‘Cübbeler yerde çiğnenmekle değerini kaybeder mi?’
686 sayılı KHK ile ihraç edilen 330 akademisyenler için eylemler devam ediyor. Bugün Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde öğrenciler ve hocalar ders bırakma boykotu başlattı. Kampüste bahar yarıyılı, ihraç edilen akademisyenler, öğrenciler ve mezunların katılımıyla yapılan ‘Büyük Ders’ ile açıldı.
ANKARA- Ankara üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi(SBF)’nde bahar döneminin ilk dersi olan ‘Büyük Ders’, ihraç edilen akademisyenlerin, öğrencilerin ve mezunların katılımıyla gerçekleşti. Geçtiğimiz Cuma Eğitim Sen 5 No’lu Şube tarafından ihraç edilen akademisyenlere yönelik ‘Büyük Buluşma’ etkinliği polisin sert müdahalesi ile karşılaşmıştı. SBF’nin eski dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Emine Gül Kapçı, İletişim Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen Prof. Dr. Nur Betül Çelik ve Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Dr. Cenk Yiğiter’in ‘fakültelerin dünü, bugünü ve yarını’nı anlattıkları etkinlikte, geçtiğimiz haftanın aksine hiçbir engellemeyle karşılaşılmadı.
Bilim Akademisi'nden tepki: Mahkeme kararı yokken kimse suçlu değildir
'BUGÜN, 1402’LİK HOCALARIN ÜNİVERSİTELERE DÖNÜŞÜNÜN YIL DÖNÜMÜ'
SBF öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe: “Salonda ağır bir hava var bunu biliyorum. Bunun nedeni üniversitelere yapılanlar. Bugün günlerden 13 Şubat. Ama kaderin cilvesi olmalıdır ki 27 yıl önce 13 Şubat 1990 tarihinde 1402’li hocalarımızın mahkemelere başvurduğu yani döndüğü ilk gündü. Bu tarihte dönen hocalar geçtiğimiz hafta bu kampüse giremedi. Bu kurumda toplumda derin izler bırakan, mücadelelerini hukuk zaferiyle sonuçlandıran hocalarımız bu cuma kampüse alınmadı” dedi.
‘KENDİMİ ÖZGÜRLEŞMİŞ HİSSEDİYORUM’
İletişim Fakültesi’ndeki görevinden kanun hükmünde kararname ile ihraç edilen akademisyen Prof. Dr. Nur Betül Çelik “Kendimi özgürleşmiş, arınmış ve önüm açılmış hissediyorum” dedi. Çelik konuşmasında şunları aktardı: “ Hep beraber gitmeyeceğiz, buradayız; öğrenmeye, öğretmeye devam ediyoruz. Cübbeleri yerden alıp giyeceğiz. Hep beraber ama. Bir tekimiz dışarıda kalırsa ben bu kampüsten içeriye adım atmayacağım. Hep beraber bu kampüse girdiğimiz günü bekliyorum”
'ÖĞRENCİLERDEN İBİŞ'E İSTİFA ET ÇAĞRISI'
Rektör Erkan İbiş'e yönelik tepkiler ise her geçen gün giderek artıyor. 'Cebeci Kampüsü Öğrencileri' ihraç edilen akademisyenlerin yanında olduğunu belirterek basın açıklaması yaptı. Öğrenciler ''İhraç sürecinde sorumluluğu olduğu YÖK tarafından açıklanan Rektör Erkan İbişi'i muhbirliğinden dolayı istifa etmeye davet ediyoruz"
KAPI DUVAR
İletişim fakültesi öğrencileri Dekan Abdülrezak Altun'un kapısına duvar görseli yapıştırdı. İLEF'li öğrenciler, ihraçlara tepki için fakülte dekanlığını içerisinde bekliyor.
DTCF'DE HOCALAR ALKIŞLARLA UĞURLANDI
DTFC'de öğle saatlerinde bir araya gelen yüzlerce öğrenci “Hocama dokunma, #Hayırgitmiyoruzö pankartı açıp bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada KHK ile akademisyenlerin ihraç edilmesine tepki gösterildi. Açıklamanın ardından ihraç edilen bazı akademisyenler öğrencilerinin alkışları ve sloganları eşliğinde ayrıldı.
'ÖĞRENCİLERİMİZE ÜLKEMİZE VEREMEYECEĞİMİZ HESABIMIZ YOK'
Fakültenin çıkışında kameralara konuşan öğretim üyesi Elif Çongur “Öğrencilerimize, evladımıza, ülkemize veremeyeceğimiz bir hesabımız yok. Üzgünüz ama çok gururluyuz. Odalarımızı topladık, kolilere koyduk gönderdik. Bu son çıkıştı. İlişiğimizi de kestik. Herhalde ziyaretçi kartıyla girebiliriz. Çok gururluyuz. Öğrencilerimiz yolcu ediyorlar bizi. Sağ olsunlar, var olsunlar" dedi.
BU YAPILAN ÇOK CİDDİ HAKSIZLIK
Prof. Dr. Tülin Sağlam ise "Bunlar bitecek biz döneceğiz. Bu yapılan çok ciddi bir haksızlık. Hala şaşkınlığını atamadım üzerimden. Bunlardan dönüleceğini ve bunların büyük hatalar olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Öte yandan basın mensupları fakülte bahçesine alınmazken, öğrenciler de okul dışına çıkmadı. Basın açıklaması okulun giriş kapısının arkasında yapılırken, basın mensupları kapının diğer tarafında kaldı.
'BİLİM MEKANA İHTİYAÇ DUYMAZ'
DTCF'li öğrenciler, ihraç edilen hocaları için Yüksel Caddesi, İnsan Hakları Anıtı önünde eylem yaptı. Öğrenciler adına yapılan açıklamada "Bilim mekana ihtiyaç duymaz. Kendi mekanlarını üretir. Bu yüzden toprakla, havayla, suyla yani insana dair ne varsa onunla bir bütündür. Barış için bizler burada duruyoruz ve diyoruz 'hayır gitmiyoruz, hayır gitmiyoruz, hayır gitmiyoruz. Selam olsun bugüne ve yarına" denildi. (DUVAR)