'Yabancı cami sorduğunda tarif edemiyorduk'
Taksim Camisi'nin temeli törenle atıldı. Törene İstanbul Belediye Başkanı Topbaş, Vali Şahin ve İl Müftüsü katıldı. Törende, Kuran okuduktan sonra, konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, "Yabancılar cami nerede diye sorduklarında cevap veremiyorduk" dedi.
DUVAR - İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onay verdiği Taksim Camisi'nin temeli törenle atılıyor. Saat 11.00'de başlayan temel atma törenine, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve İl müftüsü ve diğer yetkililer katılıyor.
60 METRE YÜKSEKLİĞİNDE OLACAK
Hafız Necip Halimoğlu Kuran okuduktan sonra ilk harcı atan projenin mimari Selim Dalaman attı. Mimar Şefik Birkiye ile camiyi tasarlayan Selim Dalaman caminin teknik detayları ile bilgi verdi. Dalaman şunları söyledi:
“Taksim Meydanı ve Taksim Maksemi'nin yanı başında olan yapı, İstiklal Caddesi'nin özellikle Art Deco mimarisine uygun tasarlandı. İnşallah Cuma namazını 2 bin 500 kişi kılacak. Zemin üstü 2 bin 900, zemin altı 7 bin 900 metrekare olmak üzere kapalı inşaat alanı yaklaşık 12 bin metrekare olacak. 3 katlı otopark var. Ana kubbe yüksekliği 30 metre yüksekliğinde olacak. 60 metre yüksekliğinde 2 minare ve 2 şerefesi olacak şeklinde bilgi verdi.
'YABANCILAR CAMİ SORDUĞUNDA TARİF EDEMİYORDUK'
AK Partili Beyoğlu belediye Ahmet Misbah Demircan ise şunları söyledi: "Yabancı ülkelerden misafirler ağırladık 'cami nerede' dediklerinde tarif edemiyorduk. Vakıflar genel müdürlüğü, Anıtlar Kurulu, hayırsever iş adamları ve toplumsal mutabakat bir potada birleşti. Türkiye'ye ve Taksime yakışır caminin temelini atıyoruz. Camimizin kubbesi duaların, kardeşliğin şahidi olsun. Emeği geçen herkese Allah razı olsun. Taksim Camisi değerli Cumhurbaşkanımızın isteğiyle hayalden gerçeğe dönüştü. Taksim camimiz taksime bir yüzük gibi yakıştı."
'ALLAH'TAN TEMENNİM EZANLARIN SUSMAMASI'
Vakıflar Genel Müdürlüğü Adnan Ertem, ise şu konuşmayı yaptı: "Bana göre bugün azmin, inancın, sabrın kardeşliğin ve aşkın gösterdiği bir merasim yapılıyor. İlk somutlaşmış olarak hayata geçirilme amelesi içerisinde şimdi kurulan o küçük yerde cami kurmak planlamıştı. Beyoğlu Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, hayırseverler herkes elini harcın altına koydu burada herkesin emeği var. Allah'tan temmenim buradan ezanların susmaması."
'GAZETE ÜZERİNDE NAMAZ KILMA DÖNEMİ BİTECEK'
Daha sonra kürsüye gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şu konuşmayı yaptı: "68 den bu yana bu caminin yapılmasında mücadele edenleri ve hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Sağlık birimleri, ibadethaneler, sportif faaliyetler bunlar toplumun ihtiyaç alanlarıdır. Bu bölgede çocukluğu geçmiş birisi olarak bahsediyorum maalesef camisi eksik olan bir bölge, buna ihtiyaç vardı. İnsanlar gazete kağıtları üzerinde namaz kılıyordu. Bu caminin iki önemli özelliği var: Santamaria Kilisesi'nin hemen yanında olması bu şehrin ne kadar hoşgörülü olduğunu gösteriyor. Taksim'e gelenler bir yandan minareyi bir yandan da kiliseyi görecekler. Gazete, koli kağıtları üzerinde namaz kılmak son bulacak. İstanbul'a ve Türkiye'ye hayırlı olsun bunlar bizi birleştirecek unsurlar olmalı. Bir talep varsa değerlendirilmeli. Emeği geçen herkese özellikle Cumhurbaşkanımızın takip ettiği bizi arayarak ne zaman başlıyorsunuz dediği için teşekkür ederim."