YSK medyadan 'tarafsızlık' diledi!

YSK, referandumda yayın yasaklarını açıkladı. Ama ihlal durumunda ceza KHK ile kaldırıldığı için YSK’nın eşitlik, tarafsızlık kuralı sadece temenni olarak kalacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu’nun OHAL kapsamında yayımladığı kararname ile YSK’nın özel radyo ve televizyonlara eşitlik ilkesini de içeren esaslara aykırı yayın yapması halinde verdiği yayın durdurma cezası kaldırıldı.

'YSK, KHK’Yİ UYGULADI'

YSK’daki CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, KHK’nin yayınlanmasının ardından Anayasanın 67. Maddesi'nde yer alan “seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” düzenlemesini hatırlatarak, bu düzenlemenin referandumda uygulanamayacağını söylemişti. Referandum tarihinin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından toplanan YSK ise bu itirazı yerinde bulmadı ve KHK doğrultusunda işlem yapma kararı aldı.

YASAK VAR CEZA YOK

Yakupoğlu, alınan kararla ucube bir durumun ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi:

“Yayın ilkeleri var ama yayın ilkelerine uyulmaması durumunda ne yapılacağı yok. Bu durumda tarafsızlık, eşitlik gibi yayın ilkeleri de sonunda bir yaptırım olmadığı için temenni olarak kalacak. RTÜK kanuna göre yine aykırılıkları raporlayacak ve YSK’ya gönderecek ama YSK da bir işlem yapamayacağı için bunları arşivleyip rafa koyacak.”

ANKETLER DE SERBEST

Yaptırım olmadığı için tek taraflı yayıncılık ve yasak olmasına rağmen anket yayınlamanın önündeki engel de kalkmış olacak. Yayınlarda tek etkili RTÜK olacak.