerine bir süre daha bekledik ve okuldan ayrıldık. Saat 19.00 sularında yeniden okula gittik ve herhangi bir adlı işlem/arama yapılmadığını tespit ederek okuldan ayrıldık" dedi.
Odalarda ne zaman arama yapılacağının belirsiz olduğunu söyleyen Akşehirlioğlu, kararın ne dayanılarak verildiğini de bilmediklerini belirtti.
'HUKUK UCUBESİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'
"Hakikaten bir hukuk ucubesi ile karsı karşıyayız" Akşehirlioğlu, soruşturma açılan akademisyenlerin ortak özelliğinin barış bildirgesini imzalamaları olduğunu dile getirdi. Akşehirlioğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Oysa Barış Bildirgesini imzalamış olmaları nedeniyle haklarında devam eden ceza ve disiplin soruşturması var. Şimdi neden yeni adli bir işleme muhatap kılındıklarını anlayabilmiş değiliz. Yine barış istemenin ve muhalif olmanın cezalandırılmaya çalışıldığı bir vaka ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Ayrıca bugün yaşadığımız şey yani KHK ile ihraç edildikten sonra herhangi bir kamu görevlisine adli soruşturma başlatmış olmasının başka örneği yok bildiğim kadarıyla. Mevcut haliyle yapılan adli işlemlerin hukuksuz ve yasaya aykırı olduğunu düşünüyorum." (DUVAR)