Hamzaoğlu: 'Hayır'lar çığ gibi büyüyecek

İstanbul'da üyelerine yönelik yapılan gözaltılara dair HDK basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, 'Hayır' oylarının artmasından dolayı gözaltıların yaşandığı vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'nin de bileşeni olduğu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyelerine yönelik son günlerde yaşanılan gözaltı operasyonlarına ilişkin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan HDK Eş Sözcüleri Onur Hamzaoğlu, Gülistan Koçyiğit ve HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, gözaltılara tepki gösterdi. Ortak yapılan açıklamada "Gözaltılar bizi daha da güçlendirecek. Arkadaşlarımızı terör algısıyla gözaltına alamazlar, derhal arkadaşlarımızı serbest bırakın" denildi.

'KORKU DUVARINI AŞACAĞIZ'

"Daha önce olduğu gibi arkadaşlarımızı topluca rehin alıyorlar" diyerek il sözü alan Hamzaoğlu; gözaltına alınan üyelerinin referandumda 'hayır' kampanyasını yürüten arkadaşları olduğunu söyleyerek, bu gözaltıların 'hayırı' çığ gibi büyüteceğini söyledi.

Hamzaoğlu: 90'larda yaşananlar 2016'larda artarak devam etti. Bodrumlarda canlarımızı yaktılar, hamile kadınlarımızı, nenelerimizi katlettiler. Bizler bu yaşanılanların faşizm olduğunu söylemiştik. Bugünün Türkiye'sinde var olan faşizme karşı bütün demokrasi çevrelerini davet ediyoruz. Bir referandum süreci başladı. Bugünlerde tutsak alınan arkadaşlarımızı bu 'hayırı' anlatan arkadaşlarımızdı. Hayırın güçlenmemesi için arkadaşlarımızı aldılar. Ama 'hayırlar' çığ gibi büyüyecek. Öncelikle hayırlı görünenleri tutsak alıyorlar. Katliamları, patlamaları yine hayırları engellemek için yapıyorlar. AK Partiyi uyarıyoruz biz daha önce bu oyunları gördük bu oyunlara gelmeyeceğiz. Bize verdiğiniz bu korkudan korkmayacağız. Korku duvarlarını aşacağız. Sonra da referandumu engelleyecekler ama hiç bir yere kaçamayacaklar. Sandıklarımıza sahip çıkmak adına bugünden itibaren kararlıkla yürüyeceğimizi bütün yoldaşlarımıza çağrı yaparak bu yolda yalnız olmadığımızı, birimizin hepimiz olduğunu tekrar tekrar göstereceğiz."

'HAYIRIN ÖNÜNÜ KESMEYE ÇALIŞIYORLAR'

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, HDK ve HDK bileşenlerine yönelik 9 Şubat tarihinden beri 150 arkadaşlarının sadece İstanbul'da gözaltına alındığını söyledi. Türkiye genelinde 540'tan fazla üyelerinin gözaltına alındığını belirten Koçyiğit "Terörle ilişkin bir algı yaratılarak ve buna gerekçe göstererek hayır kampanyasının önünü kesmeye çalışıyorlar. Üyelerimiz Sertap Altağ ve il sözcümüz Şamil Altan dün gözaltına alındı. Soruşturma savcısına henüz ulaşılmadı. Eğitim Sen 8. Şube yönetim kurulu üyesi Sertap arkadaşımızın da açlık grevinde olduğunu söylemek istiyorum. Hayır diyenler terörle aynı saftadır açıklamasından sonra çok ciddi bir gözaltı başlatıldı. Her bir arkadaşınızın siyaset alanında çalışma yürüten arkadaşlarımızdır. Bu yüzden bunun önünü kesiyorlar" şeklinde konuştu.

'BİZİ REHİN ALAMAYACAKLAR'

Hazırladıkları Anayasayı anlatamadıkları için demokrasiyi özgürlüğü sahiplenenleri gözaltına alarak bu durumu terörize ederek hayır kampanyasını yürütmemeye çalışıyor diyen Koçyiğit şöyle devam etti: "Şu anki referandum süreci 7 Kasım seçimleri ile aynı algı yürütülüyor. Cizre'de insanları yaktılar, Sur'u, Nusaybin'i yıktılar. AKP'nin istikrarı grevleri baltalamak, demokratik kamuoyunu susturmak ve tek sesli bir koruyu oluşturmak istiyor. İstikrardan kasıt budur. Biz buna karşı çıktığımız için var gücüyle buna karşı çıkan, direniş sergileyen ülkenin geleceği için mücadele yürütenleri cezaevlerine tıkıyorlar. Bu referandum AKP'nin varlığı ve yokluğu meselesidir. Bu ülkeye hiçbir şey vaat etmeyen bu AKP'yi olduğu yere göndereceğiz. Bizi engellemek için yöntem olarak arkadaşlarımızı rehin almalarından vazgeçin diyoruz. Özgürlükçü, eşitlikçi bir anayasaya ulaşmak için çalışacağız. Arkadaşlarımızı derhal ama derhal serbest bıraksınlar. Onların tek bir suçu yoktur. Eğer onların suçu varsa biz de o suçlara ortağız. Bizi rehin almak işe yaramayacak."

