Erdoğan: Bu anayasa değişikliği de eksik
Erdoğan, onayına sunulan anayasa değişikliğini incelediğini belirterek, referandumun nisanda yapılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, "Tıpkı 2007 reformu gibi bu anayasa değişikliği de eksiktir. Aslolan yeni bir anayasayı 80 milyon hep birlikte kafa kafaya verip inşa etmemiz, yazmamızdır" dedi.
DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe'de muhtarlar toplantısında konuştu. Erdoğan, anayasa değişikliği teklifinin kendisinin onayına sunulduğunu belirtirken ''Türkiye 1923 yılında Cumhuriyet'e geçerek rejim tercihini yapmıştır, artık milletimizin böyle bir meselesi yoktur'' dedi. Erdoğan'ın mesajları şöyle:
REJİM MEJİM DEYİP DURUYOR: Türkiye 1923 yılında Cumhuriyet'e geçerek rejim tercihini yapmıştır, artık milletimizin böyle bir meselesi yoktur. Şu anda ana muhalefetin başındaki zat ikide bir 'rejim mejim' deyip duruyor ya Türkiye'nin böyle bir sorunu yok. Rejim olayı 1923'te atılan adımla yoluna devam ediyor. Cumhuriyet'ten geri adım atmaya çalışanlar, karşılarında herkesten önce milletimizi ve milletimizle birlikte şahsımı bulur. Meclis anayasa değişikliğini görüşüp kabul ederek üzerine düşeni yapmıştır. Cumhurbaşkanı olarak incelememi tamamladıktan sonra mesele sizin önünüze gelecektir. Artık söz de karar da milletindir milletimizindir. Milletten bu kararı kaçırmak isteyenler olmuştur. Niye korkuyorsunuz? Bırakın millet versin kararı. Bunu millete gönderelim niye demediler? Milletten korkuyorlar da onun için.
TERCİH 2007'DE YAPILDI: Ülkemizde bir kesim var ki bunlar köprü yaparsın karşı çıkarlar bombalarlar. Sadr-a şifa olacak ülkeyi büyütecek hiçbir adımın yanında bunlar yer almazlar. Müzmin muhalifler gibi sürekli çarpıtma ile yalanla meseleleri ters yüz etmeye çalışırlar. Türkiye'nin yaşadığı darbelerin muhtıraların krizlerin müsebbibi olan mevcut sistemi göklere çıkartarak sürekli cumhurbaşkanlığı hükümeti sistemini karalıyorlar. Milletimiz, 2007 yılında ilk adımı atılan düzenlemeye verdiği destekle, bu yol ayrımında tercihini cumhurbaşkanlığı hükümeti sisteminden yana kullandığını ilan etmiştir. Nisan ayında milletimizin takdirine, onayına sunulacak olan anayasa değişikliğine, 10 yıl önce atılan bu adımın tamamlanması olarak bakmak gerekiyor. Milletimizin o zaman yüzde 69 ile 'evet' dediği reformun, nihai hedefine ulaşmasını sağlayacak bu değişikliğe de aynı şekilde sahip çıkacağına doğrusu ben inanıyorum.
DELİKLİ KURUŞU MUHTAÇ: Ülkemizde eskiden bir hayırcı blok vardır. İstanbul'a ilk köprü yapıldığı zaman bu hayırcılar neler yapmadılar ki? Uluslararası sermaye ülkemize gelsin yatırım yapsın denilir bunlar yine homurdanmaya başlarlar. Cebinden para çıkmıyor diyorsun ki al burayı 15 yıl sen çalıştır. Yılda şu kadar bu devlete ödeme yapacaksın. Biz gelene kadar böyle bir anlayış Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde yoktu. Biz geldik yığınla borç vardı. Kaynakları çeşitlendireceğiz dedim. Delikli kuruşa muhtaç olan bir Türkiye vardı hatırlayın o günleri. Kasaların fırlatıldığı bir Türkiye vardı hatırlayın o günleri nereden nereye geldik?
HÜKÜMETİMİZE YARDIMCI OLUN: Şu an itibariyle 760 bini bulan toplu konut var. Özel sektörün yaptığı konutları söylemiyorum. Sadece TOKİ olan bizim yönetimimizde olanı söylüyorum. Şimdi kentsel dönüşümle çirkin yapılaşmaları kaldıralım diyorum. Milletimize sesleniyorum kentsel dönüşüm değişimde gelin hükümetimize yardımcı olun. Devlet hükümet hiçbir zaman kentsel dönüşümde halkı dara sokmanın peşinde değildir.
