Referandum iddiası: 'hayır' çıkacak

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyizoğlu anayasa değişikliği hakkında konuştu. Feyizoğlu " Referandumdan 'Hayır' çıkacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin halkoylamasına sunulmasi halinde sandıktan 'hayır' çıkacağını savundu.

Posta yazarı Hakan Çelenk'e konuşan Metin Feyzioğlu : "Hem ciddi bir sezgi ve hem veriyle, geri dönüşle söylüyorum" dedi. Feyizoğlu konuşmasına "Referandum partiler arası bir yarış olarak ele alınmazsa, merkez sağ, milliyetçi ve muhafazakar seçmenin çok büyük kaygıları var ve bu değişikliğe destek vermez. Milletimiz inanılmayacak kadar sağduyuludur. Milletimize güveniyorum" diyerek devam etti.

Metin Feyizoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Barolar Birliği anayasa teklifini anlatmak için kampanya mı başlattı?

Bunu halka anlatmak herkesten önce bizim konumuz. 60 saniyeyi geçmeyecek videolar hazırladık. İçeriğini ben anlatıyorum. “Ne düşünüyorsunuz?” diye soruyorum. Bir empoze yok. Çok basit animasyonlar da hazırladık. Anayasa değişikliğini makyajından, boyalarından arındırıp anlatıyoruz. İlk videoyu 20 milyon kişi izledi.

Hukukçu olarak hassasiyetinizin sebebi nedir?

Aslında vatandaş olarak hassasız. Çünkü bir ülkede hakimler, bir siyasi parti genel başkanı tarafından atanırsa o mahkemelerde artık adalet dağıtılmaz. Mahkemeler de kapısında ‘Mahkeme’ yazan, ancak siyasi parti şubeleri gibi çalışan yapılara dönüşür.

Hangi partinin şubesine dönüşecek?

Burada anlatmak istediğimiz mesele A partisi B partisi meselesi değil. Zaten kimin başkan olacağı da belli değil. Başkan 2019’da seçilecek. Bizi kimin başkan olacağı değil, sistemin yanlışlığı ilgilendiriyor. Avukatları kaygılandıran da bu. Biz 100 bin avukatız. İçimizde her siyasi görüşten insan var. Konu siyasi parti yarışı değil. Doğacak torunlarımız 30 sene sonra nasıl yaşayacak, onu konuşuyoruz. Sivil toplum ve özellikle ana muhalefete düşen görev, konuyu asla parti eksenine sokmamaktır. Tayyip Erdoğan karşıtlığı formatına oturtmak yanlış.

"Bugünü ararız"

REFERANDUMDAN 'HAYIR' ÇIKACAK

Referandumdan ‘Evet’ çıkarsa ne olur?

Öncelikle çıkmayacak, onu söyleyeyim. Ama şunu da çok açık söyleyeyim ‘Evet’ çıkarsa Türkiye’yi büyük tehlike bekliyor. O da şu: Yarın öbür gün dolar almış başını gitmiş, terör iyice tırmanmış... Bir taraftan da ekonomik sıkıntı. Ultra radikal bir ekip çıkar “Daha da radikal, daha keskin olmanız lazım” der. Radikalizmin önünü bir açarsanız bugünleri dahi mumla aratacak yapılar gelir. Getirilmek istenen sistem, radikalleşmeye prim veriyor.

‘Hayır’dan umutsuz olanlara ne dersiniz?

Umutsuzluğa kapılmayıp sosyal medyada çalışmaya devam etsin. Sosyal medyayı iyi kullanan 18-35 yaş arası insanlar tek adam sistemine çok büyük oranda karşı. Bu referandumun sonucunu sosyal medya belirleyecek. Klavyesinin başındaki herkes sorumluluk altındadır. Bir tıkla görüşünü paylaşmalı. Ama sorumluluk içinde paylaşmalı. Bu değişikliğe ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ demeyi düşünen birbirinin düşmanı değildir. Biz hep birlikte Türk milletiyiz. Konuşarak anlaşacağız.