'BEŞTEPE'DE MUHTARLARA AHKAM KESENLER ÖZGÜRCE KONUŞUYOR'

İstanbul HDP milletvekili Hüda Kaya, Erdoğan'ın Beştepe'de Muhtarlarla yaptığı toplantıdan söz ederek "Beştepe'de Muhtarlara ahkam kesenler konuşuyor" dedi. Kaya;"Yine yüzlerce insanın gözaltına alındığı ülkenin gittikçe derin bir cehennem kuyusuna sürüklendiği, insanların artık düşüncelerini özgürcü ifade edemediği karanlık bir uçuruma doğru yürüyoruz. Bırakın meydanlarda 5, 10 kişinin basın açıklamasını yapmasına artık kapalı salonlarda yapılan en sıradan toplantıyı bile engelliyorlar. Ülke OHAL sebebiyle sorgulanamaz, hesap verilemez, insan düşünemez bir ülke görünümüne sürülüyor. 'Hayırcıları meydanlarda bekliyoruz, ortalığı kan gölüne döndüreceğiz' diyenler, Beştepe'nin salonlarında muhtarlara ahkam kesenler özgürce konuşuyorlar. Ülke mafyaların ülkesine döndü. Hırsızlığın, yalancılığın dinde yeri yoktur diyen imamların da, özgürlüğünde yeri yoktur. Sadece bir biat algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Ama bu ülke de düşünen insanlar var. Ne yaparlarsa yapsınlar, ne tehditler savururlarsa savursunlar biz buna boyun eğmeyeceğiz. O hipnoz araçlarına teslim olmayacağız ve insanlarımızı da teslim etmeyeceğiz. Biz farkındalığın değerini ortaya koyuyoruz. İşte onların çekemediği ve hazmedemediği bu. Onlar çünkü tek seslilik tek renklilik istiyorlar. Özgür oluncaya kadar birbirimizle dayanışma içerisinde olacağız. Hepimizi alabilirler ama gerçekten bütün kalbimden söylüyorum bu kötülük kaybedecek. Bu duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Bütün seçilmişlerimiz, kadınlarımız, gençlerimiz özgür kalıncaya kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Biz bu ülkenin deliler ve cinnet ülkesi haline gelmesine izin vermeyeceğiz. Bu ülkenin açık cezaevine döndürülmesine izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Açıklamada yapılan diğer konuşmalarda söyle:

DTK daimi üyesi Ali Rıza Yurtsever: Demokratik Bölgeler Partisi'nin İstanbul'da güçlü bir çıkışını fark eden AKP iktidarı 540 kişiyi terörist olarak lanse ediyor. Bu arkadaşlarımızın tek tek nerede, hangi görevde olduklarını belirtiyoruz. 7 Haziran'da başarmış olduğumuz başarıyı yeniden başaracağız.

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eşsözcüsü Saniye Evren: Direnmeye devam edeceğiz. AKP Türkiye'de, bölgede ve dünyada diktatörlükle cevap veriyor. Bugün yönetememe ve çaresizlik halinin son günleri olduğunu düşünmek gerekir. 2 aylık süreçte de bu tehditleri geri tepecek.

Halkların Demokratik Kongresi Bileşenleri

78'liler Girişimi

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)

Cam Keramik İş

Demokrasi ve Özgürlük Hareketi (DÖH)

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH)

Demokratik Pomak Hareketi

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP)

Disk Gıda İŞ

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)

Filistin Halkıyla Dayanışa Derneği (FHDD)

Gökkuşağı Kadın Derneği

Halkların Köprüsü Derneği

Hevi LGBTİ

İstanbul LGBT

İşçilerin Sesi

Kaldıraç

Kaos GL

Küresel Eylem Grubu (KEG)

Limter İş

Marksist Tutum

Munzur Koruma Kurulu

Nor Zartonk

Özgür Demokratik Alevi Hareketi

Partizan

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP)

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP)

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP)

Tekstil Sen

Teori Politika

Toplum ve Kuram-Lêkolîn û Xebatên Kurdî

Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG)

Tüm Köy Sen

Türkiye Gerçeği

Yeşiller ve Sol Gelecek (YSGP)