Parlamento yok diyorlar el insaf. Her şey tek adamda bütünleşecek. Yargı yok. Hepsi yalan. Niye? Bunlar yalanla yattılar yalanla kalktılar bunların cibilliyetinde bu var. Atalarımız doğru yerinden kalkana kadar yalan dünyayı dolaşırmış derler. Anayasa değişikliğini karalamak isteyenlerin yalanları da şimdi her tarafta dolanmaya başladı. Bize düşen doğruyu biraz daha harekete geçirmektir.
EN ÖNEMLİ MADDE: Şimdi sizlere madde madde anayasa değişikliğinin ne getirdiğini anlatmak isterim. Tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet. Birinci madde yargının bağımsız olduğu ibaresinin yanına tarafsız ilkesi ilave ediliyor. İkinci madde milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkmasıyla ilgilidir. Üçüncü madde seçilme yaşını 25'ten 18'e indiriyor. Bana göre anayasa değişikliğinin en önemli maddelerinden biri budur. Gençlerin 18 yaşında seçime hakkı veren ama seçilmelerine rıza göstermeyen bu süreçte gece gündüz çalışacaklarına inanıyorum. Seçmek mi zordur seçilmek mi? Seçmek zordur. Seçilmek onun kadar zor değil. Bir zamanlar bir siyasetçi ne demiştir Taksim Meydanı'na 4 ayaklı çıkarsam seçilir demişti.
ASKERLİKTEN MUAF OLURLAR: Çıkmışlar ne diyorlar, askerlik ne olacak? Allah Allah. Sanki Türkiye genelinde 7 milyon gencin 7 milyonu milletvekili oluyor da, askerlik ne oluyor diye bu soruyu soruyor. Parlamentoya kaç kişi girecek? Bu şekilde gençlerden 10, 15 kişi girdiğini kabul edin, bunların durumunu düzenlemek gayet kolay. Nedir? Bunları tutarsın askerlikten muaf kılarsın olur biter. Bakın tecil demiyorum, muaf tutarsın olur biter. Biz bunu polise getirdik, polisi muaf tuttuk. Şu anda parlamentoda görev yapmak kadar önemli bir görev olabilir mi? Bu gencimiz gelecek, parlamentoda vatanına, milletine orada bir hizmet verecek. Hala orada askerlik ne olacak diye bunu soracaksın. Bu kadar açık konuşuyorum. Ben inanıyorum ki bu konuyla ilgili de hükümet kendi düzenlemesini referandum veya halk oylamasından sonra yapacaktır.
ASKERİ MAHKEMELER KALDIRILIYOR: Dördüncü olarak disiplin haricindeki askeri mahkemeleri kaldıran değişikliği sayabiliriz. Diğer maddeler büyük ölçüde mevcut sistemde cumhurbaşkanlığı hükümeti sistemine geçişi düzenliyor. Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık makamlarının birleştiriliyor olmasıdır. Cumhurbaşkanı yürütmenin tüm icraatlarından sorumlu olarak çalışacak. Bir diğer madde Cumhurbaşkanı'na kararname çıkarma yetkisi veriliyor. En önemlisi kanunun kararnameden üstün olduğunun belirtilmesidir. Yasama organı Meclis olduğuna göre bu konuda üstünlük oraya verilmelidir. Cumhurbaşkanı'na verilen tek kanun teklif etme yetkisi bütçe ile ilgilidir. Bunun dışındaki tüm kanun yetkileri milletvekillerine aittir. Mevcut şartlarda Cumhurbaşkanı Meclis'i seçime götürebilir. Türkiye için en iyi olanı yapmaya çalışıyoruz.
BU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DE EKSİKTİR: Açıkçası tıpkı 2007 reformu gibi bu anayasa değişikliği de eksiktir. Aslolan yeni bir anayasayı 80 milyon hep birlikte kafa kafaya verip inşa etmemiz, yazmamızdır. Bu mesele Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel veya AK Parti'nin MHP'nin parti meselesi değildir. Benim hükümetle şu anda uyum sorunum yok. Bu sorunları yaşadım ben geçmişte. Devletin başında kavga olmaz. Bizim derdimiz vatan milletti. Ama bu durum sisteminde doğrulundan değil. Şahsımla hükümetin uyumundan kaynaklanıyor. Bu düzenleme aceleye getirilmedi aksine çok geç kalmış bir reformdur. Krizlere darbe teşebbüslerine maruz kalmadan bu sisteme geçmiş olsaydık.
KARAFATMALAR DOLAŞIYORDU: Başbakan olduğumuz zaman Başbakanlık tuvaletinin içinde karafatmalar dolaşıyordu. Çok tasarruf sahibiymişler maşallah. Bunların yönetimleri döneminde hastanalerin halini biliyorsunuz.'' (HABER MERKEZİ)