BM araştırılsın dedi, savcılık takipsizlik kararı verdi
Cizre'de 100'den fazla kişinin ölümüyle ilgili soruşturmada, takipsizlik kararı verildi.
DUVAR - Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçen yıl ilan edilen 78 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında bodrum katlarında mahsur kalan 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği soruşturmada, Cizre Cumhuriyet Savcılığı kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Savcılık, operasyona katılan güvenlik güçlerinin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 25’inci maddesine göre "meşru müdafaa" temelinde hareket ettiğini ve "meşru müdafaa" sınırının aşıldığına dair herhangi bir delil tespit edilmediğini öne sürdü.
KARAR, GİZLİ TANIK İFADELERİNE DAYANDIRILDI
Gizli tanık ifadelerin dayandırılan kararda, birinci bodrumda yaralı halde bulunan Muharrem Erbek (18), ikinci bodrumdaki Yasemin Çıkmaz (17) ile üçüncü bodrumdaki Ramazan Biriman’ın (22) "örgüt üyesi" oldukları iddia edildi. Savcılık, "kamu düzeninin ve güvenliğin korunması" için operasyonlar yapıldığını belirterek kovuşturma yer olmadığına karar verdi.
3 Mart 2016'da İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) başkanları tarafından Cizre'ye yapılan ziyarette Adli Tıp Uzmanı ve TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı tarafından rapor hazırlanmıştı.
Sınırlı gözleme dayalı ön inceleme raporunda bu bodrumlarla ilgili şu tespitlere yer verilmişti: ''Bodrumun ilk giriş kısmı ortada bu yanık kemiklere birkaç metre mesafede yanmamış halde yünlerin bulunmasıdır. Kemiklerde yer yer kömürleşme düzeyinde yanık meydana getirecek bir yangın ortamında yünlerin yanmamış olması beklenemeyeceğinden, bomba benzeri genel ve yaygın bir yangına da yol açacak bir patlayıcıdan çok, bodrumun bir bölümünde yanmış halde bulunan kemiklerin yüksek ısı oluşturacak bir sınırlı yangın ortamında kalmış oldukları kuşkusu oluşmuştur."
BM ARAŞTIRILSIN DEMİŞTİ
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad al-Hussein, Türkiye’ye, güvenlik güçlerinin uyguladığı iddia edilen insan hakları ihlallerinin incelenmesi için bağımsız soruşturmacılara izin vermesi çağrısında bulunmuştu.
Hussein,"Türkiye’nin Güneydoğusundaki güvenlik operasyonları sırasında silahsız sivillerin askeri araçlardaki keskin nişancılarca vurulduğuna dair raporlar ulaştığını" söylemiş, Cizre'de bodrumlarda mahsur kalan 100’den fazla insanın yakılarak öldürüldüğüne dair raporların da araştırılmasını istemişti.