Gazeteci Arzu Demir'e 6 yıl hapis

'Dağın Kadın Hali' ve 'Devrimin Rojava Hali' kitapları nedeniyle yargılanan Arzu Demir'e her bir kitap için 3'er yıl hapis cezası verildi. Demir, hakkındaki davanın, 'konjonktürel siyasi bir yargılama' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Arzu Demir hakkında yazdığı kitaplar nedeniyle açılan davanın karar duruşması bugün görüldü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmalarda Demir, iki kitap için 3'er yıldan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bianet’ten Elif Akgül'e konuşan Demir yargılamanın “konjonktürel siyasi bir yargılama” olduğunu söyleyerek “Bu karar, yargılamaların siyasi olduğunun ispatıdır” dedi. Savunmasında da belirttiği üzere gazetecilik yaptığını belirten Demir, şunları söyledi:

“Devlet ‘terörist’ dediği bir örgütle savaşıyor. Halkın bu örgütü bilme hakkı var, keza Rojava için de aynı şey geçerli. Halkın bilme hakkı kutsaldır. Ve bu hakkı savunmak bir gazeteci olarak görevim. Sonuç gösteriyor ki okuyucu da kitaplarımı sevmiş. Normalde propaganda davalarında 10 ay gibi cezalar verilir. Burada açık ki en üst sınırında cezalandırılmak istendim ki üçer yıl hapis cezası verildi. İyi ki yazmışım ve yazmaya devam ediyorum.”

Demir hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da istemediğini, bunun baştan suçlu olduğunu kabul edip itiraz yolunu tıkadığını belirterek “İnanıyorum ki hukukun olduğu ülkelerde bu davalar Türkiye’yi mahkum ettirecek” diye konuştu.

İNDİRİM UYGULANMADI

Mahkeme, gazeteci Demir'in 'pişmanlık göstermediği' gerekçesiyle 'takdiri indirim nedenleri' başlıklı  TCK'nin 62. maddesini uygulamadı. 'Örgüt propagandası yapmak', 'suç ve suçluyu övmek' ve 'suça teşvik etmek' iddialarıyla ceza verildi.

11 kadın PKK'li ile yapılan röportajların yer aldığı 'Dağın Kadın Hali' kitabı, 2014 yılının kasım ayında Ceylan Yayınları’ndan çıkmıştı. Kitabın 7. baskısının ardından, 15 Mart 2016’da İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği kitap hakkında toplatma kararı almıştı.

Ceylan Yayınları’ndan çıkan ve Temmuz 2015’ten beri dört baskı yapan 'Devrimin Rojava Hali' kitabı hakkında ise Nisan 2016’da İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği son baskısına el konulması ve dağıtımının engellenmesi kararı vermişti.