BKM'ye FETÖ sorgusu

Darbe girişimi sonrası tüm ABD gezileri mercek altına alındı. Çalışmaları arasında yurtdışı ilişkileri geliştirmek de bulunan Bankalararası Kart Merkezi'ne (BKM) “ABD'ye gittiniz mi?” diye soruldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Bankalararası Kart Merkezi'ne (BKM), “Geçtiğimiz yıllarda ABD'ye ziyarette bulundunuz mu?" diye sordu. Kartlı ödemeler sektöründe bu ziyaretlerin sıklıkla yapıldığını açıklayan Merkez, 3 yılda yapılan 26 ABD ziyaretinin listesini Meclis'e gönderdi.

15 Temmuz darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Fethullah Gülen'in ABD'de yaşaması dolayısıyla tüm ABD seyahatleri mercek altına alındı. Darbe girişimini araştırmak için kurulan komisyon, Bankalararası Kart Merkezi'nden bilgi talep ettiği yazıda, “BKM yönetici veya diğer kadrolar geçtiğimiz yıllarda özellikle Amerika'da ziyaretlerde bulundu mu? Tarihleri ve bu ziyaretlerin amaçları nedir?” diye soruldu.

'26 KEZ ABD'YE GİTTİK'

BKM'den verilen yanıtta, “Kartlı ödemeler sektörü, başta Amerika ve Avrupa olmak üzere, eğitim, konferans, fuar, çalıştay ve iş bağlantılarının sürekli ve düzenli aralıklarla tekrarlandığı bir sektördür. Bu nedenle eğitim, konferans, fuar, çalıştay ve benzeri iş bağlantıları nedeniyle BKM yönetici ve diğer kadroları tarafından Amerika'ya ziyaretlerde bulunulmuştur” denildi.

BKM, Komisyon'un talebi doğrultusunda Amerika'da Miami'den Las Vegas'a, Newyork'tan Boston'a BKM yöneticisi ve personelinin katıldığı 26 toplantının tarihleri ve içeriğiyle ilgili liste gönderdi.

BKM internet sitesinde, 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurululan merkezin amaçları anlatılırken, faaliyetleri arasında, “yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek” de yer alıyor.

3 KEZ 'SARI ALARM' VERİLDİ

BKM'nin komisyona gönderdiği yanıtta, kurumun siber saldırılara karşı güvenlik önlemleri de yer aldı. Siyah, kırmızı ve sarıdan oluşan 3 güvenlik alarmı bulunduğunu açıklayan BKM, en düşük alarm düzeyi olan ve “siber saldırı ihtimali var” anlamına gelen sar alarmın 3 kez verildiğini açıkladı. BKM açıklamasına göre, 21 Temmuz-1 Ağustos, 10-15 Ağustos ve 15-22 Ağustos 2016 tarihlerindeki bu alarm sürecinde bir sorun tespit edilmedi.

KART BİLGİLERİ ÇALINMIŞ OLABİLİR Mİ?

Komisyon BKM'ye, “Türkiye'de tüm bankalar ve müşterilere ait BKM'de toplanan kredi kartı harcama ve diğer özel bilgilere FETÖ mensupları ulaşmış olabilir mi?” sorusuna da “Çok mümkün değil” diyerek şu yanıtı verdi:

“BKM nezdinde gözardı edilebilir veya kayıp potansiyeli düşük/bilinmeyen bilgi güvenliği olayları dışında, kredi kartı harcama ve diğer özel bilgilere ulaşma riski oluşturacak herhangi bir bilgi güvenliği olayı yaşanmadı. Merkeze göre kartla yapılan harcama bilgilerine yetkisiz olarak üçüncü kişiler tarafından ulaşılmış olsa dahi FETÖ unsurlarının veya yetkisiz diğer kişilerin sadece BKM'deki verilerden hareket ederek belirli kişilerin harcama bilgilerine ulaşması mümkün görünmemektedir.”

Etiketler ABD ziyaret FETÖ sorgu BKM