Anne cezaevinde, kayyım babayı işsiz bıraktı!

İki buçuk ve üç buçuk yaşlarındaki Agit ve Robin'in annesi Türkan 1 yıldır Gebze Cezaevi'nde. Baba Mehmet Avşin ise Yenişehir Belediyesi'ne kayyım atandıktan sonra işinden oldu. Avşin'in en büyük isteği, çocuklarının annelerini görebilmeleri için eşinin yakındaki bir cezaevine nakledilmesi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkan Avşin, geçen yıl ocak ayında Diyarbakır'da katıldığı bir basın açıklamasının ardından gözaltına alındı. Farklı bir dosyadan dolayı 3 yıl 45 gün ceza alan Avşin, iki ay Diyarbakır Cezaevi'nde tutulduktan bin 400 kilometre mesafedeki Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Avşin'in Diyarbakır Yenişehir Belediyesi'nde gece bekçisi olarak çalışan eşi Mehmet Avşin de, belediyeye kayyım atandıktan sonra işten çıkartıldı. Sağlık sigortası da kesilen Avşin'in en büyük endişesi, hastalanmaları durumunda çocuklarını nasıl hastaneye götüreceği...

Mehmet Avşin, iki buçuk ve üç buçuk yaşlarındaki iki çocuğunu, annelerini görmeleri için Diyarbakır'dan Kocaeli'ye götürürken de büyük zorluklar çektiklerini belirterek, "Eşimi en azından Diyarbakır'a yakın bir yere sevk edebilirler" diyor.

Avşin ailesinin avukatı Muharrem Erbey de, müvekkilinin Gebze'den birçok kez sevkini istediklerini ancak, her defasında olumsuz yanıt alıklarını söylüyor.

'ÇOCUKLARIM UÇAK SESİ DUYDUĞUNDA ANNEME Mİ GİDECEĞİZ DİYOR...'

Mehmet Avşin, eşi tutuklandıktan sonra çocuklarına hem annelik hem de babalık yapmaya çalışıyor. 22 Ocak 2016 tarihinde eşi gözaltına alındıktan sonra çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu anlatan Avşin, yaşadıkları zorlukları şöyle anlatıyor: “Eşim Diyarbakır'daki bir basın açıklamasında gözaltına alındı. Daha önceden kesinleşmiş cezası olduğundan dolayı 3 yıl 45 gün hüküm aldı. Diyarbakır Cezaevi'nde 2 ay kaldıktan sonra eşimi Gebze Kapalı Kadın Cezaevi'ne sevk ettiler. İki çocuğum var. Eşim cezaevine girdiği zaman çocuklarım bir buçuk ve iki buçuk yaşlarındaydı. Küçük oğlum o zaman hâlâ anne sütü ile beslendiği için annesiyle birlikte cezaevinde kaldı. Fakat çocuğumun psikolojisi bozuldu, her gün ağlıyordu. Ben de çocuğumu annesinden almak zorunda kaldım. İki oğluma da şu an ben bakıyorum.”

'ANNENİZ ÇALIŞIYOR, BİZE ARABA ALACAK'

Avşin, kendisi için en büyük sorunun çocuklarının annelerinin görememesi olduğunu söylüyor. 3 buçuk yaşındaki oğlu Robin'in kendisine sık sık,'Baba annemiz neden eve gelmiyor?' sorusuna, "Anneniz çalışıyor, bize araba alacak..." şeklinde cevap vererek çocuklarını avuttuğunu anlatıyor: “Diyarbakır'dan Gebze'ye gitmek için çok zorluk çekiyorum. Geçen sefer çocuklarımı annelerinin yanına götürmek için uçakla gitmeyi düşündüm. Fakat çocuklar uçakta ağladıkları için bir yolcu bağırıp çağırdı. Ben de dayanamadım adamla tartıştım. Bunun gibi birçok sorun yaşıyorum. Benim istediğim tek şey, çocuklarımın annelerini görebilmesi için en azından eşimi Diyarbakır'a yakın bir yere sevk etmeleri. İki çocuğun annesiz kalması büyük sorunlar doğuruyor. Çocukları uyutup markete gidiyorum. Bu durumu yaşamayan anlamaz. Çocuklarım çizgi film izlerken 'Annem nerede' diyor, eve bir misafir geldiğinde 'annemi neden getirmediniz?' diye soruyorlar. Çocuklarımı annelerinin yanına uçakla götürdüğüm için ne zaman bir uçak sesi duysalar annelerinin yanına gideceklerini düşünüyorlar. Çocuklarıma,'Anneniz çalışıyor, bize araba alacak' gibi cevaplarla avutmaya çalışıyorum.”

Türkan Avşin, Diyarbakır Cezaevi'nde 2 ay kaldıktan sonra Gebze'ye sevk edildi 35 yaşındaki Türkan Avşin, Diyarbakır Cezaevi'nde 2 ay kaldıktan sonra Gebze'ye sevk edildi

'KAYYIM İŞİME DE SON VERDİ'

Diyarbakır Yenişehir Belediyesi'nde gece bekçiliği yapan Avşin, belediyeye kayyım atandıktan sonra işinden de atılmış. Sigortasının olmadığını ve işsiz kaldığını anlatan Avşin, “Yenişehir Belediyesi'nde gece bekçiliği yapıyordum. Belediyeye kayyım atandıktan sonra bize hiçbir gerekçe göstermeden işime son verdiler. Arkadaşlarımızdan duyduğumuza göre kayyım, iş için ihaleyi uzatamayacaklarını söylemiş. Fakat bizim iş bitiş sürecimiz bitmeden yerimize başka birilerini getirdiler. Bizi işten çıkarttıktan sonra sağlık sigortalarımızı da kestiler. En azından iki çocuğumun sağlık sorunu olduğunda hastaneye götürmek için İŞKUR'a başvurdum. Şu an bizim içerisinde bulunduğumuz durum ne yazık ki böyle" diyor.

AVUKAT: MÜVEKKİLİM DEDİKODU ÜZERİNE CEZA ALDI

Avşin ailesinin avukatı Muharrem Erbey ise müvekkilinin bir duyum üzerine ceza aldıktan 2 ay sonra Diyarbakır'dan Gebze'ye sevk edilmesini hem aileye hem de anneye ceza verilmek istenmesine bağlıyor: "Türkan Avşin, Yenişehir'de öz yönetimle ilgili yapılan bir basın açıklamasından dolayı tutuklandı. Tutuklandıktan sonra müvekkilim yargılandığı başka bir dosyadan ceza aldı. Fakat dosyadaki tanık 'Türkan hanımın kırsal alana gittiğini duydum' şeklinde bir ifade vermiş. Tanıklık, beyan, bir görgü üzerine olur. Dedikodu üzerine olmaz. Müvekkilim, 'duydum' şeklindeki astı astarı belli olmayan bir iddia üzerine 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'ten ceza aldı. Karar düzeltmek için ve bu beyanının yanlış olduğunu anlatmak için Yargıtay'a başvurduk. Fakat ret cevabı aldık. Şimdi de Anayasa Mahkemesi'ne gittik. Dolayısıyla yargının eksiği ve hatasından kaynaklı olarak müvekkilim iki çocuğuyla birlikte mağdur oldu. İki tane çocuk dışarıda annelerini bekliyor. Baba perişan durumda. Tam bir trajedi yaşanıyor. En azından annenin çocuklarına daha yakın olabilmesi için birçok kez sevkini istedik. Ama hiçbirine olumlu bir cevap alamadık. Bu bir politika. Bunun değiştirilmesi gerekiyor. Burada hem şahıs cezalandırılıyor, hem de şahsın ailesi."