Çavuşoğlu: ABD'yle müttefikiz ama mecbur değiliz

Trump ile Obama arasında görev değişikliğine hazırlanan ABD'ye, Türkiye'den "Her istediğinizi yapmak zorunda değiliz" mesajı geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Müttefikiz diye ABD'nin istediği ya da söylediği her şeyi kabul etmemiz mi gerekiyor? Hayır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Müttefikiz diye ABD'nin istediği ya da söylediği her şeyi kabul etmemiz mi gerekiyor? Hayır" çıkışı yaptı. ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın yemin töreni için Washington'a giden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Trump yönetiminden beklentilerini ve 'eksen kayması' tartışmalarını da değerlendirdi.

'BU BİR SAÇMALIK'

"Müttefikiz diye ABD'nin istediği ya da söylediği her şeyi kabul etmemiz mi gerekiyor? Hayır. Aynısı onlar için de geçerli" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Ne zaman başka ülkelerle iyi ilişkiler kursak, tipik 'Türkiye yön mü değiştiriyor' sorusu soruluyor."  Uluslararası ilişkilerin ülkelerin çıkarları doğrultusunda her an yön değiştirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'yi sorgulayan birçok ülkenin Ukrayna nedeniyle yaptırımlara rağmen Rusya'yla yakın ilişkileri bulunduğuna dikkat çekti. Çavuşoğlu, "Ben o ülkelere yön değiştirip değiştirmediklerini soruyor muyum? Bu bir saçmalık. Kabul edilemez. Terör örgütleriyle mücadele söz konusu olduğunda bir ülkeye nasıl hayır diyebilirim?" diye sordu.

'YENİ YÖNETİMİ BEKLİYORUZ'

Dışişleri Bakanı, Obama yönetimine de sert eleştiriler getirdi. ABD'nin yeni yönetiminden Fethullah Gülen'in iade edilmesini ve YPG'yle işbirliğine son vermesini beklediklerini belirten Çavuşoğlu, "(Trump'ın) Türkiye'nin endişelerini kesinlikle daha iyi anladığından eminim. Karşılıklı güveni yeniden inşa etmemiz gerek" dedi. Çavuşoğlu Türkiye'de Amerikan karşıtlığının yükselişte olduğunu savunup "Yeni yönetimi bekliyoruz" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı, İncirlik Üssü'nün ABD tarafından kullanılmasına rağmen El Bab'da Türkiye'nin IŞİD ile mücadelesine hava desteği verilmemesini de eleştirerek, "Hava üssümüzü kullanıyorlar ama hava desteği vermiyorlar" dedi.

'PYD'YLE SAVAŞIRIZ'

Çavuşoğlu, 'ABD kendisini YPG'ye tutsak ettiğini' de savunarak, "Bir terör örgütü ABD gibi büyük bir ülkenin politikasını zorluyor. Bu kabul edilebilir mi? Hayır." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin El Bab'dan sonra Rakka'yı hedef alacağını ve PYD ile karşı karşıya gelinirse savaşacağını da söyledi. (Dış Haberler)